Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Január 06. 18:08, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Idén 3,8 százalékos GDP-bővülés várható Magyarországon

Idén 3,8 százalékos GDP-bővülés várható Magyarországon

Idén 4 százalékkal nőhet a globális gazdaság abban az esetben, ha széles körben sikeresen alkalmazzák a koronavírus elleni oltást a világon

- véli a Világbank, amely júniusban nagyobb, 4,2 százalékos bővülésre számított 2021-re.

A Világbank Global Economic Prospects (GEP) című jelentésének összeállítói szerint a globális GDP tavaly 4,3 százalékkal zsugorodott, míg júliusban ennél nagyobb, 5,2 százalékos csökkenésre számítottak 2020-ra.

A dokumentum szerint Magyarország hazai összterméke (GDP) tavaly 5,9 százalékkal csökkent, kevésbé a júniusban várt 6,8 százaléknál. A magyar gazdaság idei teljesítménynövekedésével kapcsolatos előrejelzését 4,5 százalékról 3,8 százalékra csökkentette a Világbank, amely jövőre 4,3 százalékos GDP-növekedést becsül.

A világbanki dokumentumban a Bulgáriát, Horvátországot, Magyarországot, Lengyelországot és Romániát magában foglaló közép-európai térség GDP-je tavaly 4,4 százalékkal csökkent, míg a júniusi előrejelzés nagyobb, 5 százalékos gazdasági visszaesést vetített előre. A térség gazdasági teljesítménye idén várhatóan 3,6 százalékkal nő, némileg szerényebben a júniusban várt 3,8 százaléknál.

A friss jelentés szerint idén az Egyesült Államok gazdasága a júniusban becsült 4 százalék helyett 3,5 százalékkal, az euróövezeté 4,5 százalék helyett 3,6 százalékkal nő. A Világbank nem változtatott Japán idei gazdaságnövekedési előrejelzésén, továbbra is 2,5 százalék bővülést vár.

A világbank számításai szerint tavaly az amerikai GDP 3,6 százalékkal, az euróövezeti 7,4 százalékkal, a japán pedig 5,3 százalékkal csökkent.

Kína GDP-je idén várhatóan 7,9 százalékkal nő a júniusban becsült 6,9 helyett, a tavalyi bővülés pedig a várt 1 százaléknál nagyobb, 2 százalék volt a Világbank jelentése szerint.

Címkék: bővülés, gazdaság, gdp

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni