Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Szeptember 21. 07:07, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Január 5-ig lehet nevezni a Magyarország Étele 2020 versenyre

Január 5-ig lehet nevezni a Magyarország Étele 2020 versenyre

A nemzeti összetartozás a témája a Magyarország Étele 2020 szakácsversenynek, amelyre január 5-ig lehet nevezni.

Minden nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhat, és kötelezően tartalmaznia kell három, a magyar trikolór színeit adó alapanyagot (piros paprika, túró, zöld színű zöldség vagy zöldfűszer). A kétfordulós versenyben az ételeket rangos szakmai zsűri bírálja el - mondta el az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, Asztalos István pénteken, Budapesten.

Hozzáfűzte: hagyományt, modernséget és furfangot keresnek a nevezett ételekben. Az elmúlt évekhez képest újdonság, hogy most 4 helyett 3 óra áll majd a szakácsok rendelkezésére a versenyételek elkészítésére.

A részletes versenykiírás a magyarorszagetele.hu oldalon olvasható. Elvárás a nevezett ételekkel szemben, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetőek legyenek. A nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1000 forint lehet.

A sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kiemelte: 2010 óta fontos célja a magyar kormánynak, hogy minél jobb minőségű és minél egészségesebb ételek kerüljenek a magyar emberek asztalára.

Az elmúlt években jelentősen nőtt a magyar emberek által fogyasztott gyümölcs és zöldség mennyisége. Ma már a magyar emberek 96 százaléka minden nap fogyaszt gyümölcsöt vagy zöldséget, kétharmaduk több alkalommal is - fűzte hozzá a politikus, aki szerint ez a kormány intézkedéseinek - például a népegészségügyi termékadónak -, valamint a nagymértékű béremelkedésnek is köszönhető.

A szakácsverseny helyszíne a Felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola lesz. Az intézmény igazgatója, Bányai György hangsúlyozta: a magyar nemzeti identitás fontos részét képezi a magyar kulináris kultúra, az étkezési szokások, hagyományok összessége.

Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: magas színvonalú nemzeti konyha nem letézhet jó minőségű alapanyagok nélkül. A Nébih nem titkolt célja, hogy kiváló és biztonságos, etikus gondolkodással előállított élelmiszerek kerüljenek a magyar fogyasztók elé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni