Városlista
2021. október 18, hétfő - Lukács

Hírek

2020. Június 15. 23:27, hétfő | Helyi

Hogyan kerül a víz a poharunkba?

Hogyan kerül a víz a poharunkba?

Nem minden ásványvíz ivóvíz, de minden ivóvíznek ásványi anyag tartalma van. A legfőbb különbség azonban, hogy az ivóvizeknek sokkal szigorúbb az ellenőrzési rendszere.

Kutak a szigeten

A szigeten a néhai ruhagyáron túl egy sorompón és egy vaskapun keresztül jutunk le a csápos kutakhoz. Álomszép világ tárul elém. Ligetek között kanyargó út, ott egy diófa sor, amarra díszcserjék, fel-felröppenő vadkacsákkal. Soha nem gondoltam volna, hogy ily’ idilli gyönyörűség van alig pár kilométerre a város zajától. Itt találhatók egymástól sétányi távolságra azok a bizonyos csáposkutak.
Öt csáposkút - lassan kész lesz a hatodik is, a Modern Városok Program jóvoltából - nyeri a vizet a Duna medréből. Egy-egy kút 16 méter mély, ebből nyúlnak ki a csápok – csövek – akár 35 méter hosszan is a Duna medre alá, s a kavicságy alatt végződnek. A kutakban különböző számú csáp van, az ötödik, s egyben utolsó kútnál tíz nyúlik a mederbe.

- Most alacsony a vízállás, mint az év jelentős részében, – jegyzi meg Jákli Sándor, aki a víztermelésért felel a Dunaújvárosi Víz- Csatorna – Hőszolgáltató Kft-nél - így a kutaknak bőséges még megfelelő a víz hozama. Kánikulában Extrém alacsony vízálláskor ez jelentősen lecsökken, még sem veszélyezteti a város vízellátását, mert annak idején a jelenlegi vízfogyasztás kétszeresével számoltak, sőt a hatodik kút elkészültével még biztonságosabbá válik. Ugyanakkor a jelenlegi kutak folyamatos felújítása is esedékes, hogy a következő hatvan évre is biztosítva legyen az állandó vízellátás.

Ahol a vizet tisztítják

A Martinovics utcai diszpécserházban és az Építők úti központban is számítógépen követik nyomon a folyamatokat. A monitoron a folyamat minden eleme látszódik egészen a víztornyokig. Melyik kútnál hány csáp van, melyik, mennyi vizet termel, ha nyitva van a tolózára. Mekkora nyomás, a felhasznált áram a szivattyúknak, és még ezeregy dolog, sőt az is látszik, ha valamelyik kútnál mozgás van. Hiába, a biztonság az első. A város vízellátását védeni és őrizni kell.

A Martinovics utcai (Apáczai utcai 1-3.) telephelyen lesz a nyersvízből ivóvíz. Idenyomják a szivattyúk fel csápos kutakból a vizet, s innen megy tovább a víztornyokba. Kívülről is egyértelmű, hogy korszerű és nagyteljesítményű a szivattyúrendszer. A legérdekesebb még sem ez, hanem a két ezer köbméteres víztároló. Itt kezelik a vizet, azaz itt lesz a nyersvízből ivóvíz. A tárolók rendszerében megfelelő adagolásban vezetik be a klórt, ezzel tartósítják a vizet, azaz megölik azokat a baktériumokat, amelyek a „poshadást” okoznák. Átlátszó tiszta a mélységes mély legalább 6 méteres tárolóba egészen az aljára lehet látni. Itt már csapvíz illat van. Nem csoda, hiszen már az is, s mehet a víztornyokba. A Római körúti víztoronyba 2000 m3 víz fér, a régi víztoronyba 1200 köbméter. Kevesen tudják, de a két víztorony két önálló, vízellátó rendszert is jelent a városban. Átlagosan a városunk 3.600.000m3 éves vízfogyasztása a városunknak. Természetesen ennek eloszlása nem egyenletes. Nyáron, kánikula idején drasztikusan megemelkedik a fogyasztás. Átlagosnak tekinthető a 8800 m3 –es fogyasztás nyáron felmegy 12.000 m3-re, volt, amikor meghaladta a 14.000 m3 volt, ám vízkorlátozásra még akkor sem volt szükség.

Szaklaboratóriumok havonta esetenként többször is ellenőrzik, hogy milyen is a dunaújvárosi ivóvíz. Természetesen mindezek mellett folyamatosak a hatósági ellenőrzések is. A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. az akkreditált labortól külön vizsgálatokat rendelt meg, olyan felhatalmazással, hogy amennyiben rendellenességet tapasztalnak, tájékoztassák a hatóságot.
- Dunaújváros biztonságos ivóvíz-ellátása alapvető kötelességünk – hangsúlyozza Neszmélyi Loránd, ügyvezető igazgató. Cégünk érdeke, hogy jó minőségű ivóvizet szolgáltassunk, s ennek érdekében, minden szükséges intézkedést megteszünk. Az egész ellátási folyamat minden pontján folyamatosak az ellenőrzések.


Egy ember egy nap alatt 100-150 liter vizet használ fel.
Fürdéshez: 75-95 litert
Zuhanyozáshoz:20-40 liter
WC leöblítéséhez… 11-26 liter
Mosogatáshoz:40 liter
Egy mosáshoz: 120 liter vizet használunk
Egy rosszul elzárt csap miatt naponta 40-120 liter vizet pazarolunk el
Naponta két liter vizet iszunk meg.
Összességében egy ember élete során: 5.000.000 liter tiszta ivóvizet használ el.
Földünk felszínének 75 százaléka víz, de csak 1 százaléka édesvíz.
A világon kb. 1,2 milliárd ember kénytelen tiszta ivóvíz nélkül élni

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 20. 06:59, hétfő | Helyi

HALÁLOS KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESET TÖRTÉNT DUNAÚJVÁROSBAN

Egy személygépkocsi oszlopnak csapódott, majd kettészakadt.

2021. Augusztus 05. 09:10, csütörtök | Helyi

BÓDULT ÁLLAPOTBAN VEZETETT

A dunaújvárosi rendőrök befejezték a bódult állapotban elkövetett járművezetés vétség miatt egy 31 éves nővel szemben indult eljárás vizsgálatát.

2021. Augusztus 02. 15:18, hétfő | Helyi

OKF: folytatódik a szúnyoggyérítés a Duna mentén

Folytatódik a szúnyoggyérítés a Duna mentén - közölte a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn az MTI-vel.

2021. Október 17. 18:09, vasárnap | Belföld

Egy rakás csempészcigivel bukott le

Több mint 18 millió forint értékű csempészett cigarettát szállított, a szabolcsi rendőrök elfogták.