Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2015. November 10. 07:47, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Illegális bevándorlás: néhány uniós tagállam terhelhetőségének határához ért

Illegális bevándorlás: néhány uniós tagállam terhelhetőségének határához ért

Néhány európai uniós tagállam kapacitásának és terhelhetőségének határához ért, miközben az EU-nak nincs elegendő hatékony eszköze a menedékkérők beáramlásának csökkentésére

- közölte hétfő esti brüsszeli sajtótájékoztatóján Jean Asselborn, az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg bevándorlási ügyekért felelős minisztere.
Asselborn az uniós belügyminiszterek általa elnökölt rendkívüli tanácskozását követően úgy nyilatkozott: az EU külső határán felállítandó regisztrációs pontoknak (hot spotoknak) a lehető leghamarabb és megnövelt kapacitással kell működniük, ez lehet az egyik megoldása a migrációs hullámnak.

Mivel Olaszországban és Görögországban a regisztrációs pontokon nem tudnak minden menedékkérő ügyében eljárni, a tanácskozáson részt vevő miniszterek további ilyen állomások felállításának ötletét vetették fel. A migránsútvonalak mentén - különös tekintettel a balkáni országokra - a menedékkérők számára információs és regisztrációs "támogató központokat" (Processing Centers) hoznának létre - tájékoztatott a luxemburgi miniszter.

A koncepció még kidolgozásra vár, de az azt felvázoló miniszterek azt várják az újonnan létrehozandó központoktól, hogy megállítsák az egyre súlyosbodó menekült-beáramlást, valamint hogy segítsenek azonosítani a papírok nélkül érkezőket, hiszen "tudnunk kell, ki kopogtat az ajtónkon" - hangsúlyozta a miniszter.

Az unió területén belül létrehozandó központok szerepe elsősorban abban állna, hogy megszervezze a menekültek tagországok közötti elosztását. "Európába sem a bejutás, sem a letelepedés nem választás kérdése" - húzta alá a miniszter. Asselborn hozzátette: vannak olyanok, akik megtagadják a hatóságokkal való együttműködést, holott Európában mindenkire és mindenhol ugyanazok a szabályok és kötelességek vonatkoznak.

Ennek érdekében információs kampányt kíván indítani az EU a migránsok számára, melynek keretében jogaikról és kötelességeikről tájékoztatják őket.

Jean Asselborn azt is közölte, hogy a Tanács decemberben megbeszélést tervez a Schengeni Övezet jövőjéről és néhány tagország Európán belüli határainak ideiglenes visszaállításáról.

Ditrisz Avramopulosz, az unió migrációügyi biztosa a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a görög és az olasz regisztrációs pontok működnek, és igaz, hogy újabb állomások állnak munkába november végéig, de ideje elkezdeni a menekültek tagállamok közötti elosztását.

Az EU külső határainak védelme közös feladat, ezért az év végéig az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex megerősíti jelenlétét a görög partoknál, ahol Törökország felől jelenleg naponta tízezrével érkeznek menekültek az unió területére - mondta a biztos, kiemelve, hogy a tagországok egyedül nem fogják tudni megoldani a válságot, csak összehangolt, közös politika mentén, szolidáris alapon.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 15. 12:01, hétfő | Külföld

A koronavírus-fertőzöttek száma 590,3 millió, a halálos áldozatoké 6,435 millió

Világszerte 590 307 399 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 435 537 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggel frissített adatai szerint.

2022. Augusztus 15. 09:54, hétfő | Külföld

Teherautó hajtott a tömegbe Pennsylvaniában, halálos áldozat és több sérült is van

Jótékonysági rendezvényre összegyűlt tömegbe hajtott szombat este egy kisteherautó Pennsylvania államban, egy ember meghalt, többen megsérültek, az autós később megölt egy nőt - közölte a rendőrség.

2022. Augusztus 14. 17:02, vasárnap | Külföld

Rekordnagyságú területen pusztított erdőtűz az idén Európában

Minden korábbinál nagyobb területen pusztított erdőtűz Európában az idén az Európai Unió figyelőszolgálatának vasárnap ismertetett adatai szerint.

2022. Augusztus 14. 12:04, vasárnap | Külföld

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés