Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2011. November 25. 14:33, péntek | Sport
Forrás: mno.hu

Itt az Aranycsapat-mozdony

Itt az Aranycsapat-mozdony

A FourFourTwo megszerezte a pénteken leleplezendő, a legendás futballválogatottnak emléket állító lokomotív képét.

A Nyugati pályaudvaron mutatják be pénteken a legendás londoni 6:3 évfordulóján azt a villanymozdonyt, amelyet a legendás magyar labdarúgó Aranycsapatnak állít emléket, és a klasszikus tizenegy tagjainak arcképével fut majd a síneken. A 1047-es Taurus, Siemens-gyártmányú 230 km/óra végsebességre képes, 86 tonnás mozdony a MÁV tulajdona, tudtuk meg T. Hámori Ferenc újságírótól, az Indóház magazin főszerkesztőjétől. A nagy diadal után 58 évvel, november 25-én megrendezendő, 11 órakor kezdődő ünnepségen dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára és Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója mond majd beszédet, de a szervezők szerint jelen lesz az eseményen Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, a csapat még élő két tagja, a Nemzet Sportolói is.

A mozdony látványos "becsomagolása" nem az első hasonló magyarországi kezdeményezés, a GYSEV három mozdonya kapott korábban díszes ruhát, ezek Joseph Haydnnek, Széchenyi Istvánnak és Liszt Ferencnek állítottak, állítanak emléket, bár ez a kifejezés itt nem igazán helyes, hiszen mozgó emlékművekről van szó.

A FourFourTwo magazin birtokába jutott az a látványterv, amelyben a mozdonyt megálmodó Németh László és Szauer Mátyás először ábrázolta a leendő végeredményt, a becsomagolt mozdonyt, amely szinte önálló képzőművészeti alkotásnak is tekinthető. Mostantól bárki felfigyelhet a látványos jelenségre a sínek mentén, hiszen a Széchenyi- és Liszt-mozdonyhoz hasonlóan az Aranycsapat-mozdony is részt vesz majd a napi vasúti forgalomban.

A labdarúgás történetét megváltoztató, nagyszerű magyar győzelemmel végződő mérkőzés, amelynek során Anglia először szenvedett vereséget a brit szigeteken kívülről érkező csapattól, a magyar sport talán legemlékezetesebb kilencven perce. Erre a találkozóra emlékeznek majd a hagyományosan a meccs eredeti időpontjában, 15 órakor kezdődő összejövetelen is, az óbudai Régi Sipos Halászkertben, a Magyar Labdarúgó-szövetség hivatalos ünnepségén.

Az FourFourTwo.hu és az MNO mindkét eseményről a helyszínről számol majd be olvasóinak.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 17:39, péntek | Sport

Az unokáimnak is mesélni fogom!

Kategóriagyőzelmet szerzett a Dominik GT - Bencs Gábor ralipáros a ZEG Rally Show-n!

2022. Július 31. 17:16, vasárnap | Sport

Magyar Nagydíj - Verstappen először nyert Mogyoródon

Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte meg a 37. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen. A 24 éves vb-címvédő ezzel tovább növelte előnyét az összetettben

2022. Július 30. 17:23, szombat | Sport

Magyar Nagydíj - Russell rajtolhat az élről

George Russell, a Mercedes brit versenyzője nyerte a mogyoródi Hungaroringen zajló 37. Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti meg az első rajtkockából.

2022. Július 30. 14:03, szombat | Sport

Hertlik Donoven: újabb dobogó és összetett második hely – az enduro premier évében

A lehető legjobban alakul Hertlik Donoven első szezonja az enduro szakágban, hiszen a korábbi többszörös magyar bajnok endurocrosszos a legutóbbi bajnoki fordulóban, Varsányban ismét felszáguldott a dobogóra.