Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Március 09. 15:22, hétfő | Belföld
Forrás: Könyvkultúra Magazin/Rácz András

Józan megfontolás és ésszerű szervezés - interjú a könyvtárellátó vezetőjével

Józan megfontolás és ésszerű szervezés - interjú a könyvtárellátó vezetőjével

Erősen hiszem, hogy – akár a tankönyvellátás, akár a könyvtárellátás, akár a kereskedelem területén – világos stratégia mentén dolgozva, átgondolt struktúrákat felépítve elérhetjük céljaink…

A közelmúltban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a tankönyvellátással kapcsolatos képviselői kérdésre adott válaszában elmondta, hogy KELLO vezetősége elemezte az elmúlt két év tapasztalatait, egyeztetett az érintett szervezetekkel. A feladat újragondolásából következően, az ősszel kezdődő tanév elején a pedagógusok, a diákok és a szülők által is értékelhető változások várhatóak.

A minisztérium – az elmúlt időszak tankönyvellátással kapcsolatos folyamatait értékelve – a Könyvtárellátó élére új vezetőt nevezett ki, így január közepe óta Tőczik Zsolt ügyvezető igazgató irányítja a vállalatot. Az elmúlt hónap folyamán az új igazgató áttekintette a tankönyvellátás folyamatait, és hamarosan javaslatot tesz azok módosítására.

Hogy milyen elképzelésekkel lát munkához, az természetesen a legizgalmasabb kérdés, ám Tőczik Zsolt – bár, komoly gazdasági, vezetői tapasztalatokkal rendelkezik – eddig nem vállalt olyan feladatot, ahol munkáját olyan széles figyelem kísérte volna, mint a Könyvtárellátó élén hozott döntéseit kísérni fogja. Ezért indokolt, hogy ne pusztán a jövőről, hanem a múltról is, ne csupán terveiről, de pályafutásáról is kérdezzük az ügyvezetőt.

A KELLO új vezetőjével, Tőczik Zsolttal beszélgettünk.

Azt hamar kiderítette a sajtó, hogy Ön – különböző posztokon – sokáig a Procter & Gamble egyik vezetője volt. És ez különösen azért izgalmas, mert köztudott, hogy a Procter & Gamble az egyik legracionálisabban szervezett, irányított nagyvállalat.

– Mindenképpen igaz, hogy a Procter & Gamble jó iskola volt. Tudatos elhatározással mentem oda. Akkor lépett a piacra a cég és tudható volt róluk, hogy sok szempontból ők a korszerű multinacionális vállalati know-how megteremtői. A tizenkilencedik század derekáig nyúlik vissza a cég története. Az amerikai polgárháború alatt gyertyát és szappant szállítottak az USA hadseregének.

Összefoglalható néhány mondatban, hogy mi a titka a vállalatnak?

– A Procter a mai napig arra építi üzletpolitikáját, hogy ne tegyen különbséget partnerei, vásárlói között. Csak a gazdasági szempontok jelennek meg a vállalat döntéseiben, így a cég talán valóban a legracionálisabban alkalmazkodik a piaci változásokhoz, a fogyasztói elvárásokhoz. Nyilván ennek köszönhető, hogy mára igen komoly piaci részesedéssel bír.

Milyen területeken dolgozott?

– Számos területet végigjártam különféle, főleg értékesítéssel és kereskedelemmel kapcsolatos posztokon, különféle feladatokat láttam el.

A Procter után többek között a Fonyódi Ásványvíz Kft-nél is dolgozott.

– Igen. A Fonyódi Ásványvíz Kft.-nél lezajlott átalakulás után keresett meg az új tulajdonos, hogy vállaljam el a cég vezetését. Nagyon komoly tervekkel indultunk, persze innen is úgy jöttem el, hogy bölcsebb lettem. Az infrastruktúra hiánya megtanított arra, hogy a feladatokat akkor is el kell, és el lehet végezni, ha a feltételek nem tekinthetőek kedvezőnek.

Milyen elképzelésekkel vállalta ezek után a KELLO vezetését?

– A Könyvtárellátóról korábban nem tudtam többet, mint bármelyik újságolvasó. De azon azért már tavaly elgondolkodtam, hogy miért olyan nehéz lebonyolítani a tankönyvellátást. Most, hogy átvettem a cég vezetését, már nem pusztán feltevéseim vannak erről, de bizonyos tények is világossá váltak. Az első benyomásom az, hogy nagyon jó a csapat, jók a munkatársak, ami nagyon fontos, hiszen ők azok, akik megvalósítják, kivitelezik az elképzeléseket. A Könyvtárellátónál – úgy látom – nagyon sok lelkes, odaadó munkatárs dolgozik. Szeretik a munkájukat, ebben szocializálódtak. A többség nagyon hisz abban, amit csinál, dacára egyébként annak, hogy rengeteg kritikát kell elviselniük. Az is hamar kiderült, hogy sajnos a rendszer, ami összefogná ezt a munkát, igencsak hiányos. A dolgozók a személyes elszántságukkal pótolják a strukturális problémákat, és ezt nagyra értékelem.

Mindenkit az érdekel legjobban, milyen változások várhatóak a tankönyvellátásban. Esetleg vannak már olyan részletek, amik egyértelművé váltak?

