Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. Augusztus 11. 14:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Hajókarnevál, légi parádé és Magyarország tortája – programok augusztus 20-án

Hajókarnevál, légi parádé és Magyarország tortája – programok augusztus 20-án

Történelmi hajók vonulnak le a Dunán, Gripenek és helikopterek tartanak bemutatót, a Parlament új díszkivilágítást kap, és ismét elkészül Magyarország tortája – ezúttal kölesből és kecskeméti barackból.

A tűzijáték mellett idén is számos érdekességre, látványosságra számíthatunk augusztus 20-án.


Történelmi hajókarnevál a Dunán
Szombaton 14 órakor veszi kezdetét az ünnepi parádé a Magyar Honvédség szállító-helikoptereinek és Gripen kötelékének Duna feletti átrepülésével, amellyel egy időben a vízen motorcsónakok jelennek meg Magyarország nemzeti lobogójával a fedélzetükön. A pár perces műsort követően indulnak a történelmi hajók a Margit hídtól a Lánchíd felé. A hajók látványos díszletezése öt történelmi korszakot elevenít fel: Szent István korát, a reneszánszt, a reformkort, a századforduló szecesszióját és napjainkat.

A hajók a Parlament épülete előtt tiszteletkört tesznek, miközben a Vadászterem erkélyén a Köztársasági Őrezred Parlamenti Díszőrsége a történelmi zászlók és Magyarország nemzeti lobogójának felvonultatásával tiszteleg a hajók - jelképesen a magyar történelem - előtt. A tiszteletadás végén a hajók sorba rendeződve indulnak tovább a Lánchíd irányába. A Lánchídnál a konvoj besorol a történelmi hajók mögé, és a Petőfi híd irányába haladnak tovább.

Mindeközben a Petőfi híd felől egy 8 hajót számláló konvoj úszik fel a Dunán, amelyek fedélzetükön közel hétszáz, állami gondozott fiatalnak hozzák közelebb a hajós felvonulás látványát. A hajók elvonulása után, 14 óra 20 perckor motorcsónak bemutató-verseny veszi kezdetét. A Moszkva típusú hajók díszletezése során szigorú előírásoknak kellett megfelelni. Az össztömeg nem haladhatta meg az 5 000 kg-ot, a pályázóknak továbbá biztosítani kellett a hajó vezetőjének szabad látóterét, illetve a személyzet mozgásterét. A döntőbizottságban Balatoni Monika, a Hungarofest kreatív igazgatója, Gárdonyi László megbízott szakértő, valamint Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vett részt.

 

Új díszkivilágítást kap a Parlament
Augusztus 20-ától új, látványosabb díszkivilágítást kap a Parlament épülete, melyet először a tűzijáték után láthatnak az érdeklődők. Az Országház díszvilágítása jelenleg csupán a kupola megvilágításából áll, melyet fém-halogénlámpás fényvetők fehér fénnyel láttatnak. Az épület homlokzata és tetőzete sötétbe burkolózik, így az éjszakai látvány sokkal szegényesebb a nappalinál. A Dunán hajózók, vagy a túlpartról szemlélődők számára az esti látvány bizonyára csalódást kelt a nappal megszokott látványhoz képest.

Az Országház épületének külső felújítása kapcsán a dunai oldal elől két éve kerültek le az állványok, így lehetőség nyílt megvilágításukra is: a dunai homlokzat, valamint a tornyok és a tetőzet meleg-sárga nátriumlámpás egyenrangú díszvilágítást kap. A világítás kialakítása lépcsőzetes elrendezéssel történik, melyet az épület elé telepített vagy süllyesztett, oszlopokra és a homlokzatra szerelt, illetve a tetőzeten és az erkélyeken elhelyezett lámpatestek alkotnak. Ez a rendszer az Országház egészét egyenrangúan láttatja, kiemelve annak építészeti nagyszerűségét.

A próbavilágítások már lezajlottak, melyek során a szakemberek kialakíthatták a lehető legszebb hatás eléréséhez szükséges megoldásokat: a pontos tervezés azt is lehetővé teszi, hogy a keresztbevilágítások elkerülésével a fényszennyezést is csökkentsék. A modern, magas fényhasznosítású és energiatakarékos világítótestek hosszú élettartamot és barátságos fényt ígérnek.

Az Országház dunai homlokzata, alsó- és felsőházi termei tetőzete, az épületvégi tetőzetek, a kupola és kőtornyok díszvilágítását - közbeszerzési eljárást követően - a Lisys Fényrendszer Zrt. építette ki: a beruházás nettó 485 millió forintból valósult meg.A díszkivilágítás főpróbája 2011. augusztus 16-án az esti órákban lesz: ezt követően az Országház három estén át nem lesz kivilágítva, hogy azután az augusztus 20-i tűzijáték zárásaként új díszkivilágításában ismét ragyogjon.

 

Kölesből készül Magyarország tortája
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár ötödik éve készül különleges cukrász remekekkel az államalapítás ünnepére. A Magyarország Tortájára keresztelt különleges desszertet augusztus 20-án mutatják be először a Magyar Ízek Sétányán, majd ezt követően kerül a cukrászdák pultjaira az eredeti receptúra alapján készült sütemény.

A Magyarország Tortája cím elnyerésére minden évben pályázat útján lehet nevezni. A jelentkezők között cukrászmesterek és kísérletező kedvű háziasszonyok egyaránt előfordulnak, a lényeg, hogy olyan innovatív és kreatív ötletekben gazdag recepteket várnak a szervezők, amelyek jellemzően a magyaros ízvilágot tükrözik, és valamilyen formában kapcsolódnak az augusztus 20-i ünnephez. A beérkezett pályamunkákat neves cukrászmesterekből álló zsűri bírálja el, akik az első körben három döntős tortát választanak ki, majd a második fordulóban egy újabb grémium dönt az az évi győztesről.

Idén a döntőbe jutott torták közül a tatabányai Császárkörte tortában a körte-mascarpone sajt-csokoládé tökéletes kombinációját találjuk, míg a másik két édesség, a Kecskeméti barack, valamint a Kecskeméti barackkal töltött köles torta, melyekben a hírös város páratlan gyümölcse dominál. A Magyarország Tortája cím hivatalos kihirdetésére július végén került sor. A győztes tortát az Ipartestület szervezésében az ország több száz cukrászdájában, azonos recept alapján, egyszerre kezdik el készíteni a mesterek, majd augusztus 20-ától folyamatosan árulják.

Idén, 2011-ben a Kecskeméti barackkal töltött köles torta nyerte el a Magyarország Tortája elismerést, amelyet idén is a Zila Kávéház csapata készít el. A torta érdekessége, hogy cukorbetegek és lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Sőt, a fogyókúrázóknak sem kell aggódniuk a fölösleges kilók miatt. Ugyanis sikerült egy olyan tortát készíteni, mely nem csak finom, hanem egészséges is. Az eredeti recept Karcagról származik, és az alaprecept kisebb módosításával készült a torta - tudatja programismertetőjében a Kormányzati kommunikációért felelős Államtitkárság.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Címkék: augusztus 20.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni