Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. November 28. 10:18, hétfő | Helyi

Jézus élete, három mester - egy mecénás

Jézus élete, három mester - egy mecénás

Matula Péter Svédországban élő dunaújvárosi. Már hosszú évek, mit évek, évtizedek óta támogatja a helyi képzőművészetet.

Korábban Takács Lajossal, az utóbbi években már egyedül vállalja fel a mecénás szerepét. Ennek során idestova már másfél évtizede kérte fel ef Zámbó Istvánt, majd Aknay Jánost és végül Tábori Csabát ( ő is városunkhoz tartozik) , hogy fessenek meg 21 bibliai történetet. 2012-re lett kiállításra alkalmas az elkészült anyag, s azóta számos városban a többi között Budapesten, Zalaegerszegen, Szegeden, Debrecenben is látható volt a témájában, megjelenítési módjában is nem mindennapi tárlat. Végre városunkban is megérkezik. A Bartók aulájában állíthatja ki képeit a hazai képzőművészeti élet három ikonikus alakja január 12. 17 órától. Köszöntőt mond Szepesi Attila gazdasági alpolgármester, a nézők figyelmébe a képeket Ordas István ajánlja.
A tárlat központi darabját, a 21 mozaikszerű festményből álló, nagyméretű feszületet Tábori Csaba készítette. A keresztfa szárainak találkozásánál egy nagyobb méretű kompozíció látható, amely a feltámadást ábrázolja. A Jézus élete című kiállítás összesen 71 alkotást vonultat fel, s az eseményt számtalan kísérőprogram egészíti ki, többek közt tárlatvezetések, pedagógiai foglalkozások. A kiállítás-sorozat más helyszíneihez hasonlóan itt is hirdetnek rajzpályázatot az általános iskolák alsó és felső tagozatosainak a megadott 21 bibliai témából. Mindemellett irodalmi pályázat is lesz a felsősöknek novella, vers, dráma műfajban. Milyen változásokat hozott a reformáció? címmel pedig felső tagozatosok írhatnak esszét. Minden pályázó jutalmat kap, korcsoportonként az I. II. III. helyezett 10 000, 8 000 és 6 000 Ft-os díjazásban részesül. A pályázatok leadási határideje január18. 17.00 óra a Bartók színházban. A gyermekrajzok 2017.január 24-től megtekinthetők lesznek a Széchenyi Gimnázium Szivacs Galériájában.
Jézus élete országjáró kiállítás-sorozat végén (2017-ben) az első helyezettek, – a többi megyeszékhelyen meghirdetett pályázat nyerteseivel együtt – közös kiállításon szerepelnek Aknay János, ef. Zámbó István és Tábori Csaba képzőművészekkel Budapesten.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.