Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 05. 12:50, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Haszonleséssel vádol egyes nagy külföldi autógyártókat a kínai központi televízió

Haszonleséssel vádol egyes nagy külföldi autógyártókat a kínai központi televízió

Egyes külföldi autógyártók haszonlesőek, Kínában nyújtott szolgáltatásaik indokolatlanul drágák - állítja a kínai központi televízió (CCTV), amely a helyzetet kezelendő a piaci szabályozások felülvizsgálatára szólított fel.

A televízió népszerű félórás riportműsorában a Land Rovert, a Subarut és az Audit név szerint is említette. A külföldi nagyok nem elég, hogy más piacok árainál jóval drágábban értékesítik járműveiket, azok karbantartását, az esetleges meghibásodások kijavítását is túlárazzák a kínai vevőknek - hangzott el az adásban.
A CCTV példaként egy kínai utakon mindennapos esetet hozott fel: koccanásokban igen gyakran az autók hátsó fele rongálódik meg. Ennek javítása nem kifejezett szakmai kihívás, s nem kellene, hogy nagy kiadási tételt jelentsen. A Range Rover-tulajdonosoknak ugyanakkor egy ilyen kisebb baleset esetén is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, s akár több mint 100 ezer jüant (3,7 millió forint) is otthagyhatnak a javításért, ez autójuk értékének mintegy tizede. A rendkívüli drágaság oka - magyarázta a riport - a gyártó cég monopóliuma alkatrészeinek piacán.
A hatályos rendelkezések szerint a külföldi autógyártók fogyasztóik kiszolgálására üzleteik mellett karbantartó egységeket és javítóüzemeket is létesíthetnek. Ezekben a külföldi vállalatok kizárólag otthoni gyáraikból érkező alkatrészeket használnak, s nem rendelnek kínai gyártóktól - panaszolja a riport. A Range Rovert gyártó brit Jaguar Land Roverhez hasonló módon viselkedik a japán Subaru és a német Audi is, amely nem engedi alkatrészeit a helyi autógyárak termékeivel helyettesíteni.
A gyakorlat a televízió szerint a szabadversenyes piac elveinek mond ellent, a hatóságoknak így a törvények módosítását kellene kezdeményezniük, véget vetve az igazságtalan és a kínai gyártókat károsító helyzetnek.
A CCTV márciusban kezdett "hadjáratba" a Kínában igazságtalan gyakorlatot folytató külföldi cégek ellen. Azóta a tévé egyebek közt az amerikai Apple-t és a dél-koreai Samsungot vádolta meg a hazai vásárlókat hátrányosan megkülönböztető üzletvitellel, más nagy autógyártókat pedig járműveik belső borításának mérgező voltára figyelmeztetett. Legutóbb, október végén a Starbuck's kávézóláncot vonta felelősségre nemzetközi összehasonlításban is magas árai okán.
A külföldi autógyártók a kínai kormány által indított, a vállalati árképzést és a piaci szerepeket vizsgáló, monopóliumellenes harcban is a figyelem középpontjában állnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).