Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Október 17. 11:55, szerda | Helyi

Időskorban is aktívan

Időskorban is aktívan

Október 1-7. között országszerte gazdag programmal várták olvasóikat és érdeklődő közönségüket az Országos Könyvtári Napok szervezői.

„Időskorban is aktívan, találkozzunk a könyvtárban!” szlogen mentén szerveződtek az előadások, találkozók, egyéb alkalmak. A József Attila Könyvtár is egy héten keresztül kínálta programjait, s ezek sorába illeszkedett dr. Szegál Borisz „Bűnmegelőzés, az időskorúakkal kapcsolatos prevenció” című előadása.

Az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények közül a legjellemzőbb a vagyon elleni, a visszaélés okirattal, a garázdaság és a rongálás. A bűnelkövetők nem egyszer hatósági embernek adják ki magukat, nem ritkák a segítségre szoruló trükkös tolvajok, az idős emberek hiszékenységére, jóindulatára alapozva: - Legyen az idős ember egészségesen gyanakvó! – biztatta hallgatóságát dr. Szegál Borisz, a Dunaújvárosi Főiskola tanára, hozzátéve: – Persze, olyan is előfordul, amikor idős emberek az elkövetői a bűncselekményeknek.

A történelem során a társadalmi hozzáállás a bűnözéshez változott, megítélése társadalmanként és kultúránként a mai napig eltérő. A bűncselekmény antiszociális magatartás, adott társadalmi környezetben elfogadhatatlan. A mai napig sok hit és tévhit létezik a bűncselekmények elkerülésével kapcsolatban. Statisztikák bizonyítják, hogy a halálbüntetés nincs hatással a bűnözésre.

A bűnmegelőzés kérdése fel sem merült a XIX. század végéig, addig a bűnözést kóros egyének cselekedetének tartották, biológiai adottságokra vezették vissza. Ma már tudjuk, hogy a bűnmegelőzés össztársadalmi feladat, mindenkinek ki kell vennie a részét belőle, a családnak, az iskolának, az államigazgatásnak és a törvényhozásnak. A tömegkommunikáció szerepe óriási, a médián keresztül ismertté vált bűnesetek mintát adnak a labilis idegzetűeknek, az elmebetegeknek, a kamaszoknak, vagy akár stressz helyzetben lévő normális embereknek. Szerencsére, a magyar sajtó visszafogott e témák közlésében, korlátozott információt osztanak meg a nyilvánossággal egy-egy eset kapcsán. A bűnmegelőzést a bűnmegelőző, bűnüldöző szervek tisztaságával kell kezdeni. A bűnmegelőzési programok hatékonysága folyamatos vita tárgyát képezi. Végső soron a cél az életminőséget javító közbiztonság megteremtése, a bűnözés csökkentése, a társadalmi közérzet javítása. Átgondolt, okos programjaink vannak, csak alkalmazni kell őket.

A hazai kriminál statisztikákat figyelemmel kísérve, kiderül, hogy az ismertté vált bűncselekmények száma 2009-ig jelentős mértékben csökkent, 2010-ben hirtelen ugrás következett be, 2011-ben tovább emelkedett. Az új kormány erőteljesebb fellépést hirdetett a bűnözéssel szemben. A betöréses lopások száma 2009-ig csökkent, utána növekedésnek indult. A gazdasági bűncselekmények száma óriási mértékben nőtt. A növekedés egyik oka, hogy jelentősen, 29 %-kal megugrott a készpénzt helyettesítő fizetési eszközökkel való visszaélések, bankkártya-csalások száma.

Az utóbbi 5-6 évben éves szinten 150 alatt maradt az emberölések száma, 2010-ben ez a szám 142. Azt mondjuk, hogy sok, azonban nemzetközi összehasonlításban ez az adat kedvező. Vagy egy másik arányszámot tekintve, Nagy-Britanniában négyszer annyi bűncselekményt követnek el, mint idehaza.

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.