Városlista
2022. július 2, szombat - Ottó

Hírek

2022. Március 04. 18:38, péntek | PR
Forrás: (x)

Ha elindul az adóvizsgálat

Ha elindul az adóvizsgálat

Az adóellenőrzés megindításáról szóló értesítő tartalmazza azt is, hogy az adózó képviselője jelenjen meg az adóhatóságnál egy előre meghatározott időpontban.

Ettől azonban nem kell félni, mert az esetek nagy részében mégsem kell megjelenni az ellenőrök előtt személyesen az adóellenőrzés során, az eljárás ezen szakaszában. Ilyenkor érdemes már az elején, e-mailben vagy telefonon egyeztetni a revizorral, hogy „ugye, nem kell most személyesen befáradni az adóhatósághoz”. Az e-mail azért célszerűbb a telefonnál, mert akkor nyoma is marad annak, hogy a revizor megerősítette, nem kell látogatást tenni a NAV-nál.

Az adóvizsgálat későbbi szakaszában már jóval nehezebb „megúszni” a személyes meghallgatást, ha ahhoz az adóhatóság feltétlenül ragaszkodik. Az adóeljárás alá vont cég képviselője bármikor, indokolás nélkül megtagadhatja a nyilatkozattételt vagy a válaszadást, de ez nem mentesíti őt a megjelenési kötelezettség alól.

Egyre gyakoribb azonban, hogy a NAV nem ragaszkodik minden áron a személyes, szóbeli meghallgatáshoz, pusztán megszokásból küldi el így az idézést. Érdemes ezért megpróbálkozni egy olyan kérelemmel, melyben az adózó azt kéri, hogy a személyes meghallgatás helyett írásban tehessen nyilatkozatot. Ez a kérelem az adóhatóságot nem köti, de az esetek nagy részében számára is könnyebbség, ha az adózó nem szóban, hanem írásban nyilatkozik, hiszen ez kevesebb adminisztrációs teherrel jár és mellette jóval gyorsabb is. Az adózónak pedig sokkal kényelmesebb, mert nem kell átélnie a stresszt, mely a szóbeli „feleltetéssel” jár.
Lehet-e tárgyalni az adóhatósággal?

Lehetséges egyezségre jutni a NAV-val vagy sem?

Ha már adóper lett az ügyből, , akkor a jogszabály nem hagy túl sok lehetőséget: az adóhatóságdöntése elleni bírósági eljárásban nincsen helye perbeli egyezségnek. Üzletileg hiába állna esetleg a feleknek érdekében az egyezség, a per kimenetele vagy fekete vagy fehér: vagy a NAV-nak ad igazat a bíróság és akkor meg kell fizetni az adótartozást, vagy az adózónak és akkor ő mentesül a kötelezettség alól.

Az adóeljárás során árnyaltabb a kép, ugyanis ha már a NAV adóhiányt állapított meg, úgy ezt az adótartozást – vállalkozások esetében – nem engedheti el és nem mérsékelheti. Viszont ameddig az adóhatóság döntése meg nem születik, elviekben van lehetőség arra, hogy az adózó megbeszéléseket folytasson az adóhatósággal. Ennek keretén belül a NAV beláthatja,, hogy érvelése nem áll szilárd lábakon, amely befolyásolhatja a döntésének meghozatalakor. Ez olyan eset, ami a valóságban ritkán történik meg.

Ha már megszületett a NAV megállapítása, érdemes lehet adómérséklést vagy fizetési könnyítést kérni. Míg magánszemélyek szélesebb körben kérhetnek adómérséklést, addig a cégek ilyet csak a pótlék- és bírságtartozásaikra igényelhetnek és csak abban az esetben, ha az adóbírság megfizetése ellehetetlenítené a működésüket. Átmeneti fizetési nehézség esetén bármely adózó kérhet fizetési halasztást vagy részletfizetést is a tartozásaira.

Az itt ismertetett szabályokon túl további kedvezmények érhetők el a megbízható adózók számára, valamint 2022. június 30-ig bármely adózó további kedvezményeket is kérhet a koronavírus miatt, feltéve, hogy a fizetési nehézsége a veszélyhelyzetre vezethető vissza, vagy tevékenysége a veszélyhelyzet miatt lehetetlenült el.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 23. 09:48, csütörtök | PR

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Lezajlott a Szikvízkészítők Nemzetközi Konferenciája Gyulán (2022. június 10-11.)

2022. Június 17. 08:00, péntek | PR

NATO kompatibilis a Jánosik Kft

Az AQAP 2110 katonai normatíva szerinti katonai minőségirányítási rendszer ellenőrzése sikerrel zárult a Jánosik és Társai Kft-nél.

2022. Június 06. 14:46, hétfő | PR

Hogyan szabályozzák az online kaszinókat Magyarországon

Online szerencsejátékok bemutatása következik.

2022. Május 26. 14:36, csütörtök | PR

K&H: rekordszámú résztvevő a K&H pénzügyi vetélkedőjén

közel 10 ezer fiatal indult a K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedő idei sorozatán