Városlista
2023. szeptember 23, szombat - Tekla

Hírek

2011. November 25. 14:33, péntek | Sport
Forrás: mno.hu

Itt az Aranycsapat-mozdony

Itt az Aranycsapat-mozdony

A FourFourTwo megszerezte a pénteken leleplezendő, a legendás futballválogatottnak emléket állító lokomotív képét.

A Nyugati pályaudvaron mutatják be pénteken a legendás londoni 6:3 évfordulóján azt a villanymozdonyt, amelyet a legendás magyar labdarúgó Aranycsapatnak állít emléket, és a klasszikus tizenegy tagjainak arcképével fut majd a síneken. A 1047-es Taurus, Siemens-gyártmányú 230 km/óra végsebességre képes, 86 tonnás mozdony a MÁV tulajdona, tudtuk meg T. Hámori Ferenc újságírótól, az Indóház magazin főszerkesztőjétől. A nagy diadal után 58 évvel, november 25-én megrendezendő, 11 órakor kezdődő ünnepségen dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára és Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója mond majd beszédet, de a szervezők szerint jelen lesz az eseményen Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, a csapat még élő két tagja, a Nemzet Sportolói is.

A mozdony látványos "becsomagolása" nem az első hasonló magyarországi kezdeményezés, a GYSEV három mozdonya kapott korábban díszes ruhát, ezek Joseph Haydnnek, Széchenyi Istvánnak és Liszt Ferencnek állítottak, állítanak emléket, bár ez a kifejezés itt nem igazán helyes, hiszen mozgó emlékművekről van szó.

A FourFourTwo magazin birtokába jutott az a látványterv, amelyben a mozdonyt megálmodó Németh László és Szauer Mátyás először ábrázolta a leendő végeredményt, a becsomagolt mozdonyt, amely szinte önálló képzőművészeti alkotásnak is tekinthető. Mostantól bárki felfigyelhet a látványos jelenségre a sínek mentén, hiszen a Széchenyi- és Liszt-mozdonyhoz hasonlóan az Aranycsapat-mozdony is részt vesz majd a napi vasúti forgalomban.

A labdarúgás történetét megváltoztató, nagyszerű magyar győzelemmel végződő mérkőzés, amelynek során Anglia először szenvedett vereséget a brit szigeteken kívülről érkező csapattól, a magyar sport talán legemlékezetesebb kilencven perce. Erre a találkozóra emlékeznek majd a hagyományosan a meccs eredeti időpontjában, 15 órakor kezdődő összejövetelen is, az óbudai Régi Sipos Halászkertben, a Magyar Labdarúgó-szövetség hivatalos ünnepségén.

Az FourFourTwo.hu és az MNO mindkét eseményről a helyszínről számol majd be olvasóinak.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 22. 06:00, péntek | Sport

Konferencia-liga - Hazai győzelemmel rajtolt a Ferencváros

A Ferencváros hátrányból fordítva 3-1-es hazai győzelemmel rajtolt a szerb Cukaricki ellen a labdarúgó Konferencia-liga csütörtöki nyitófordulójában.

2023. Szeptember 21. 07:54, csütörtök | Sport

Bajnokok Ligája - Lőw Zsolt irányításával nyert gólgazdag meccsen a Bayern München

A Bayern München 4-3-ra legyőzte a vendég Manchester Unitedot szerdán a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában.

2023. Szeptember 21. 06:00, csütörtök | Sport

Konferencia-liga - Pozsonyban mutatkozik be a Klaksvík

A Bajnokok Ligája-selejtezőjében a Ferencvárost meglepetésre búcsúztató feröeri Klaksvík Pozsonyban, a Slovan Bratislava vendégeként mutatkozik be európai kupasorozat főtábláján

2023. Szeptember 20. 14:35, szerda | Sport

Konferencia-liga - Az egyik legfontosabb mérkőzéssel kezd az FTC

A továbbjutás szempontjából az egyik legfontosabb mérkőzéssel kezdi meg szereplését a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörében a Ferencváros, amely csütörtökön a szerb Cukaricki együttesét fogadja.