Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Október 26. 14:25, szerda | Életmód
Forrás: MTI

Jön az influenza, mindenki oltassa be magát

Jön az influenza, mindenki oltassa be magát

Az országos tiszti főorvos mindenkinek azt ajánlja, adassa be az influenza elleni védőoltást. Az influenza szempontjából fokozottabban veszélyeztetetteknek különösen fontos az oltás.

A tiszti főorvos közlése szerint a hat hónaposnál idősebb krónikus betegek, a várandós nők és a 65 éven felüliek számára az idén is 1,3 millió dózis ingyenes oltóanyag áll rendelkezésre, azokat csütörtökig várhatóan minden területi népegészségügyi intézet megkapja.

Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) járványügyi főosztályának vezetője elmondta: a 41. héten 5600 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, de még egyikőjük szervezetében sem mutatták ki a vírust. Október elején indult el az influenza figyelő szolgálat: hetente mintegy 1400 háziorvos és házi gyermekorvos jelenti az influenzaszerű megbetegedések számát, száz orvos pedig heti rendszerességgel mintákat is küld az OEK-be.

Mint mondta, az előző szezonban nagyjából száz, influenzával összefüggő haláleset történt, de mindez csak a járványügyileg igazolt esetek száma. Becslések szerint Magyarországon évente ezer ember halála hozható összefüggésbe az influenzával - tette hozzá.

A háziorvosoktól novembertől kérhető a hazai gyártású háromkomponensű szezonális influenza elleni védőoltás, amely a 2009-ben megjelent pandémiás, valamint az influenza A és B vírus ellen nyújt védelmet.

A járványügyi főosztályvezető hangsúlyozta: az oltás beadását követően legalább két hét, amíg a teljes védelem kialakul. Ezért hangsúlyozzák már most a védőoltás fontosságát, hogy mire az influenza járványos időszaka megkezdődik, minél többen, de legalább a veszélyeztettek jelentős része be legyen oltva.

Csohán Ágnes elmondta: az elmúlt két évben az influenza elsősorban a fiatal felnőtt és középkorú lakosságot érintette, de arra számítanak, hogy az idén az idősek nagyobb számban betegednek majd meg. Nagyon fontos, hogy a zárt közösségekben - például idősek otthonában, vagy szociális otthonban - élők és dolgozók, valamint az egészségügyi dolgozók, különösen a súlyos, krónikus betegeket ápolók, legyenek beoltva - mondta a főosztályvezető. Hozzátette: tavaly az egészségügyi dolgozók mintegy fele (57 ezer) oltatta be magát, s ez a mutató az uniós országok között nem rossz arány, de lehetne jobb is.

Paller Judit ennek kapcsán megjegyezte: tavaly a 65 éven felüli lakosságnak csak mintegy 30 százaléka részesült valamilyen védőoltásban. E tekintetben az uniós tagállamok rangsorában a hátsó harmadban vagyunk. Mint mondta, az Európai Unió, valamint a WHO (Egészségügyi Világszervezet) elvárása, hogy az országokban minél nagyobb legyen a lakosság "átoltottsága". A cél, hogy 2011-ben a 65 éven felüli lakosság legalább 75 százaléka be legyen oltva.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.