Városlista
2023. május 30, kedd - Zsanett, Janka

Hírek

2012. December 13. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Injekció sündisznó tüskéből

Injekció sündisznó tüskéből

Az emberek általában igyekeznek elkerülni a sündisznókat, orvosi kutatók azonban nemrég elkezdtek érdeklődni a tüskés teremtmények iránt, kifejezetten a tüskéiket kezdték el tanulmányozni annak reményében, hogy fájdalommentesebb injekciókat és jobb orvosi kötőanyagokat hozzanak létre - írja a Fox News.

A Massachusetts Institute of Technology és a bostoni Női Kórház szakemberei arra törekszenek, hogy a sündisznó tüskéit kötőanyagok, injekciós tűk készítésére használják fel. A tudósokat az észak-amerikai sündisznó ihlette meg. Ezeknek ugyanis egy 4 mm vastagságú 'fedő' van a tüskéjük végén, ami mikroszkopikus anyaggal van borítva és amit más állat bőrébe kerülve rendkívül nehéz eltávolítani.

Annak reményében, hogy hasznosítsák a tű azon tulajdonságát, hogy könnyen jut be, de nehezen jut ki a bőrből, a tudósok létrehoztak egy olyan mechanikus eszközt, amely utánozza a tüskét.

A sündisznó tüske a kevésbé fájdalmas injekciós tűk kifejlesztéséhez vezethet, valamint jobb orvosi kötőanyagok megalkotásához ad támpontot a kutatóknak.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 30. 13:38, kedd | Belföld

Katasztrófavédelem: 85 ezer hektárom irtják a héten a szúnyogokat

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

2023. Május 30. 13:30, kedd | Belföld

A NATO elítéli a KFOR-csapatok elleni támadásokat Észak-Koszovóban

A NATO vasárnap este kiadott sajtóközleményében elítélte a parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR katonái ellen elkövetett provokálatlan támadásokat Észak-Koszovóban, amely során több katona megsebesült.

2023. Május 30. 13:24, kedd | Belföld

Költségvetés 2024 - Jövőre is brutális összeget költ a kormány a rezsivédelemre

Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten az Országházban.

2023. Május 30. 10:56, kedd | Belföld

Rendőrökre támadtak a gyámügyintézés során - Videó