Városlista
2021. december 5, vasárnap - Vilma

Hírek

2021. Október 18. 15:20, hétfő | PR
Forrás: (x)

Használt autót vásárolnál? Ezekre figyelj oda!

Használt autót vásárolnál? Ezekre figyelj oda!

Az autóvásárlás mindig komoly döntés, hiszen viszonylag nagy összeget fektetünk bele, és persze a biztonság sem utolsó szempont.

Egy autónál azonban rengeteg egyéb tényezőt is nézünk, ilyen például a kényelem, sokaknak van preferált márkája, benzines, dízel, vagy éppen elektromos az autó stb. És igen, ha használtan vásárolunk, akkor az is kérdés, hogy milyen állapotú. Sőt, ez a legnagyobb kérdés, de sajnos erre a legnehezebb laikusként megtalálni a választ.

Kevesen közlik a valódi állapotot

Akár kereskedésből, akár magánszemélytől vásárolsz, a használt autónak van némi rizikója: nem igazán ismered az előéletét, és lehet, hogy ott és akkor jónak tűnik, aztán pár héten belül előjönnek rejtett hibák. Hogy ezt a kellemetlenséget elkerüld, adunk pár hasznos tanácsot, amit érdemes megfogadni vásárláskor.

Így vásárolj használt autót:

- Csekkold a kocsit alvázszám alapján! Kevesen tudják, de a checkcardna.com oldalon az alvázszámot beírva sok mindent meg lehet tudni a kiszemelt jármű előéletéről. Élj a lehetőséggel, és mindenképpen tudd meg az autóról, amit lehet, mielőtt még mellette döntenél! Kiderülhet olyan hiba vagy javítás a múltból, ami nálad kizáró okot jelenthet.

- Inkább kereskedésből vásárolj, mint magánszemélytől. Tudjuk, vannak olyan autókereskedések, amik nem éppen szentek, de őket kötelezi a garancia, és a saját üzletüket is nagymértékben rontják, ha rendszeresen átverik a vásárlóikat. Ezzel szemben egy magánszemély élete során csak néhány alkalommal ad el autót, hosszabb távú következmény nincs. Ezt kihasználva, nagyon gyakori, hogy csak annyit költenek eladás előtt az autóra, hogy jónak tűnjön, és így adják tovább. Az új tulajnál meg pár hét, hónap után sorban jönnek elő a hibák.

- Ha kezdő vagy, kérj segítséget! Amennyiben Te nem vagy különösebben jártas az autók terén, esetleg tapasztalatlan vagy, és első autó lenne, mindenképp vigyél magaddal valakit vásárolni, aki jobban képben van a témában. A döntés persze a tied, de néhány tanács nem árthat, hiszen, ha őszinte akarsz lenni magadhoz, Te, hozzá nem értőként, mindent el fogsz hinni, amit mondanak az autóról.

- Ne ragaszkodj mindenáron egy márkához! Nagyon sokan követik el azt a hibát, hogy ragaszkodnak egy adott márkához, és ha nem találnak ezen belül olyat, ami minden igényüknek megfelel, elkezdenek súlyos kompromisszumokat kötni. Nos, ez ahhoz vezet, hogy nem fogod szeretni az autódat. Gondolhatod, hogy megszokod, jó esetben így lesz, de valószínű, hogy ez a hozzáállás csak további problémákhoz fog vezetni.

- A külső is számít! Hozzá nem értőként gondolhatod egy-egy festékfelhólyagosodásra, rozsdafoltra, hogy csak esztétikai probléma. Nem az! A rozsda lassan, de biztosan felzabálja az autót, nagyon sok gondod lesz vele, ha már eleve így veszed meg!

- Próbáld ki! Mindenképpen menj próbakört az autóval! Amennyiben teljesen laikus vagy, és van veled tapasztaltabb segítő, talán jobb, ha nem (csak) te vezeted, hanem ő is kipróbálja, mert többet fog neki elárulni a kocsi hangja, a pedálok viselkedése, a váltó kezelhetősége, mint neked. Ezek pedig fontos információt hordozhatnak az autó műszaki állapotával kapcsolatban.

Nem kell, hogy a használt autó vásárlás mindenképp lutri legyen! Tudj meg az autóról, amit csak lehet, csináld tudatosan, és jó eséllyel nem nyúlsz mellé!

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 03. 18:24, péntek | PR

A vállalatok javában radírozzák a Fordista-modelleket

Egy átfogó kutatás a napjainkban zajló történelmi jelentőségű változásokra világított rá.

2021. November 30. 17:07, kedd | PR

Költséghatékonyabbak és energiatakarékosabbak az elektromos buszok, mint a dízelek

Nemzetközi tesztprogram vizsgáztatja a magyar fejlesztésű elektromos Ikarus buszt.

2021. November 29. 17:00, hétfő | PR

Műemléki Piarista Kollégiumot újít fel a Jánosik Kft.

Folytatódik a sátoraljaújhelyi piarista kollégium felújítása. A sikeres első ütemi rekonstrukció után, most a belső terek korszerűsítésén a sor.

2021. November 12. 15:53, péntek | PR

Kihirdették az Év Homlokzata 2021 pályázat nyerteseit

November 11-én immáron tizedik alkalommal, a szakma jeles képviselőinek meghívása mellett hirdették ki az Év Homlokzata 2021 pályázat győzteseit.