Városlista
2022. augusztus 9, kedd - Emőd

Hírek

2015. Augusztus 12. 07:10, szerda | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Illegális bevándorlás - felülmúlja az előrejelzéseket a menekülthullám

Illegális bevándorlás - felülmúlja az előrejelzéseket a menekülthullám

A német kormányzat jelentősen felfelé módosítja a menedékkérők számának alakulására adott prognózisát, mert a menekülthullám felülmúlta az eddigi előrejelzést - jelentette be kedden a német belügyminiszter.

Thomas de Maiziere a szövetségi rendőrség menedékkérőket regisztráló bajorországi állomásán tett látogatása után újságíróknak kijelentette: "fel kell készítenem a német nyilvánosságot arra, hogy nagyobb lesz a menedékkérők száma, mint ahogy eddig gondoltuk".

A belügyminisztérium felügyelete alá tartozó szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) legutóbbi nyilvános előrejelzése szerint 450 ezer menedékjogi kérelem érkezhet az év végéig. Sajtóértesülések szerint viszont a hivatal belső számításai már azt mutatják, hogy akár a 600 ezret is elérheti a kérelmek száma.

Thomas de Maiziere erről csupán annyit mondott, hogy még zajlik a prognózis felülvizsgálata, és az új előrejelzésben jelentősen nagyobb szám szerepel majd.

A prognózis azért fontos, mert a tartományok és a helyi önkormányzatok annak alapján tudnak tervezni és gazdálkodni az erőforrásaikkal. Arra az ország szinte minden részében nap mint nap van példa, hogy a német állami, önkormányzati szervezeteket meglepte és felkészületlenül érte az évtizedek óta legnagyobb menekülthullám. Például Berlinben a tartományi rangú főváros vezetése kedden 3 millió euró azonnali átcsoportosításáról döntött az egészségügyért és szociális ügyekért felelős tartományi hivatal (LaGeSo) részére, mert a menedékkérők elhelyezését összehangoló hivatalt vészesen túlterhelte a menekülthullám. A hivatal székházánál napok óta több százan várnak a sorukra, nappal a hőségben és a szabad ég alatt éjszakázva.

Júliusban olyan sok menedékkérő érkezett Németországba, mint soha korábban egy hónap alatt: 79 ezer embert regisztráltak. Az év eleje óta pedig már 300 ezernél is több menedékkérőt vett nyilvántartásba a BAMF, ami 100 ezerrel meghaladja a tavaly egész évben regisztráltak számát.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 09. 14:04, kedd | Külföld

Titokzatos űreszközt állított pályára Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta titkos céllal pályára állított egy titkos, újra felhasználható űreszközt - írta hétfőn a Futura francia portál.

2022. Augusztus 09. 12:02, kedd | Külföld

A horvát busztragédia sofőrje nem állt drog vagy alkohol befolyása alatt

Nem állt drog vagy alkohol befolyása alatt annak a lengyel busznak a sofőrje, aki két nappal ezelőtt elvesztette uralmát a jármű felett és egy betonfalnak ütközött - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT) hétfőn.

2022. Augusztus 09. 07:00, kedd | Külföld

Elkezdődött a majomhimlő oltási kampánya Olaszországban

A fertőző betegségekre szakosodott Spallanzani római kórházban kezdődött el a majomhimlő elleni oltás hétfőn, miután az egészségügyi minisztérium adatai szerint 545 esetet azonosítottak.

2022. Augusztus 09. 06:00, kedd | Külföld

Két hete pusztít erdőtűz egy németországi nemzeti parkban

Két hete pusztít erődtűz Németország keleti részén egy nemzeti parkban, a hatóságok hétfői adatai szerint még legalább egy hétig tart a védekezés.