Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jézusnak felesége volt?

Jézusnak felesége volt?

Egy, az időszámításunk után 4. századból származó kopt kézirat legalább is ezt állítja. A most bemutatott pergamen két, Jézus asszonyára utaló szövegrészletet tartalmaz: 'Jézus mondá nekik, a feleségem (...) 'A feleségem tanítványommá válhat'. A Jézus feleségének evangéliumaként is emlegetett dokumentum hitelesnek tűnik.

A kopt kéziratot Karen King, a Harvard korai kereszténységet kutató történésze mutatta be, hozzátéve, hogy a pergamen tulajdonosa szeretné megőrizni névtelenségét. King korábban is több, apokrifnak számító evangéliumot hozott nyilvánosságra, és számos könyvet jelentetett meg a témában. A pergament tavaly kapta meg tanulmányozásra, és az egyetem egy kis kutatócsoportja segített a szöveg elemzésében. A történész szerint, bár a névjegykártya méretű tekercsdarab kora, a tinta fakulása és a kopt írás alapján is eredetinek tűnik, nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni: egyelőre csak annyi biztos, hogy létezett egy korai keresztény közösség, ami tényként kezelte Jézus házasságát. Ráadásul, a korabeli iratok sem számolnak be Jézus 'családi állapotáról', erről tehát nincs biztos adat, http://www.livescience.com/23284-jesus-wife-gospel-suggests.html olvasható a livesscience.com tudományos híroldalon.

A keresztény közösségekben már nagyon korán, a Jézus születése utáni második században vita kezdődött arról, hogy a hithű keresztények házasságban vagy cölibátusban éljenek -s nem kizárt, hogy a most bemutatott kézirat is a házasságpártiak javára akarta dönteni a mérleget. Bár Jézus feltételezett feleségéről azóta is születnek teóriák - sokan Mária Magdolnát tekintik asszonyának - a Római Katolikus Egyház viszont éppen a kanonizált Jézus- életút miatt nem engedélyezi házas embereknek és nők számára a papi hivatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár