Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2015. Január 06. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hamarosan lezuhan a magyar műhold

Hamarosan lezuhan a magyar műhold

A végéhez közeledik az első magyar fejlesztésű űrszonda, a Masat-1 küldetése, amely a vártnál is sikeresebb volt. Eközben a szintén hazai közreműködéssel készült Rosetta űrszonda tovább vizsgálja a Csurjumov-Geraszimenko-üstököst, több képet is készített az égitestről, sőt, kimutatta olyan anyagok jelenlétét is, amelyek akár az élet előfeltételei is lehetnek.

Az újkori űrkutatásban való magyar részvétel első nagy sikere a Masat-1 űrszonda fellövése és teljesített missziója. Az alig 10 centiméter élhosszúságú, kocka alakú műszer kifejlesztését a Műszaki Egyetem hallgatói kezdeményezték, a megvalósításban több tanszék, oktatók és számos külső cég is részt vett.

A Masat célja az volt, hogy olyan rendszert integráljanak hozzá, amely képes túlélni a felbocsátással járó rázkódást, alkalmazkodik a szélsőséges környezethez, illetve legalább három hétig képes működni és kommunikálni a földi vezérlőállomással.

A szonda ezenkívül VGA-felbontású képeket is készített a Földről. Élettartamát eredetileg három hónapra tervezték, ehhez képest mintegy ezer napja működik – mondta korábban az M1 Ma reggel című műsorában Dudás Levente, a Masat földi állomásvezetője.

Az eszközt 2012. február 13-án helyezték Föld körüli pályára, amely három év után már csökken, most 511 kilométeres magasságban van a kisműhold, és a prognózisok szerint január végén zuhan bele a légkörbe. A Masat-1 nem válik tehát űrszemétté, esése közben elég.

Részben szintén magyar érdem, hogy az űrkutatás történetében először sikeresen landolt űrszonda egy üstökösön. A Rosetta űrszonda leszállóegysége, a Philae a Csurjumov-Geraszimenko-féle égitesten huszonegy eszközzel vizsgálja az üstököst, és az adatokat a Földre továbbítja. Az üstökösön végrehajtott mérésekből nemcsak a Naprendszer, hanem a földi élet kialakulásáról is új információkat tudhatnak meg a kutatók.

Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár elmondta, négy magyar kutatóintézet vett részt a leszállóegység kifejlesztésében. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tisztségviselője szerint egészen kivételes teljesítményről van szó, jórészt a magyar tudósoknak, kutatóknak volt köszönhető, hogy megvalósult ez a történelmi lépés.

A Rosetta missziója már az első napokban meghozta a remélt eredményeket, az eszköz a többi közt vizet és különféle szerves vegyületeket talált az üstökösön, amely a földön kívüli élet lehetőségével is kecsegtethet. A szonda a tervek szerint 2015 végéig tovább követi az üstököst a Nap körüli útján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket