Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 30. 13:33, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Jeszenszky-jegyzet - Egyetemi tanárok és hallgatók tiltakoznak

Jeszenszky-jegyzet - Egyetemi tanárok és hallgatók tiltakoznak

Tanárok, kutatók és diákok tiltakoznak Jeszenszky Géza oslói magyar nagykövet egyetemi jegyzete miatt.

Tanárok, kutatók és diákok tiltakoznak Jeszenszky Géza oslói magyar nagykövet egyetemi jegyzete miatt, és visszautasítják a diplomatának "a magyarországi cigányságot megbélyegző állítását", amelyet a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) "a tananyag részeként oktatnak".

A közleményt - amelyet a Hallgatói Hálózat juttatott el kedden az MTI-hez - eddig több mint száz egyetemista, kutató és tanár írta alá.
Jeszenszky Géza szombaton visszautasította, hogy az egyik egyetemi jegyzetével kapcsolatban a rasszizmus vádját fogalmazták meg.
Előzőleg az Index a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent bejegyzés alapján arról számolt be: Jeszenszky Géza volt külügyminiszter egyetemi jegyzetében, amelyből a Budapesti Corvinus Egyetemen tanít, úgy fogalmaz, "azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással".
A honlap szerint Jeszenszky Géza említett jegyzetében forrásokkal alá nem támasztott előítéletek is szerepelnek.
Jeszenszky Géza az MTI-hez szombaton eljuttatott állásfoglalásában azt írta, tanárként, miniszterként, nagykövetként valamennyi üldözött, bántalmazott nemzeti vagy vallási kisebbség ügyéért kiállt. Kiemelte, a BCE-n és jogelődjein évtizedek óta tart angol nyelvű kurzusokat is, és előadásait, a témával kapcsolatos írásait és más szerzőktől átvett publikációrészleteket egyetemi segédkönyvként kiadta, ennek része a magyarországi kisebbségekről és a romákról szóló fejezet.
Úgy fogalmazott, ebben a fejezetben 15 oldal foglalkozik a cigánysággal, de mivel a téma nem szakterülete, a fejezet megírásához több forrást használt. "Még egy elfogult roma jogvédő sem találhat semmi kifogásolnivalót a téma bemutatásában, könyvemet magyar és külföldi diákok százai használták és találták hasznosnak" - hangsúlyozta.
Kiemelte, több tanulmány, szociológiai felmérés érinti a cigányok között is fellelhető szellemi fogyatékosság jelenségét, és általában ezt a belterjes közösségek létével és az ezzel járó gyakori rokonházasságokkal magyarázzák. Jeszenszky Géza arra is kitért, hogy külföldi megbízatása miatt az érintett kurzus már két éve nem indult el az egyetemen, a könyve pedig nem tananyag, és sosem került könyvesboltokba.
A tanárok és egyetemisták közleményükben hangsúlyozták, a nagykövet szombati nyilatkozatában "ahelyett, hogy bocsánatot kért volna a magyarországi roma közösséget sértő kijelentéséért, azt írta: több tanulmány, szociológiai felmérés támasztja alá állítását". De "nem ismerünk olyan tudományosan megalapozott bizonyítékokat", amelyek valóban alátámasztanák az állítását - tették hozzá.
Azt írták, a BCE tudományos közösség, amely nem fogadhat el "a tudomány köntösébe öltöztetett áltudományos megállapításokat", különösen olyanokat, amelyek durván megbélyegeznek egy népcsoportot. Ezért arra kéri az egyetem vezetőségét, hogy a könyvet az oktatásban ne használják a továbbiakban - tették hozzá.
Az LMP hétfőn nyílt levélben kérte Rostoványi Zsoltot, a BCE rektorát, hogy mentse fel tanári állásából Jeszenszky Gézát, a volt külügyminiszter egyetemi jegyzetét pedig haladéktalanul vonják be. A párt közleményében úgy fogalmazott, egy Európához tartozó, civilizált országban nem lehet oktató az - még ha jelenleg nem tanít is -, aki a diákjainak szánt jegyzetében súlyosan sértő és kirekesztő kijelentéseket fogalmaz meg egy kisebbségről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk