Városlista
2022. augusztus 14, vasárnap - Marcell

Hírek

2015. Augusztus 18. 07:12, kedd | Belföld
Forrás: Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

Illegális bevándorlás - a migránsok szervezetten érkeznek a térségbe

Illegális bevándorlás - a migránsok szervezetten érkeznek a térségbe

Szervezetten, meghatározott útiterv szerint érkeznek a migránsok a Balkánt és Magyarországot is magában foglaló térségbe - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a szabadkai Pannon RTV Szubjektív című műsorában.

A politikus úgy fogalmazott: "azt gondoljuk, mi magyarok, hogy itt szervezett dologról van szó, ami professzionálisan működik". Hozzátette, hogy ma Európának nincs egységes válasza a menekültügy kezelésére.

A műsorban - amelyet szombaton, a miniszter Szent István-napi ünnepi látogatása alkalmával rögzítettek - Trócsányi László kiemelte: Magyarország szeretné megállítani a napi 1500-1600 illegális határátlépőt.

"Jelenleg nem találunk jobb megoldást, mint azt, hogy a kerítést építsük" - szögezte le. Hozzátette, hogy a magyar közvélemény döntő többsége pozitívan fogadja a határzár építését, és úgy gondolja, hogy a határt az arra kijelölt helyeken kell átlépni.

A határzárral Trócsányi László magyarázata szerint részben azt a célt szeretnék elérni, hogy a menekülők ne a Magyarországot is érintő útvonalat válasszák.

"Jelenleg ez egy bejáratott útvonalnak tűnik a migránsok szempontjából. Mi úgy gondoljuk, hogy abban a pillanatban, amikor a kerítés megépül, más útvonalat fognak választani. Ez nem azt jelenti, hogy meg fogjuk tudni őket állítani, de szeretnénk, ha ezt a térséget elkerülnék, és ne itt történjen a népvándorlás" - mondta.

Az igazságügyi miniszter magyarázata szerint a hidegháború idején elfogadott egyezmények - amelyek eredetileg a kommunista országokból kimenekülőkre vonatkoztak - "nem képesek kezelni a mai exodusokat, amikor milliós létszám hagy el egy kontinenst".

Az illegális migráció kérdésén túl Trócsányi László kitért a vajdasági magyar kisebbség helyzetére is. Szerinte Szerbia európai uniós csatlakozása lehetőséget jelent a magyar közösség számára.

"Az EU-nak csak az lehet tagja, aki a kisebbségi jogokat respektálja" - fogalmazott. Hozzátette, hogy az uniós tagságra pályázó nyugat-balkáni országnak még az idén el kell készítenie egy kisebbségi akciótervet, és ezt a magyar kormány véleményezni fogja. Emellett a szerb és a magyar igazságügyi tárca között folyamatos az egyeztetés, Budapest segít Belgrádnak a csatlakozási folyamatban.

Címkék: bevándorlás, migráns

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 14. 16:02, vasárnap | Belföld

Légtérberepülést tart hétfőn a honvédség Budapest egén

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.

2022. Augusztus 14. 15:01, vasárnap | Belföld

Erdőkért felelős államtitkár: ezután is szabályozott keretek között fog zajlani a fakitermelés

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ugyanúgy ellenőrizni fognak minden fakitermelést, mint eddig

2022. Augusztus 14. 14:09, vasárnap | Belföld

Most kell nagyon odafigyelni erre!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.

2022. Augusztus 14. 11:03, vasárnap | Belföld

Túrázót ért baleset a Mátyás-hegyi barlangban

Négy óra alatt hozták fel a Mátyás-hegyi barlangból azt a nőt, aki egy vezetett túrán sérült meg szombaton - írta a Magyar Barlangi Mentőszolgálat az MTI-nek küldött közleményében.