– Úgy látom, hogy bizonyos területeken aránytalan terheket vállalt a KELLO, és sok esetben összemosódik az is, hogy mi, kinek a felelőssége. Ha pedig nem világos a feladat, akkor nem lehet egyértelműen kidolgozni a tankönyvellátás folyamatát sem. Most tehát elsősorban arra van szükség, hogy az érintettekkel átbeszéljük, hogy pontosan ki, mit vár el, hol és hogyan kapcsolódik be a rendszerbe, melyik partner, miképpen vesz részt a folyamatban. Ha ezt kellő ésszerűséggel összeállítjuk, akkor kidolgozható lesz egy egyszerű és átlátható, de ami a legfontosabb, egy működő rendszer. Pillanatnyilag tehát úgy tűnik, hogy elsősorban a folyamatokat kell újragondolni. Az elmúlt évek tapasztalatai, és a tisztázott feladatok alapján lehet azután összeállítani azt a struktúrát, ami elvezet oda, hogy minden gyermek időben megkapja a tankönyveket. Ebből következik, hogy a folyamat kiszolgálásához milyen informatikai rendszer szükséges az egyik oldalon, és milyen szervezeti felépítés a másikon. A részletekről csak akkor szeretnék beszélni, ha már legalább az első lépéseken túl vagyunk, összeállt, letisztult a kialakítandó struktúra, és eldől, hogy szükséges–e, hogy nagyon komoly változások legyenek. Ha igen, akkor természetesen mindenkinek elmondjuk, mit és hogyan tervezünk, mit is hogyan fogunk megvalósítani.

A Könyvtárellátó hagyományos feladata, a könyvtárak kiszolgálása. Ezen a területen tervez változtatásokat?

– A legfontosabb feladat mindenképpen a tankönyvellátás. Nem pusztán az, hogy a tanév elején rendben megkapják a gyerekek és a pedagógusok a tankönyveiket, de az is, hogy az év folyamán bármikor hozzájuthassanak minden könyvhöz, munkafüzethez, amire szükségük lehet. Ehhez kapcsolódik a taneszköz-ellátás, ami egyszerű kereskedelmi kérdés. Megfelelő portfoliót kell kialakítanunk, hogy iskolák, pedagógusok, diákok számára választható kínálattal tudjunk megjelenni. De valóban lényeges területe a Könyvtárellátónak, hagyományos funkciója, a könyvtárellátás. Ezen a területen eddig is kielégítő szolgáltatásokat nyújtott a vállalat, hiszen nem csupán a megrendelt könyveket szállítjuk, de katalóguscédulákat, nem kereskedelmi célú recenziókat is biztosítunk. Talán a könyvkínálatunkon lehet javítani, hiszen jogos elvárás, hogy minden kötet időben és késedelem nélkül megérkezzen a könyvtárakhoz.

– Más területeken lesznek változások? Hiszen a Könyvtárellátó az elmúlt években igazán túlnőtte hagyományos kereteit: kereskedelmi hálózatot hozott létre, megújult web-áruháza, online könyves magazint indított…

– Az biztos, hogy könyvkereskedőként is szeretnénk helytállni a piacon, hiszen ez a cég mindent tud, amit egy komoly könyves nagykereskedésnek tudnia kell. Ugyanakkor azt látom, hogy ezen a területen a Könyvtárellátó nem elég célratörő, s mintha a szereplését is meghatározná az, hogy állami vállalatként működik a könyvszakmában. Persze – tekintettel az iskolai orientációra – a hangsúlyt leginkább a kötelező és ajánlott irodalmakra, a gyermek- és ifjúsági könyvekre, illetve a tudományos ismeretterjesztő kiadványokra helyezném. De úgy hiszem az igényes szépirodalom is megfér azon a polcon, amelyen az iskoláknak, az iskolásoknak és persze a szülőknek, pedagógusoknak kínáljuk a könyveket. Ahhoz azonban, hogy mindez elérhető legyen, komolyan fejlesztenünk kell a web-áruházunkat. Globális tendencia, hogy a könyvkereskedelem nagyon dinamikusan húzódik át a bolti forgalom felől az internet irányába. Szeretnénk egy korszerű, áttekinthető, jól használható webes felületen biztosítani a tankönyvek és egyéb kiadványok rendelhetőségét. Természetesen ehhez a munkához, a vásárlók kiszolgálásához néhány könyvesboltra is szükség van. A Kódex könyváruházunk felújítása például elodázhatatlan feladat – bár idén biztosan nem ez az első számú prioritás. Más jellegű kezdeményezésünk is van. Jelenleg teszt-üzemmódban működik egy új üzletágunk. Szeretnénk az iskolák számára teljes felszerelést kínálni. Már van egy-két sikeres projekt mögöttünk, ezek alapján bízhatunk abban, hogy lesz igény arra, hogy tanszerekkel, taneszközökkel, laborfelszerelésekkel, padokkal és egyéb szükséges felszerelésekkel lássuk el az iskolákat. Nem sorolom tovább a terveket, hiszen akárhonnan nézzük, nagy változásokat kell végrehajtanunk. Abban azonban erősen hiszek, hogy – akár a tankönyvellátás, akár a könyvtárellátás, akár a kereskedelem területén – a rendelkezésre álló, jó csapattal, világos stratégia mentén dolgozva, ésszerű és átgondolt struktúrákat felépítve elérhetjük céljainkat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során