Városlista
2024. július 3, szerda - Kornél

Hírek

2024. Május 28. 09:39, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Illegális gyógyszerekkel kereskedtek a COVID idején

Illegális gyógyszerekkel kereskedtek a COVID idején

Magyarországon nem engedélyezett gyógyszer kereskedelmével, bűnszövetségben elkövetett gyógyszerhamisítás bűntette miatt emelt vádat a Tapolcai Járási Ügyészség egy 59 éves pápai férfi és élettársa, valamint egy szintén 59 éves győri férfi ellen, akik 2021-ben, a COVID-járvány idején ivermectin hatóanyag-tartalmú gyógyszereket árultak az interneten.

A vádiratban foglaltak szerint a vádlottak együttműködve végezték tevékenységüket, melynek során a hazánkban nem engedélyezett gyógyszereket a győri elkövető szerezte be az interneten keresztül, míg társa 2021 márciusától októberig a tapolcai, majd a pápai otthonából, szintén az interneten keresztül folytatta a gyógyszerek illegális kereskedelmét, és magát természetgyógyásznak, esetenként belgyógyásznak kiadva, az egyik közösségi oldalon keresztül juttatta el azok hírét a vásárlókhoz. Tájékoztatóiban azt állította, hogy a kapszulák nagyon jó eredményekkel vettek részt a klinikai teszteken, és nagy biztonsággal ajánlotta őket, adott róluk adagolási útmutatót, bár tudta, hogy Magyarországon engedéllyel nem rendelkező, illegális gyógyszerekről van szó. A két férfi rendszeresen egyeztetett egymással a napi megrendelésekről, kiszámolták, hogy a pápai férfinak a neki átutalt pénzből mennyit kell továbbutalnia a társának, aki azután a gyógyszereket kezdetben a társa nevéről, majd fiktív neveket és címeket használva, postai úton juttatta el a vevőknek. A pápai férfi élettársa szintén részt vett a termékek kereskedelmében, ő is kapcsolatot tartott a vásárlókkal, és volt, hogy ő juttatta el részükre a terméket. A vádlottaknak dobozonként 5000-5000 forint haszna származott az illegális gyógyszerkereskedelemből.

A pápai férfinak, miután vásárlóinak szakképzettség nélkül adott tanácsokat a gyógyszerek szedésével, adagolásával, esetenként egyéb betegségek, egészségügyi problémák kezelésével kapcsolatban, kuruzslás vétsége, míg győri társának, aki az illegális gyógyszer-kereskedelemből befolyt pénzt, hogy azt biztosítsa magának és elrejtse, a külföldi pénzintézetnél vezetett számlájáról kriptovaluta szolgáltatást végző cégekhez utalta, pénzmosás bűntette miatt is felelnie kell a bíróság előtt.

Az ügyészség a vádiratában a két férfival szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására, valamint a bűncselekménnyel megszerzett közel 8,5, illetve 23,3 millió forint erejéig vagyonelkobzás elrendelésére, a pápai férfi élettársával szemben pedig felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a Tapolcai Járásbíróságnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 02. 08:17, kedd | Belföld

Az európai békéről tárgyal Orbán Viktor Kijevben

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat

2024. Július 02. 08:12, kedd | Belföld

Az Otthonfelújítási program célja az energiahatékonyság

2024. Július 02. 08:09, kedd | Belföld

Orbán Viktor átvette a soros EU-elnökséget

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyalást folytatott Alexander De Croo belga kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2024. Július 01. 07:34, hétfő | Belföld

Záporokkal, zivatarokkal indul július első hete, majd visszatér a kánikula

Záporokkal, zivatarokkal indul a július első hete, és sokfelé lesz élénk, olykor erős a szél.