Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Április 24. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Jackie Chan Budapesten - megkezdődött a kínai filmfesztivál a fővárosban

Jackie Chan Budapesten - megkezdődött a kínai filmfesztivál a fővárosban

A világhírű Oscar-díjas színész, harcművész Jackie Chan díszvendégségével megkezdődött a kínai filmfesztivál vasárnap a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a filmsztár találkozott Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével.

Balog Zoltán a fesztivál megnyitóján elmondott köszöntőjében hangsúlyozta, hogy "van egy közös nyelvünk kínaiaknak és magyaroknak, kínaiaknak és európaiaknak, és ez a közös nyelv nem más, mint a kultúra nyelve, amelyet szeretnénk egyre gyakrabban és egyre nagyobb erővel beszélni".

A miniszter a két ország kulturális kapcsolatairól elmondta, hogy tavaly Bartók Béla műveit hallhatta a kínai közönség Sanghajban, 2015-ben az ősi Kína művészetét bemutató kiállítás nyílt az Iparművészeti Múzeumban, 2014-ben Munkácsy Mihály műveit láthatta a kínai közönség Sanghajban és Pekingben, ahol 2013-ban nyílt meg a Magyar Kulturális Intézetet.

"Nagyon szeretnénk, és nagyon támogatjuk, hogy hamarosan megnyíljon a Kínai Kulturális Intézet itt Budapesten" - emelte ki a miniszter. Balog Zoltán említést tett arról is, hogy júniusban Kína egészségügyi minisztere mellett az összes közép-európai ország egészségügyi vezetőinek részvételével nemzetközi konferenciát tartanak, amelyen szó lesz többek között a kínai gyógyítás kultúrájáról is.

Jackie Chan a Kung Fu Yoga című filmjének díszbemutatója előtt elmondta, hogy a kínai-indiai koprodukcióban készült alkotásban ötvöződik a kínai és az indiai kultúra, a kung-fu és a jóga, a történet pedig egy valós, megtörtént eseményt dolgoz fel.

Tuan Csie-lung kínai nagykövet beszédében felhívta a figyelmet Kína és Magyarország kapcsolatára, amely jelenleg az egyik legjobb időszakát éli. A filmművészet pedig elősegíti, hogy a két nép még jobban megismerje egymást - tette hozzá, megjegyezve, hogy míg a kínaiak a Rubik-kockával játszanak, addig Magyarországon sok rajongója és gyakorlója van a kínai kung fu-nak.

Csang Hung-szen, a Kínai Állami Sajtó-, Kiadó-, Rádió-, Film- és Televízió Főhivatal miniszterhelyettese elmondta, hogy a kínai filmművészet több mint 110 éves múltra tekint vissza és főként az elmúlt tíz évben nagy fejlődésen és reformon ment keresztült. Megjegyezte, hogy mára Kína a világ filmgyártó nagyhatalmává és a legtöbb mozivászonnal rendelkező filmpiacává vált.

A kínai filmfesztivál keretében az érdeklődők április 29-ig négy kínai kortárs sikerfilmet láthatnak az Urániában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során