Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Január 11. 07:57, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Jelentős változások jöhetnek az orvostudományban

Jelentős változások jöhetnek az orvostudományban

A laboratóriumokból a klinikákra kerülhetnek a DNS-elemző készülékek, miután piacra dobják az első olyan berendezést, amellyel ezer dollárból (245 ezer forint) elkészül egy ember teljes genomjának leírása.

Az amerikai Ion Torrent cég, amely a guilfordi (Connecticut) székhelyű Life Technologies vállalat egyik részlege, kedden jelentette be, hogy legújabb genomszekvenáló gépe ezerszer gyorsabb a jelenleg alkalmazott technológiánál. A készülék nem foglal el több helyet, mint egy szokványos irodai nyomtató, és egyetlen nap alatt elemez egy teljes genomot. Szakemberek szerint az új szekvenálógép jelentős változásokat hozhat az orvostudományban.

Az Ion Proton Sequencer elnevezésű DNS-szekvenáló ára 100-150 ezer dollár között lesz, míg a hasonló berendezésekért jelenleg 750 ezer dollárt kérnek. Egy teljes genom leírásához szükséges chip és a vegyszerek ára nem haladja meg az ezer dollárt. A cég első ügyfelei között üdvözölheti a Baylor és a Yale orvosi egyetemeket, valamint a Broad Intézetet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.