Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 27. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hamis diákmatrica - rengeteg kedvezmény vagy akár három év börtön jár vele

Hamis diákmatrica - rengeteg kedvezmény vagy akár három év börtön jár vele

Egy érvényes diákigazolvány rengeteg kedvezményhez juttathatja tulajdonosát. Ezekről a kedvezményekről az egyetem elvégzése után sem szívesen mondanak le és megtartásukért szinte bármire képesek - mutat rá cikkében az artsonline.

A kockázatok ellenére jó páran választják az illegális matricákat, akár több tízezret spórolva az utazási költségeken. Bár a lebukási kockázat kicsi, mégis komoly következményeket vonhat maga után. – A matrica nem az én korábbi egyetememről származott, hanem egy másikról, így annak a kódja volt rajta. Gondoltam, nem nézi meg senki és a szegedi ellenőrök valóban nem is nézték. Két hónap után viszont egy kalauz észrevette, és azt mondta, feljelent közokirat-hamisításért. Végül nem tette meg, csak ki kellett fizetnem a teljes áru jegyet és a büntetést. Ezek után még hónapokig SZKT-s diákbérletet vettem, a vonaton viszont inkább nem trükköztem – nyilatkozta Csaba, volt hallgató. Neki szerencséje volt, azonban érdemes belegondolni, vajon megéri-e a matrica, amivel közokirat-hamisításért akár három évig terjedő szabadságvesztésre is jegyet válthatunk.

De honnan szereznek be hamis diákigazolvány-matricákat? Bárhonnan. Sokan „vesztik el” a diákigazolványukat egy kis plusz bevételért. Vannak szüretelők, akik kedvelt szórakozó helyekre járnak elveszett diákokat gyűjteni. Néhányan pedig egyenesen azt állítják, hogy hivatalos ívről adják a matricákat.

Elveszteni könnyű: érvényesítik a diákjukat, majd bejelentik, hogy elhagyták, és újat igényelnek. Így az „elveszett” diákról lekapart matricát eladhatják. A szüretelés is egyszerű folyamat, nem kell hozzá nagy ügyesség. A matricákat pedig egy penge segítségével biztonságosan el lehet távolítani a kártyáról. Ez a módszer magas havi bevételeket biztosít a gyűjtögetőknek, hiszen mai értéken 10-11 ezer forintot is érhet egy aktuális félévre szóló matrica.

Az ívről kínált matricák viszont a legtöbb esetben silány minőségű, hamisítványok. Ennek oka igazán egyszerű a lehetetlenséggel határos az ívek megszerzése. Mégis sok olyan hirdetést találunk, amikben több matricát kínálnak, „eredeti ívről”. Egy, év elei egyetemi közlemény szerint Szegeden az elmúlt 5 évben nem tűnt el matrica ív az érvényesítőktől. A készletezett, sorszámozott ívekhez csak az irodavezető férhet hozzá, ő adja ki az elosztással foglalkozó négy munkatársának. A kiadott ívekről aláíróívet készítenek. Minden munkatárs csak a sajátjáról oszthat matricát. A felhasználatlan íveket pedig vissza kell szolgáltatni. Ezekről leltár készül, amit az irodavezető szigorúan ellenőriz. A szemeszter végén ezeket az íveket megsemmisítik, amiről jegyzőkönyv készül. A papíros nyilvántartás mellett az egész folyamatról elektronikus nyilvántartást is vezet az iroda. – Amennyiben mégis lopás fordulna elő, – a már említett jogszabályokban leírtaknak megfelelően – jelentést kell tenni a rektornak és a főtitkárnak, akik hivatalból eljárást indítanak. – nyilatkozta az artsonline-nak Fekete Csaba, a szegedi Hallgatói Szolgáltató Iroda vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk