Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Szeptember 09. 07:45, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Illegális bevándorlás - a hadsereg humanitárius feladatokat is elláthat a határon

Illegális bevándorlás - a hadsereg humanitárius feladatokat is elláthat a határon

A hadsereg akár humanitárius feladatokat is elláthat a határon, alapvető feladata a rendőrség munkájának támogatása lesz.

- mondta Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke az M1 aktuális csatorna műsorában kedd este. Azt is hangsúlyozta: minden migránst ellátnak, a gyermekeket is, azokkal van gond, akik nem működnek együtt a hatóságokkal.
Arra a kérdésre, hogy melyek lesznek az új honvédelmi miniszter legfontosabb feladatai, Kósa Lajos úgy válaszolt: nyilvánvaló, hogy a biztonsági határzár befejezése, valamint - ha a parlament elfogadja a törvénycsomagot -, az, hogy a honvédség segítse a rendőrség munkáját a határőrizetben.

Elmondta: élőerőt kell a határra vezényelni, és ha jönnek a határsértők, bár természetesen a rendőrök intézkednek, ott állhat mellettük egy katona, aki ha kell, "tényleges fizikai segítséget" is adhat.

Hozzátette: békés eszközökkel kezelik az "áradatot", a hadsereg rendkívül korlátozott felhatalmazást kap a határon, csak a rendőrség munkáját támogathatják, önállóan nem cselekedhetnek, mert arra kizárólag háborús helyzetben vagy minősített helyzetekben kerülhetne sor.

Közölte: a honvédség humanitárius feladatokat is el fog látni a határon, amennyiben erre szükség lesz.

Hamisításnak, rosszindulatú rágalomnak nevezte, hogy a magyar hatóságok nem látják el a bevándorlókat. Hangsúlyozta: mindenkit ellátnak, a gyermekeket is, napi 4300 forintot fordítanak minden emberre. Kifejtette: azokkal az emberekkel van probléma, akik nem hajlandók a befogadóállomásokra menni, nem működnek együtt a hatóságokkal, hanem gyalogszerrel nekivágnak Ausztriának. Tudják, hogy regisztrálniuk kellene, de azt is tudják, hogy nem jogosultak a menedékjogra, ezért mennek Németországba - tette hozzá.

A tömeges bevándorlás kezelését célzó kormányzati törvénycsomag, amelyet pénteken fogadott el az Országgyűlés kivételes eljárásban, többi között azt tartalmazza, hogy tranzitzónákat alakíthatnak ki a határon, létrejön egy új jogi kategória, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet és módosul a büntető törvénykönyv. A parlament előtt fekszik egy másik, szintén a tömeges bevándorlás kezelését célzó törvényjavaslat, amelyet a Fidesz-KDNP képviselői terjesztettek be egyebek mellett azzal a céllal, hogy új feladatokat adjanak a honvédségnek a migrációs válsághelyzet idejére. Ezt az előterjesztést azonban múlt pénteken csak megtárgyalta a Ház, a zárószavazását később tartják, mert a kormánypártok házszabálytól eltérésre tett javaslata - jelesül, hogy erről az indítványról is már pénteken döntsenek - előző nap nem kapta meg a szükséges négyötödös többséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére