Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. November 26. 06:00, szerda | Belföld

Hiteltörlesztés különélő házastársak esetén – mit mond a jog?

Hiteltörlesztés különélő házastársak esetén – mit mond a jog?

A feleség nevén van a ház, a férj nevén a hitel, de már külön élnek és a férfi fizeti a törlesztőt, pedig nem is ott él. Mit lehet ilyenkor tenni? Az onlinejogsebesz.hu szakértői válaszolnak.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Nekünk volna egy olyan nagy problémánk, hogy párom jelenleg még házasságban él feleségével. Ennek az az oka, hogy x éve szocpol és jelzáloghitelt vettek fel az ottani házra, melyből párom már másfél éve elköltözött. A ház a felesége nevén van, de a hitelek a páromén. Jelenleg 55000 forintot fizet rá havonta. A felesége ebbe egy fillért nem ad. A hitelt a számlájáról vonják. Sajnos kilátástalannak látjuk a helyzetünket, mert semmiféle megoldást nem találunk problémánkra. Kérem Önöket segítsenek Nekünk, hogyan lehetne ebből kiszállni, mert szépen szólva a kedves feleség jókat kacag a markába. Köszönjük.
2014. 09. 12.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Sajnos a harmadik féllel (hitelező bankkal) kötött szerződésből fakadó kötelezettségeket a házastársaknak egymás közt kell rendezni. Egy ilyen jogviszonyhoz még az a bíróság sem nyúlhat hozzá, mely egy esetleges vagyonmegosztási perben megpróbálja a házastársi közös vagyont megosztani. Az ilyen perek ugyanis a házastársak között folynak, következésképpen az említett harmadik személyre nem terjedhet ki az ítélet hatálya. A hitelek esetében a házastársak egyetemleges kötelezettek, ami annyit jelent, hogy a hitelező bármelyik adóstól követelheti a tartozást, aztán, ha lejár a hitel, az egyetemleges kötelezettek elszámolhatnak egymással. A tartozást vagy annak nagyobb részét kifizető házastárs tehát a futamidő végén követelheti bíróságtól, hogy az általa a másik házastárs helyett fizetett tartozásrészt a másik házastárs térítse meg.

Egy esetleges bontó perben és a hozzá kapcsolódó vagyonmegosztási perben - álláspontom szerint - a párja csak azt követelheti, hogy a házastársi életközösség megszakadásától a perindításig eltelt időben általa a volt felesége helyett kifizetett törlesztők arányos részét a volt feleség térítse meg.

Egy vagyonmegosztási perben azonban esetleg a párja élhet bizonyos jogcímen követelésekkel a feleségével szemben, amik beszámíthatóak a hiteltörlesztőbe.

Mivel a bíróság eszközei, lehetőségei korlátozottak egy ilyen ügyben, célszerű megállapodásra törekedni a volt feleséggel. Itt már szóba jöhet, hogy az ex esetleg átruházza a párjára a lakás tulajdonjogát a bank hozzájárulásával, vagy keresnek egy másik adóst - esetleg a volt feleség családjából - aki átvállalná a fizetést, vagy legalább beszállna. Ehhez is természetesen a bank hozzájárulása kell.

A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Náday Judit ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.