Városlista
2024. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2012. December 13. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Injekció sündisznó tüskéből

Injekció sündisznó tüskéből

Az emberek általában igyekeznek elkerülni a sündisznókat, orvosi kutatók azonban nemrég elkezdtek érdeklődni a tüskés teremtmények iránt, kifejezetten a tüskéiket kezdték el tanulmányozni annak reményében, hogy fájdalommentesebb injekciókat és jobb orvosi kötőanyagokat hozzanak létre - írja a Fox News.

A Massachusetts Institute of Technology és a bostoni Női Kórház szakemberei arra törekszenek, hogy a sündisznó tüskéit kötőanyagok, injekciós tűk készítésére használják fel. A tudósokat az észak-amerikai sündisznó ihlette meg. Ezeknek ugyanis egy 4 mm vastagságú 'fedő' van a tüskéjük végén, ami mikroszkopikus anyaggal van borítva és amit más állat bőrébe kerülve rendkívül nehéz eltávolítani.

Annak reményében, hogy hasznosítsák a tű azon tulajdonságát, hogy könnyen jut be, de nehezen jut ki a bőrből, a tudósok létrehoztak egy olyan mechanikus eszközt, amely utánozza a tüskét.

A sündisznó tüske a kevésbé fájdalmas injekciós tűk kifejlesztéséhez vezethet, valamint jobb orvosi kötőanyagok megalkotásához ad támpontot a kutatóknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 18. 12:04, kedd | Belföld

MÁV-Start: indul az Intercity Splitbe

Kedden este indul Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. Augusztus második feléig szinte mindegyik Adria InterCitynek magas a kihasználtsága.

2024. Június 18. 12:01, kedd | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: területvédelmi tartalékosokat toborzunk!

Szükség van a bátrakra, minél több olyan honfitársunkra, aki megvédi Magyarországot és akivel erősebb a társadalmunk.

2024. Június 18. 08:23, kedd | Belföld

Orbán Viktor Mark Ruttével tárgyalt

2024. Június 17. 08:35, hétfő | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: díszőrség lesz a budai Várban

Új tradíció kezdődik a budai Várban, mostantól a hét területvédelmi tartalékos ezred kéthetes váltásban a Honvédelmi Minisztérium főépülete előtt teljesít díszőrséget