Városlista
2024. november 22, péntek - Cecília

Hírek

2016. December 13. 10:45, kedd | Helyi

Irmácska mákos bejglije

Irmácska mákos bejglije

A karácsonyi süteményeknek hagyománya van, a mákos bejgli pedig elmaradhatatlan tartozéka a karácsonyi asztalnak. Tóth Jánosné Irmácska receptje alapján azonban csak remekünk születhet.

- Története van az én mákos bejglimnek, mert az a recept, amit használok kicsit más, mint ami a szokásos receptkönyvben szerepel. - mondta Tóthné Irma.

Egyszer valahova készültünk a férjemmel. Pozsonyi kiflit szerettem volna készíteni, de egy kicsit elkéstünk, és sürgetett az idő. Ekkor találtam ki, hogy csak kettévágom a tésztát és megtöltöm, mintha csak bejglit készítenék. Végül ennek akkora sikere lett, hogy azóta is, így készítem a karácsonyi mákos bejglit.

A mákos bejgli receptje - zsíros tésztából:


Tésztához: 0,5 kg liszt, 20 dkg margarin, 5 dkg cukor, 1 egész tojás, csipet só, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, és a tészta kenéséhez 1 tojás sárgája.

A töltelékhez: 30 dkg mák, 25 dkg cukor, 1 citrom héja, 1-2 evőkanál baracklekvár, 1,5 dl forró tej,

Először a mákot darálom le. Nem szeretem a bolti darált mákot, mert abba már belekeverik a cukrot és ez egészen más arány, mint amire majd nekünk szükségünk lesz. Amikor a mákot darálom, a daráló előtt a tálat körbe forgatom, így középen marad helye a 25 dkg cukornak. Közben 1,5 dl tejet forróra melegítek. Ügyelek arra, hogy ne forraljam fel a tejet, mert akkor föle lesz. Ezt azután ráöntöm a cukorra, és kanállal addig nyomkodom, míg a cukor el nem olvad, majd összekeverem a cukros langyos masszát a mákkal, és még 1-2 evőkanál hígabb baracklekvárt is teszek bele. Ha nehéz keverni, akkor még lehet bele lekvárt tenni, ha meg túl folyós, akkor egy nagyon kevés zsemlemorzsát keverek hozzá. Ezután beleteszem egy citrom reszelt héját. Felhasználáskor ügyeljünk rá, hogy ez a töltelékmennyiség két bejglihez elég.

Ha kész a töltelék, jöhet a tészta. A lisztbe beleteszem a cukrot, a sót és a tojást végül a margarint. Mindig puha margarinnal dolgozom, hogy könnyen elmorzsálódjon a liszttel.
Ezután az élesztőt futtatom fel.

A 1,5 dl tejbe egy vagy két teáskanál cukrot teszek, majd belemorzsolom az élesztőt. Ha ezt összekeverem, mindig teszek a pohárba egy csipet lisztet is, és ha a liszt feljön a pohár tetejéig, látom, hogy kész az élesztő. Majd az egészet hozzáöntöm a tésztához előkészített liszthez.

Amikor összegyúrom és keménynek találom a tésztát, egy pici tejföllel tudom még hígítani, de csak végszükség esetén. A zsíros tésztánál fontos, hogy csak addig kell gyúrni, amíg össze nem áll. Ha a kézről könnyen lejön a tészta, akkor már nem kell tovább gyúrni. Majd kettéveszem, hiszen ez a mennyiség is két adaghoz elég

Ezután lisztezett deszkán egyenletesre, körülbelül fél centi vastagra nyújtom ki. Az, hogy milyen nagy legyen, függ a tepsi nagyságától, hiszen a kinyújtott tészta nem lehet nagyobb, mint a sütésre használt tepsi. Ráteszem a mákot úgy öt kupacba, és ezután elkenem egy rugalmas pengéjű késsel. Azért nem jó kanállal vagy kemény pengéjű késsel kenni, mert akkor a mákos massza könnyen ráragad.
Amikor elkezdem a tekerést, az első hajtást jól rányomom, majd szorosan összetekerem a tésztát. A végét pedig jól lenyomkodom a tekercs végét, hogy ne folyjon ki belőle a mákos massza. A kész tekercset megkenem a tojás sárgájával, amit egy nagyon kevés vízzel hígítok. Majd várok tizenöt percet, hogy egy kicsit megkeljen a tészta. Csak ezután szurkálom meg hústűvel, mert így nem kerül a lyukba a tojássárgája, és nem zárja el a távozó gőz útját.

A hústűvel egészen átszúrom a tésztatekercset, szintén azért, hogy a gőz könnyen eltávozzon, és ne hasadjon szét a bejgli. A végét is jól bekenem tojássárgájával, hogy jól összeragadjon.

Előmelegített sütőbe 20-25 perc alatt sütjük szép pírosra. Ha nem vagyunk biztosak, hogy a bejglink megsült, hústűvel kell megszúrni, és ha a tészta nem ragad hozzá, akkor kész a mákos bejgli.

Címkék: bejgli, Irmácska, mákos, recept

Ezek érdekelhetnek még

2024. November 21. 07:50, csütörtök | Helyi

Dömötör Csaba: Várhelyi Olivér megkapta az EP-szakbizottsági jóváhagyását az uniós biztosi megbízatásához

Várhelyi Olivér magyar uniós biztosjelölt megkapta az Európai Parlament szakbizottsági jóváhagyását arra, hogy a következő Európai Bizottság tagja lehessen

2024. November 08. 09:59, péntek | Helyi

ELTŰNÉS MIATT KERESSÜK RÉDL GYÖRGYÖT

A dunaújvárosi rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. November 08. 07:51, péntek | Helyi

Szálló por - Az ország több pontján is veszélyessé vált a levegő minősége

A szálló por miatt az ország több pontján veszélyessé vált a levegő minősége - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adat

2024. November 04. 14:07, hétfő | Helyi

K&H: indul a „pénztanárok” versenye

a TikTokon csapnak össze egymással a pedagógusok