Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 31. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Hónapokig tarthat a kommunista nyugdíjak felülvizsgálata

Hónapokig tarthat a kommunista nyugdíjak felülvizsgálata

Hónapokig elhúzódhat a kommunista nyugdíj-privilégiumokat vizsgáló szakértői bizottság munkája, mivel több ezer aktát kell áttekinteni – közölte Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára a tárca Facebook-oldalán.

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta: törekednek arra, hogy a munkálatok még az idén befejeződjenek. Rétvári Bence felidézte, hogy az Országgyűlés a nyár elején döntött arról, hogy ötfős bizottságot hoz létre a kommunista nyugdíj-privilégiumok felülvizsgálatára.

A lépés célja, hogy megszűnjenek az önkényuralom kiépítésében és fenntartásában legaktívabban közreműködők igazságtalan előjogai – jelezte. A parlament július 2-i döntése értelmében meg kell vonni a nyugdíj-kiegészítés helyébe lépő pótlékot azoktól, akiknek az 1990 előtti tevékenysége összeegyeztethetetlen a demokratikus értékrenddel. A jogosultságokat a tervek szerint október végéig vizsgálták volna felül.

Két fideszes és öt jobbikos képviselő javaslata alapján az illetékes miniszternek akkor kell 2013. január 1-jétől megszüntetnie a nyugdíjpótlék folyósítását, ha az abban részesülő részt vett 1945 és 1949 között a demokratikus államberendezkedés felszámolásában, illetve az 1956-os forradalom leverésében és a megtorlásokban. Ugyanez vonatkozik azokra, akik 1948 és 1990 májusa között végzett titkosszolgálati tevékenységük, abban az időszakban betöltött állami vezetői tisztségük vagy az állampártban, illetve a Kommunista Ifjúsági Szövetségben (KISZ) ellátott vezető tisztségük miatt érdemtelenek a nyugdíjpótlékra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk