Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. December 18. 22:30, csütörtök | Helyi

Jól jött az orosz-ukrán válság

Jól jött az orosz-ukrán válság

Az orosz-ukrán krízis és az ukrán gazdasági válság negatív hatását rendkívüli mértékben megérzik déli szomszédunk vállalatai. Ukrajna egyik legnagyobb ipari vállalata, az Industrial Union of Donbass (ISD)

Szerdai közleményében jelentette be: teljesen leállt alcsevszki gyára, ezért úgy döntött, hogy a buga termelését Lengyelországba és Magyarországra helyezi át. Ez pedig lényegesen érinti a dunaújvárosi vasműt is, melynek tulajdonosa az ISD csoport. Az egyébként a magyar fél részéről eddig is ismert volt, hogy Magyarországra nem érkezik már bugaimport.

Döntött az ukrán ISD

Arról már többször is beszámoltunk, hogy hónapok óta zajló az orosz-ukrán összecsapások drámai hatással járnak Ukrajna keleti régiójának gazdaságára. Korábban olyan hírek érkeztek, hogy a harcok sújtotta Donbassz ipari régióban akadályoztatva van a szénbányák működése és az erőművek is nehezen működnek.

Épp ebben a régióban van a központja az Industrial Union of Donbass cégnek és ehhez a cégcsoporthoz tartozik a dunaújvárosi vasmű is.

Az ukrán ISD közleménye szerint a társaság az - acéltermék gyártása közben félkésztermékként keletkező - buga termékek (vasércből előállított nyersacél-tömb) gyártását az alcsevszki kombinátjából a magyar ISD Dunaferrhez és a lengyel Huta Czestochowához irányítja át. Az ukrán ipari vállalat magyarázata szerint erre azért van szükség, mert az alcsevszki gyárban teljesen leállt a termelés és a csoport más vállalatainak működése is akadályoztatva van (feltehetően az ukrán válság miatt - a szerk.).

Tekintettel arra, hogy jelenleg nem lehetséges bugát szállítani Lengyelországba és Magyarországra, ezért a lengyel Huta Czestochowa és magyar ISD Dunaferr gyárakban újrakezdték félkész termékek termelését, a saját üzemeikben - áll a közleményben, amely azt is megjegyzi, hogy a döntés átmeneti. Annak érdekében született a döntés, hogy az európai vállalatok működése biztosított legyen - teszi hozzá az ukrán cég.

Megszólaltak az ISD-től
A lépést Szerhij Tkacsenko, az ISD jogi osztályának vezetője az Ukrajinszki Novini hírportálnak azzal indokolta, hogy Kelet-Ukrajnában az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát szakadárok között folyó harcok miatt leállt az alcsevszki kombinátja, ahol eddig a két közép-európai acélművük számára állították elő a félkész terméket. Most azonban emiatt a Dunaferrnél és a Huta Czestochowánál ismét beindult az acélipari termékeik előállításához szükséges félkész termék gyártása. Hangsúlyozta, hogy az intézkedés csupán átmeneti, ami mellett a vállalatcsoport termelésének optimalizálása érdekében döntöttek. (MTI)

Nem mellékes a dunaújvárosi vasműnek sem

Az ukrán cég közleménye szerint tehát az ISD csoport egyre nagyobb mértékben fog támaszkodni a lengyel és magyar gyáraira, ami első hallásra kedvező hír a dunaújvárosi vasmű szempontjából. A dunaújvárosi ISD épp az ukrán gyárból importálta a bugát (és a vasércet) az acélgyártáshoz.

Korábban a Portfolio megkeresésére Mezőközy András, a társaság HR-igazgatója azt mondta: a dunaújvárosi gyár készül arra az esetre, ha a kelet-ukrajnai válság odáig jutna, hogy nem érkezik megfelelő mennyiségű nyersanyag-import.

Jó éve lesz a Dunaferrnek

A dunaújvárosi gyárban egyébként épp december 15-én tartottak munkásgyűlést, ahol Jevgenyij Tankilevics cégvezető a társaság 2014-es eredményeit is bemutatta. Tájékoztatása szerint az előző éveknél jobb lesz az idei, hosszú évek után először zárt pozitív eredménnyel a cég, bár számokat még nem mondott a Dunaújvárosi Hírlap beszámolója szerint.

A cégvezető már itt is beszélt arról, hogy Ukrajnából nem érkezik buga a vasműbe, ezért jó, hogy a dunaújvárosi gyár két kohóval, teljes kihasználtsággal működik. Tankilevics arról is beszélt, hogy a tervezett fejlesztések közül a legfontosabb a II-es kohó felújítása, ez a kelet-ukrajnai helyzet miatt rendkívüli prioritást élvez.

Előrevetítette ugyanakkor azt is a napilap cikke szerint, hogy jövőre folytatódik a létszámoptimalizáció.

Mi is az a buga?
A hengerelt acél-készáru gyártás során alapanyagként használják fel a bugát, a vasércből előállított nyersacél-tömböt. A buga gyártását más néven az acélgyártás folyékony fázisának is szokták nevezni. A dunaújvárosi vasműben a folyékony fázis az I-es és II-es kohóra épít. Az I-es számú kohó felújításával az ISD Dunaferr most ősszel végzett másfél év után, és a II-es számú kohó felújítása is esedékes. Főleg, ha az ukrán válság miatt a bugaimport teljesen kiesik, így a hazai bugagyártásra óriási szükség lesz.

forrás: portfolio.hu

Címkék: isd dunaferr, orosz, ukrán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.