Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 03. 14:07, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Hamut okád a vulkán

Hamut okád a vulkán

Újra hamut okád egy hét szünet után a mexikói Popocatépetl vulkán, s a rengések is megnövekedtek a tűzhányó körzetében – jelentette szerdán a mexikói média.

A mexikói polgári védelem közlése szerint négy közeli települést borított be a kilövellt hamu, de a vulkáni tevékenység nem követelt áldozatokat. A hatóságok nem emelték a két hete megnövelt készültség sárga szintjét, de arra szólították fel a lakosokat, hogy legyenek óvatosak, lehetőség szerint használjanak gázálarcokat és szűrőket. Szakértők szerint a Mexikóban előző nap regisztrált több erős földmozgás is hozzájárulhatott a vulkáni aktivitás erősödéséhez.

A Popocatépetl fokozódó tevékenységéről szóló híreket Felipe Calderón mexikói elnök is megerősítette hivatalos Twitter-bejegyzésével, amelyben fokozott éberségre intette a helyi lakosokat – jelentette az El Tiempo de México internetes kiadása.

A Popocatépetl két hete is vastag hamufelhőt eregetett csaknem egy hétig, majd ugyancsak egy hétre viszonylagos nyugalmi állapotba került. Az 5450 méter magas hegycsúcs körzetében már április közepén a hatóságok bezárták a környékbeli települések iskoláit, s felkészültek a lakosság evakuálására. A hatóságok arra kérték a helybélieket és a turistákat, hogy elővigyázatosságból maradjanak legalább 12 kilométeres távolságra a vulkántól.

A Mexikóvárostól 65 kilométerre délkeletre található vulkán – neve magyarul „Füstölgő hegy” – 1994 óta rendszertelen időközönként, több alkalommal tört ki. 2000 decemberében történt egy erőteljes kitörés, akkor 50 ezer embert telepítettek ki a Popocatépetl környékéről.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.