Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Március 01. 16:49, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Jegybankelnök-jelölés - Bizottsági vita Matolcsy alkalmasságáról

Jegybankelnök-jelölés - Bizottsági vita Matolcsy alkalmasságáról

Míg a Fidesz Matolcsy György elköteleződését üdvözölte a konzervatív monetáris politika mellett, addig az ellenzék a jegybankelnök-jelölt eddigi nemzetgazdasági miniszteri tevékenységét bírálta pénteken a parlament gazdasági bizottságában.

Matolcsy György meghallgatásán Rogán Antal (Fidesz) üdvözölte a jelenlegi nemzetgazdasági miniszter elköteleződését a konzervatív monetáris politika mellett; Kovács Tibor (MSZP) szerint Matolcsy kinevezése rendkívüli veszélyeket jelent, Volner János (Jobbik) a jegybanki függetlenség értékét kérdőjelezte meg, míg Scheiring Gábor (független) azt kifogásolta, hogy a miniszterelnök "kormányának legsikertelenebb tárcavezetőjét" jelölte a jegybankelnöki tisztségre.
Rogán Antal, a bizottság elnöke úgy vélte: az előző hat évben sikertelen volt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mert nem tudta megakadályozni a devizahitelek elszaporodását, és nem tudott hozzájárulni ahhoz, hogy teljesüljön az inflációs cél.
A Fidesz frakcióvezetője ezért üdvözölte, hogy Matolcsy György konzervatív jegybanki politikát helyezett kilátásba, az infláció ellenségeként határozta meg magát, és azt ígérte, mindent megtesz, hogy a devizahitelek ne terjedjenek el újra. Szintén helyeselte, hogy a jegybankelnök-jelölt nyitott más gazdasági szereplők véleményére. Kitért arra is, hogy az MNB-t nem egy személyben az elnök, hanem a monetáris tanács irányítja.
Kovács Tibor kétségbe vonta a kormány gazdasági sikereit. Példaként emelte ki, hogy a gazdaságpolitika nem tette lehetővé, hogy a sok Magyarországról kivándorló állampolgár belföldön munkát találjon, illetve azt, hogy az államadósság csökkenése ellenére nőttek az ország adósságfinanszírozási ráfordításai.
A képviselő egyben abbéli véleményének adott hangot, hogy Matolcsy György jegybankelnöki jelölése "rendkívüli veszélyeket jelent a magyar gazdaságra és társadalomra nézve". Leszögezte: a Magyar Szocialista Párt ezért nem tudja támogatni a Matolcsy György kinevezését.
Volner János azt hangsúlyozta, hogy a Jobbik "nem az a párt, amely a jegybank függetlenségének gondolatát jónak tartja". Kifejtette: Magyarország jelenleg nélkülözni kényszerül gazdaságpolitikai eszköztárából a jegybanki eszközöket, mivel azokat - mint mondta - az Európai Központi Bank birtokolja. Mint hozzátette, az MNB eddig a nemzetközi pénzpiacok érdekeit szolgálta, amikor magasan tartotta a jegybanki alapkamatot. A jobbikos képviselő egyben sürgette, hogy az új jegybankelnök szabadítsa meg a jegybankot "az ország érdekeivel ellentételesen működő bűnös rendtől".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk