Városlista
2023. szeptember 27, szerda - Adalbert

Hírek

2011. November 15. 14:10, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Interjút adott a fejbe lőtt képviselőnő - VIDEÓ

Interjút adott a fejbe lőtt képviselőnő - VIDEÓ

Ha csak egyszerű, hiányos és gyakran a férje által befejezett mondatokban is, de interjút adott az ABC televíziónak Gabrielle Giffords demokrata párti képviselőnő.

Bő tíz hónappal ezelőtt lőtte fejbe egy zavarodott támadó az arizonai Tucsonban.

„Jobban” – jelentette ki Giffords a hétfő este levetített interjúban arra a kérdésre, hogy vissza kíván-e térni a washingtoni képviselőházba, ami a férj, Mark Kelly volt űrhajós tolmácsolásában azt jelentette: „jobban kell lennem ahhoz, hogy eldöntsem, visszatérhetek-e”. Egy korábbi, orvosi segítséggel elvégzett beszédgyakorlatáról készült felvételen viszont az volt látható, hogy a politikus asszony olyan hangsúllyal ejtette ki a „visszatérni” szót, hogy abból egyértelműen kiderült a bizakodás. Gabrielle Giffordsnak legkésőbb májusban kell döntenie arról, hogy a 2012-es választásokon újból harcba kíván-e szállni egy politikai pozícióért.

„Elég jól…, nehéz…, erős, erős, erős” – mondta a hogylétéről szólva a képviselőnő. „Afrika” – jelentette ki, amikor azt a kérdést kapta, hogy mire gondol most. Mark Kelly elmagyarázta, hogy egy afrikai vakációt terveznek.

Noha a mosolygósnak és energikusnak bemutatott Gabrielle Giffords a kíméletesen megválogatott televíziós felvételek tanúsága szerint is csak árnyéka hajdani önmagának, a Diane Sawyer által elkészített beszélgetés közben az ABC bemutatta a képviselőnő csodával határos felépülésének a nagyközönség által eddig sohasem látott stádiumait.

Az adásból kiderült, hogy Giffords, akinek beszédközpontja súlyosan megsérült az agy bal féltekéjében, zeneterápia és hihetetlen akaraterő segítségével tanulta meg helyettesíteni a megsemmisült idegpályákat és lett képes újból verbálisan kommunikálni. A bemutatott felvételeken úgy tűnt, hogy a képviselőnő képes az asszociációkra, az általa kimondott beszédelemek összhangban állnak a beszélgetés lényegével. Gabrielle Giffords kérdésekre válaszolva elmondta, hogy egyáltalán nem emlékszik a támadás napjára, csak az előzőre. Mint mondta, nem haragszik a támadójára. „(Ilyen az) élet” – mondta.

A 2011. január 8-án elkövetett merényletben hatan életüket vesztették, és Giffords mellett 12 másik ember is megsebesült. A skizofrén elkövetőt, a 23 éves Jared Lee Loughnert bírói utasítás alapján jelenleg nyolc hónapos kényszergyógykezelésnek vetik alá, mert elmeorvosi szakvélemény szerint ismét beszámíthatóvá lehet tenni, hogy alkalmassá váljon egy ellene irányuló bírósági tárgyalásra.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 27. 09:29, szerda | Külföld

Novák Katalin az USA-ban: a gyermekvállalás menti meg a világot

A gyermekvállalás menti meg a világot - hangoztatta Novák Katalin a Brigham Young University, az Egyesült Államok egyik vezető egyetemének diákjai előtt tartott előadásában kedden az Utah állambeli Provo városban.

2023. Szeptember 26. 12:06, kedd | Külföld

Legmodernebb 5. generációs vadászgépeket venne Románia

A román védelmi minisztérium 6,5 milliárd dollárt fordítana ötödik generációs harci repülőgépek beszerzésére.