Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Szeptember 17. 08:06, csütörtök | Bulvár
Forrás: mti

Húsz év óta az első hivatalos Beatles-könyv jelenik meg

Húsz év óta az első hivatalos Beatles-könyv jelenik meg

Húsz év óta az első hivatalos Beatles-könyv jelenik meg jövő év augusztusában Nagy-Britanniában: a The Beatles: Get Back című kötet az együttes utolsó albuma, a Let It Be történetét meséli el.

A könyv alapját a banda stúdiófelvételei alatt rögzített mintegy 120 órányi anyag képezi. A kötet megjelenésével párhuzamosan fogják vetíteni Nagy-Britanniában Peter Jackson dokumentumfilmjét, amely ugyancsak a The Beatles: Get Back címen kerül a mozikba - adta hírül szerdán a The Guardian brit napilap honlapja.

A könyv 1969 januárját idézi fel, amikor a Beatles egy televíziós fellépés anyagát vette fel a stúdióban. A banda 1969. január 30-án adta utolsó élő koncertjét a londoni Apple Corps-székház tetején.

A felvett számokat 1970 májusában a Let It Be című lemezen adták ki, egy hónappal az után, hogy Paul McCartney kilépett az együttesből. Előtte, 1969 szeptemberében jelent meg az Abbey Road című albumuk.

A könyv bevezetőjét Hanif Kureishi írja, aki szerint 1969 januárja nagyon produktív időszak volt az együttes életében, legjobb számaik közül több is akkor született. A könyvben több száz korábban nem publikált fotó is szerepelni fog, amelyeket Ethan Russell és Linda McCartney készített. Az együttes tagjainak beszélgetéseit a The Guardian szerzője, John Harris írta le és szerkesztette meg a kötet számára.

Ezek a beszélgetések Jackson dokumentumfilmjében is elhangzanak. A filmhez az új-zélandi rendező 55 órányi mindeddig be nem mutatott, 16 mm-es filmfelvételt is felhasznált az egykori szalagokból. Ezeket a felvételeket a filmrendező Michael Lindsay-Hogg forgatta a tévéműsorhoz, majd később Let It Be című dokumentumfilmjében is felhasználta őket. A dokumentumfilm a Let It Be albummal egyszerre jelent meg, és az együttes megkapta érte a legjobb eredeti filmbetétdal Oscar-díját.

Utoljára húsz évvel ezelőtt jelent meg hivatalos könyv az együttesről, a The Beatles Anthology. A nagyszabású vállalkozás a Beatles történetét feldolgozó könyvön kívül egy dokumentumfilmet és a banda albumait is tartalmazta.

Címkék: beatles, könyv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.