Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2014. Június 19. 10:11, csütörtök | Helyi

Harcművészet és korrepetálás

Harcművészet és korrepetálás

A Hétköznapi Hősök Ifjúsági Egyesület 16 éve működteti ifjúsági klubját Dunaújvárosban, 2005 óta már egyesületi formában, 2006-tól pedig egy harcművészeti edzőtermet is fenntart (Heroes Gym).

Az egyesület részt vett a Római városrész szociális város-rehabilitációjában Hétköznapi felzárkóztatás című projektjével úgy, hogy három területen szervett programokat. A programok célcsoportja a Római városrészben élő vagy tanuló fiatalok voltak.
Elsőként Bukásmegelőzés címen április-május hónapban, a záróvizsgákhoz igazodva tartottak korrepetálást kiscsoportos formában középiskolásoknak. A korrepetálásra igen nagy igény jelentkezett, mert mint a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatója elmondta, tavaly közel 80 fő bukott csak matematikából, amely messze a legnehezebb tantárgy volt a gyerekek között, a bukások száma messze kiemelkedik. A célcsoport természetesen a középiskolás tanulók voltak, 1-től 4-dik osztályig minden évfolyam képviseltette magát. A rendezvénysorozat a gyengébb tanulókra koncentrált, akik jellemzően hátrányos helyzetűek, szüleik nem tudják megfizetni a különórákat. Számukra az ingyenes korrepetálási lehetőség nagy segítség volt, hogy fel tudjanak zárkózni, ne szakadjanak le társaiktól, és így később a munkaerő-piacon is jobban tudjanak teljesíteni.
Másodikként kommunikációt javító, valamint stressz oldó szituációs játékokat szervezett az egyesület 15 héten keresztül az érdeklődő fiataloknak. A kommunikációt javító, valamint stressz oldó szituációs játékok tréningsorozat ötlete a szerepjátékokból ered. A szerepjátékok a ’70-e évek végén alakultak ki a terepasztalos harci játékokból (ahol például régi csatákat játszottak újra), és a társasjátékok egy különleges válfaját alkotják. A szerepjáték (angolul role playing games, RPG) tehát jelen esetben nem amatőr színházat jelent, hanem egy olyan társasjátékot, amely főként szóban zajlik a szereplők közötti interakciók folyamán.

A játék során minden játékos egy, a szabályok szerint megalkotott karaktert formál meg (innen a neve), kivéve egy játékos, az úgynevezett mesélő, aki magát a világot formálja: a nem játékos karaktereket, akikkel a játékosok karakterei kapcsolatba léphetnek. E mellett a mesélő egyfajta bírói szerepkört is betölt: dönt a kétes szituációkban a lefektetett szabályok alkalmazásával.
A szerepjátékok jótékony hatásairól már több tanulmány is született (http://www.math.bme.hu/~pvarhe/rpg/cc/, http://lfg.hu/6234/rpg/szerepjatekrol/a-szerepjatek-hatasai-a-szemelyisegre-szakdolg/). Fontos, hogy a folyamatos szóbeli interakció miatt nagyban javítja a kommunikációs készségeket. Emellett a kialakuló játékbeli konfliktusok miatt hozzájárul a konfliktuskezelés fejlődéséhez, valamint a (helyes) döntések meghozatalát is gyakoroltatja. Nem mellékes pozitív hatás az sem, hogy ha valaki komolyabban foglalkozik a szerepjátékokkal, akkor mindenképpen fejlesztenie szükséges angol nyelvtudását, hiszen a legtöbb dokumentum angolul érhető el. Ráadásul a szerepjátékok különböző fantázia-világokban játszódnak, amely világok sokat merítenek a valódi kultúrákból (pl. szamurájos szerepjáték a japán kultúrát ismerteti meg), és mivel a legtöbb játék középkori színtéren játszódik, a történelmi ismereteket (ruhák, fegyverek, szokások, életmód, utazás, stb.) is bővíti. Végül fontos megemlíteni, hogy a szerepjáték csapatjáték, jellemzően együtt élnek át sikerélményeket a játékosok, nem cél, hogy valaki nyerjen vagy veszítsen, így az együttműködést is erősen fejleszti.
Maguk a tréningek két csoportban zajlottak. Egy-egy csoportban 3-6 fő vett részt, plusz a tréner, mint mesélő, így alkalmanként 8-12 fős foglalkozások voltak. A tréner feladata (a szórakoztatás mellett), hogy figyeljen, hogy a résztvevőket pozitív hatások érjék, és ne maradjanak ki a feladatokból, szituációkból (pl. a háttérbe húzódással). Az alkalmak rövid elméleti képzéssel indultak, ahol a kommunikációról, a csapatmunkáról, a csapatban elfoglalt szerepekről, kulturális sajátosságokról, a stressz mibenlétéről és tudatos kezeléséről volt szó. A tréningek a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium úgynevezett pinceklubjában zajlottak, jellemzően péntek kora délutántól estig, mivel akkor másnap már nincs tanítás. Az eseményeken az iskola diákjai és a kollégium lakói vettek részt, összesen a 15 alkalmon 141 fő.


