Városlista
2022. december 6, kedd - Miklós

Hírek

2011. Szeptember 05. 07:21, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Újra él a kolontári halastó

Újra él a kolontári halastó

Befejeződött a kolontári halastó mederkotrása, a vízbe aranyhalakat és növényeket telepítettek.

A tóban természetes pH-értéket mérnek, beindult az algásodás és a parton már megjelentek a békák is. A halastóból 20 ezer köbméter iszapot emeltek ki és 50 ezer köbméter szennyezett vizet szivattyúztak át. A munkák a vörösiszap-katasztrófa utáni mentesítés részeként zajlottak, és mintegy 450 millió forintba kerültek – mondta Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja.

A kolontári halastó tisztítása abból a 6,5 milliárd forintnyi keretösszegből zajlott, amely az élővizek mentesítésére és a devecseri kastélykert rehabilitációjára áll rendelkezésre. A munkák februárban kezdődtek, a kotróhajóval kiszivattyúzott vörösiszapot több száz méteres csővezetéken keresztül vezették el a labirintusszerűen kiépített ülepítőmedencékbe. Innen még mintegy húszezer köbméternyi szikkadt szennyező anyagot kell beszállítani az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóhelyre.

Az élővizek mentesítése még zajlik a Marcal folyó egy szakaszán és a Torna-patakon, a munkákkal a vörösiszap-katasztrófa egyéves évfordulójáig végeznek. Szabó Csaba elmondta: szeptember végére nem lesz szennyező anyag az élővizekben. Hozzátette: a Marcal nagyvízi mederkotrása teljesen befejeződött, a folyó több pontján jelenleg a kisvízi medret tisztítják.

A Torna-patak teljes mentesítésével is végeznek szeptember végéig. Csonki István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta: a műtárgyak ezen a szakaszon jelentősen nem károsodtak. Hozzátette: a patakmedret több helyen is megbontotta a kizúduló hatalmas mennyiségű vörösiszapos víz, ezért a partfalat stabilizálni kell. A Devecser és Kolontár közötti munkálatok miatt a patakban a város belterületi részén újból lerakódott a vörösiszap, ezért itt kétszer is el kellett végezni a Torna kotrását.

OrientPess Hírügynökség

Címkék: vörösiszap

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 06. 10:03, kedd | Belföld

Felvette az előlegeket, majd eltűnt a könnyűszerkezetes házakat ígérő győri kamuvállalkozó

Több rendbeli minősített csalás és sikkasztás miatt vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki közel húszmillió forintot csalt ki ügyfeleitől építési vállalkozónak kiadva magát.

2022. December 06. 10:00, kedd | Belföld

Spanyolországból csempészte Magyarországra a marihuánát a kamionos

Több alkalommal, összesen legalább száz kilogrammnyi kábítószert hozott be Magyarországra az a kamionos, akit megbízójával együtt a múlt hét végén tartóztattak le Zalában.

2022. December 06. 09:18, kedd | Belföld

Orbán Viktor: Emmanuel Macronnak igaza van

A miniszterelnök a Twitteren közzétett bejegyzésében adott igazat a francia elnöknek.

2022. December 06. 09:08, kedd | Belföld

Varga Mihály reagált Matolcsy György kritikáira

Szerinte a jegybankelnöknek igaza van abban, hogy a baj mindenkit érint, de a magyar eredményekre lehet építeni.