Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Augusztus 25. 10:38, szombat | Helyi
Forrás: Ildiko Kühn

John Lennon-kiállítás nyílt Pécsett

John Lennon-kiállítás nyílt Pécsett

Akárcsak a szegedi Marilyn Monroe kiállítás, a most megnyílt pécsi John Lennon kiállítás egyik szervezője is Ildiko Kühn, egykori dunaújvárosi újságíró.

A szegedi Marilyn Monroe kiállítás megnyitója kapcsán nyílt alkalmunk beszélgetni Ildiko Kühn kiállításszervező-újságíróval, aki Dunaújvárosban kezdte pályáját, de 1988 óta Németországban él. A beszélgetés a http://www.infodunaujvaros.hu/hir_olvas/permalink:a-szexszimbolum-szeged-es-dunaujvaros-kulonos-kapcsolata-2012-08-10-075624/ link alatt található meg.

Tőle kaptuk az alábbi tájékoztatást a napokban megnyílt pécsi John Lennon kiállításról, amely a pécsi Művészetek és Irodalom Házában (Pécs Széchenyi tér 7 – 8) nyílt meg a néhai Beatles-muzsikus rajzaiból, fotóiból, valamint személyes tárgyaiból. A kiállítás idén szeptember 26-ig tekinthető meg.
::::::::::::::::
A néhai Beatles-muzsikus John Lennon (1940-1980) 2012. október 9-én lenne hetvenkét éves és ugyanezen év december 8-án lesz harminckét esztendeje annak, hogy Mark David Chapman New Yorkban meggyilkolta. Brutálisan ért véget az élete annak az embernek, akinek a zenéje milliókat megérintett és generációkat politikai tettekre inspirált.
A 2012–ben Szeged után Pécsett is megrendezett kiállítás két évvel az említett kerek évfordulók után került a közönség elé, egy évfordulóval azonban mégis összekapcsolható. Negyven évvel ezelőtt, 1972. augusztus 30-án adta Lennon utolsó koncertjét New York City-ben, a világ leghíresebb arénájának nevezett Madison Square Garden-ben. Évszámokhoz kötve vagy anélkül, vitathatatlan, Lennon zenéje, művészete aligha köthető évfordulókhoz, aktualitását sohasem veszíti el. Ezen bemutató kuriozitása, hogy Lennont nem elsősorban mint a legendás angol Beatles-együttes alapító tagját, gitárosát illetve énekesét állítja a középpontba, hanem a muzsikust eddig kevésbé ismert oldaláról prezentálja: Lennon mint rajzművész és karikatúrista került a publikum elé.
John Lennon mindig kreatív volt, gitározott vagy dalt komponált, de az sem volt ritka, hogy ceruzát, papírt ragadott és rajzolt. Egyszerű vonalvezetésű, szellemes képek maradtak utána, amelyekkel diákkorában iskolatársait, később sajátmagát és Yoko Ono-val kötött második házasságából származó fiát, Sean-t is remekül szórakoztatta. Percek alatt elkészült humoros rajzait még leghűségesebb rajongói közül sem ismeri mindenki. Lennon ifjúkorában, már első zenei sikerei előtt feltűnést keltett illusztrációival, karikatúráival, amelyeken nem ritkán tanárait örökítette meg. Rajztehetségének köszönhetően tizenhét évesen elnyert egy helyet a Liverpool-i művészeti akadémián, ahol 1957-1960 –ig tanult, majd abbahagyta, hogy Beatle lehessen. A rajzolás iránti szenvedélye azonban haláláig megmaradt.
A pécsi Művészetek és Irodalom Házában látható csaknem nyolcvan darabos kiállítás anyagát egy német magángyűjtő, Michael-Andreas Wahle gyűjteményéből kölcsönözték a szervezők. A bemutató címe -„The Art of John Lennon“- rögtön utal a muzsikus sokoldalúságára. Csaknem 80 tárgy, alkotás kerül publikum elé: Lennon - jórészt a hatvanas évekből származó - rajzaiból készült válogatás éppúgy látható, mint személyes tárgyai, valamint fotói, de helyet kaptak litográfiák, kitüntetések, aranylemezek és plakátok is.
A bemutatott válogatás tulajdonosa Michael-Andreas Wahle nemcsak gyűjtő, hanem idestova harminc esztendeje különböző Beatles-projektek és rendezvények iniciátora, kurátora is. Wahle nem csupán gyűjteményének gondos összeválogatására ügyelt, hanem arra is, hogy a szemlélő a mögöttük rejlő történeteknek is részese legyen. Kutatásainál, valamint a gyűjtemény összeállításánál számos segítséget kapott Lennon pályatársaitól, továbbá Lennon első feleségétől Cynthiától, a muzsikus fiaitól, Julian-tól és Sean-tól és természetesen John Lennon második feleségétől, Yoko Ono-tól is.
Ildiko Kühn

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.