Ez a fajta szórakozva fejlesztés a legtöbb résztvevőnek nagyon tetszett, a beszámolók alapján várhatóan a továbbiakban önállóan is fognak játszani. Ez megoldható, hiszen a szabályokat ismerik, tapasztalatra tettek szert az alkalmak („ülések”, session) lefolytatásával kapcsolatban, valamint az egyesület tagjai továbbra is segítenek önkéntes munkában a kialakult csoportnak, többek közt társasjátékok kölcsönzésével.
Harmadik képzési sorozat a munkaerőpiacra készítette fel a végzős középiskolásokat, ahol az elmélet mellett a már harmadik ikszet taposó egyesületi tagok gyakorlati ismereteiket is átadták. A sorozat az alábbi részekből állt:
- A munka helye a gazdaságban és az életben, a munka jogi oldala
- Önismeret, egyéni és szervezeti célok
- Szerepek egy munkahelyen
- Etikett és a társadalmi érintkezés
- Kommunikáció: testbeszéd
- Kommunikáció: szóbeszéd
- A hatásos önéletrajz
- A felvételi elbeszélgetés
- Kreativitás és innováció
- Zaklatás, konfliktusok és kezelésük
A tréningek jellemzően interaktívak voltak, sokszor tevőlegesen is bevonva a fiatalokat. Mivel a trénerek is fiatalok (30-asok) voltak, gyorsan megtalálták a hangot a diákokkal, és meggyőzték őket, hogy ez nem valami „kötelező előadás”, hanem egyrészt számukra tényleg hasznos tudást kapnak, másrészt érdekes és élvezetes az előadás is. A diákok jó partnerek voltak a munkában, többségük aktív, kérdező és figyelmes volt a sorozat során. A képzés során laptopot, projektort és vetítővásznak használtak, valamint a trénerek biztosították az internet-hozzáférést is, hogy a netes előadásokat (www.prezi.com) és a belinkelt példavideókat, képeket, honlapokat is megtekinthessék a résztvevők.
A résztvevő diákok visszajelzése alapján a legnagyobb tetszést a testbeszéd aratta. Az itt megismert és gyakorolt tudás nagy segítséget nyújt a diákoknak – saját bevallásuk szerint is – a párkapcsolatok kialakításában, valamint az egyéb (iskolai, otthoni) kommunikációban, hiszen sikeresebben ismerik fel a másik fél valódi szándékait, érzéseit.
A programok természetesen ingyenesek voltak, hiszen a KDOP-3.1.1/D2-13-k2-2013-0003 számú, „A Római városrész szociális célú város-rehabilitációja” című projekt keretében valósultak meg az Új Széchényi Terv támogatásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.