Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Március 07. 07:12, péntek | Helyi

Gólokat is dobhatunk már

Gólokat is dobhatunk már

Megfontolt gazdaságpolitikával egy nyugodt évet lehet végigvinni a város idei költségvetésével

- így fogalmazott Szepesi Attila gazdasági alpolgármester a vele készült interjúban, amelyben kifejtette, az állami adósságátvállalással több forrás marad a városüzemeltetési és városfejlesztési feladatokra.
- A város 2014. évi költségvetésében a kormányzati adósságátvállalás nagyon nagy jelentőséggel bír, mert ezzel végre levegőhöz juthatunk. Ám most már nem csak levegőhöz jutottunk, hanem félig ki is tudunk emelkedni a vízből, mint a vízilabdázók, és lehet, hogy már gólt is fogunk dobni az elkövetkezendő 1-2 évben. Az adósságállomány nemcsak azt jelentette, hogy nyomott bennünket a kötvények és a hitelek súlya, hanem arról is, hogy több mint egy milliárd forint kamatterhet rótt volna a városra az elkövetkezendő években. Szerencsére megszületett ez a kormányzati döntés és ezáltal a felszabaduló pénzeket másra is tudjuk fordítani.


- Tehát városunknak nincs már semmiféle hitele a bankok felé?
- Nincsenek. Semmiféle tartozásunk nincsen a bankok felé, sőt eljutottunk arra a pontra, hogy a bankok ajánlották fel akár az önkormányzatnak, akár az önkormányzat által működtetett társaságoknak, hogy rulírozó hitelekkel tudnák támogatni a várost. De mi nem élünk vele. Úgy érezzük, hogy ezzel a költségvetéssel is meg tudjuk oldani a 2014-es év feladatait. A képviselőtársaimat és a kollégáimat is óva intem a költekezéstől, mert igaz, hogy van egy költségvetésünk, viszonylag jók a bevételeink, de a tervezett kiadások között van egy-két olyan tétel, ami nem biztos, hogy teljesülni fog. Itt az Energott kapcsán felmerülő több mint 800 millió forintos osztalék kérdésre gondolok - remélem, egyszer sikerül a tulajdonosokkal megegyeznünk ebben a kérdésben. Egy óvatos költségvetéssel, megfontolt gazdaságpolitikával, ezt az évet nyugodtan végig tudjuk vinni. Most lehetőség lesz arra, hogy minél szebb, parkosabb legyen a város. A fejlesztésekre sok pénzt különítettünk el. Nagyon szeretnénk rendbe tenni a szabadstrandot, megindult a kórház, a belváros és a Római városrész fejlesztési projektje. Minden olyan pályázaton, ahol az önkormányzat vagy akár a tagvállalatai elindulhatnak, el is fogunk indulni és biztosítjuk a szükséges önrészt hozzá.

- A bevételi oldalon elsősorban az állami támogatás, az adóbevételek, és a pályázatok állnak.
- Itt kiemelném az iparűzési adóbevételt, ugyanis a Hankook Tire megindította a harmadik fejlesztési ütemét, reméljük, már ebből is lesz idén bevételünk. Az első két ütemnél a vártnál jóval több iparűzési adó keletkezett . Reméljük, hogy a Dunaferr tulajdonosai már meg tudtak állapodni a fejlesztésekben, és a jövőben ők is be tudják fizetni azt az iparűzési adót, amelyet az eddigi évek során fizettek. Emellett itt van még a Hamburger Hungária is, és ezek jelentős bevételek a városnak.


- Mi szerepel a kiadási oldalon? Melyek a legfőbb tételek?
- Mint említettem, a városfejlesztésre nagy összeget különítettünk el. Az önkormányzat kiadásait nagyban befolyásolja az is, hogy az önkormányzatoktól átvette az állam az általános iskolákat. Nálunk maradt a fenntartás, de sokba kerül ez is. Dunaújváros régebben és ezen túl is, az erejénél jóval többet fordít a szociális kiadásokra, kimondottan a bölcsődei - óvodai ellátás kiegészítésére, a szociális ellátások kiegészítésére, segélyekre. A költségvetés legfőbb kiadásait ezek a tételek teszik ki.

- Összegezve elmondható, hogy a költségvetést tekintve előre tudunk lépni?
- Biztos vagyok abban, hogy pozitív irányba tudunk lépni, szebb és élhetőbb lesz a város, és az emberek láthatják a fejlődést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.