Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2014. Július 30. 16:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Időben megkezdik a tankönyvek kiszállítását

Időben megkezdik a tankönyvek kiszállítását

Időben megkezdik a kiszállítását az iskolákhoz a kormányzat szerint a 4,6 milliárdért megújuló tankönyveknek.

„Az ütemezés szerint halad a megújuló tankönyvek nyomdai előállítása, a kiszállítás pedig időben megkezdődik az iskolákhoz” – közölte a közoktatásért felelős államtitkár. Czunyiné Bertalan Judit elmondta, hogy a nyomdából kikerülő tankönyvek órákon belül eljutnak a Könyvtárellátó raktáraiba, a tankönyvek terjesztése pedig az előre tervezett határidőben megkezdődhet - írja a Világgazdaság.

Az államtitkár szerint a tartalmi, módszertani és technológiai szempontból is újnak számító tankönyveket 4,6 milliárd forintból, uniós támogatás segítségével fejlesztették ki, és először a szeptemberben kerülnek az iskolákba. A kerettantervekhez igazodva, felmenő rendszerben 50 tankönyv jelenik meg, ezekből 1501 iskola 862 ezer példányt rendelt meg, a kipróbálásra 126 iskola és 966 pedagógus jelentkezett.

Az új taneszközök az általános iskolák 1., 2., 5., 6., valamint a középiskolák 9. és 10. évfolyamai számára készültek. A tankönyveket augusztus 31-éig kell eljuttatni az iskolákba. A megújuló tankönyvek többségét önköltségi áron, kötetenként nagyjából 350–400 forintért forgalmazzák. „Ezért az összegért a korábbi sokszereplős tankönyvpiaccal ellentétben egy, a szülők számára megfizethető, minőségben és tartalmilag tekintve tartós, az árnál jóval többet tudó tankönyvet kapnak meg” – hangoztatta Czunyiné. Szerinte ezzel a tankönyvsorozattal már 1,5 milliárd forint megtakarítást ért el a tankönyvellátás, amiből egymilliárd az államnál jelentkezik, félmilliárd pedig a családoknál.

„A tankönyvellátásban, -terjesztésben, -kiadásban volt egy nagyon jól működő, 20 év alatt kialakult rendszer, amelyet rendkívül durva módon einstandoltak – nyilatkozta a Tankönyvesek Országos Szövetségének alelnöke. Romankovics András szerint előre látható volt, és az előző tanév bizonyította, hogy az elmúlt 20 évben nem volt annyi tankönyvellátási zűrzavar, mint tavaly. Azt sejtik, hogy idén talán valamivel kevesebb, de meglehetősen sok gond lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 09:07, csütörtök | Belföld

Hamis igazolást állított ki egy Békés megyei háziorvos

Eljárást indított a rendőrség egy Békés megyei háziorvos ellen, aki a gyanú szerint úgy állított ki igazolást egy férfinak, hogy az nem is fertőződött meg koronavírussal.

2022. Június 30. 06:00, csütörtök | Belföld

Átmeneti vízhiányra figyelmeztetnek tíz Pest megyei településen

A hőségben megnövekedett vízfogyasztás további emelkedése, illetve műszaki meghibásodás esetén nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható tíz Pest megyei településen;

2022. Június 30. 05:00, csütörtök | Belföld

Megdőltek a napi melegrekordok

Több melegrekord is megdőlt a szerdai hőségben; 39 Celsius-fok feletti értékeket is mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

2022. Június 29. 19:47, szerda | Belföld

Egy 17 éves lányt keresnek a Dunában Visegrádnál

Egy 17 éves lányt keres a Dunában a rendőrség. Három testvér fürdőzött a folyóban a visegrádi kompkikötőnél, a 16 éves fiú és a 7 éves húga ki tudott jönni a vízből, de nővérük már nem