Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2015. Március 23. 08:07, hétfő | Helyi

Iparra felkészített képzés a főiskolán

Iparra felkészített képzés a főiskolán

Használhatóbb végzettséget kíván biztosítani a duális képzés révén a Dunaújvárosi Főiskola.

A Dunaújvárosi Főiskola kooperatív-duális képzése egy új elem a megfelelő szaktudású diplomás szakemberek sikeres munkaerőpiaci pályára állításában. A kooperatív-duáliskoncepció célkitűzése, hogy az intézmény képzései a munkaerő-piaci igények alapján fejlődjenek, miközben regionális szinten erősödjenek a szakmai együttműködéseink a piaci szereplők képviselőivel. Ezáltal a gyakorlatorientált képzés és annak színvonala erősödik, így várhatóan nő a piacképes végzettséggel rendelkező diplomások száma.

2014-ben már komoly előkészítő munka zajlott le a GYSEV és MÁV Zrt. és társaságaival, a Hankook Tire Magyarország Kft-vel, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt-vel, illetve az informatika területén az IntelliFactory Kft-vel, a DORSUM Zrt-vel és az Equicom Méréstechnikai Kft-vel, akik a Dunaújvárosi Főiskolával közösen képzelik el a céges utánpótlási és személyzetfejlesztési tervük megvalósítását. Az intézmény már a 2013/2014-es tanévtől indított közösen kidolgozott tantárgyakat a kooperatív-duális képzés égisze alatt.

A képzési kínálat fejlesztése még intenzívebben folytatódik. A Duális Képzési Tanács 2015. január 26-i ülésén határozatban elfogadta a Dunaújvárosi Főiskola szakindítási kérelmeit, így 2015. szeptemberétől mind a 6 alapszakon indíthatóak a duális képzések.

A 2015-ös felvételi eljárásban felvételiző hallgatóknak új lehetőséget biztosít a Dunaújvárosi Főiskola. Meghatározott képzési területek esetében a hallgatók a felvételi döntést követően kérhetik duális képzésben való részvételüket.

A duális képzési formájú szakokra történő jelentkezés a 2015-ös felvételi eljárásban két, egymással párhuzamos szakaszból áll: az állami, általános felvételi eljárásból (mely semmiben nem különbözik a nem duális szakokra való jelentkezéstől), és egy vállalati felvételi szakaszból (ami a Dunaújvárosi Főiskolán a tanulmányok ideje alatt, a cégekkel történő hallgatói szerződéskötést megelőzően történik).

A Dunaújvárosi Főiskola (DF) duális formájú képzéseinek legfontosabb jellemzői:

 A mintatanterv szerinti 5-6 félévben a hallgatónak a cégek által felkínált tárgyakat kell teljesíteni, szabadon választható tárgyként vagy plusz tárgyként felvéve.  A mintatanterv szerinti 7-ik félévben a szakmai gyakorlatot a cégnél tölti a hallgató, szerződéssel.

 A 7-ik félévi tantárgyakat a cégeknél illetve online oktatás keretében végzi a hallgató és a konzultációk havonta egy alkalommal, péntek-szombati napokon vannak.A DF duális képzéseinek meghirdetése:

A mintatanterv szerinti 3-ik tanév tanévkezdésekor a szakfelelős tájékoztatja a hallgatókat,hogy mely cégek hirdetnek meg tárgyakat a közös duális képzés keretében. A DF duális képzéseibe való belépés feltételei:

A cégek tantárgyait a szak hallgatói közül mindenki felveheti, nincs előfeltétel.z adott céggel való szerződéskötéshez, a szakmai gyakorlatra kiválasztás a meghirdetésre került, a cégek által indított „céges” tantárgyak (duális képzés tantárgyai) teljesítésekor nyújtott teljesítmény és a kumulált tanulmányi átlag alapján történik. A kiválasztást a cégek munkatársai végzik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.