Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Június 07. 14:24, csütörtök | Helyi

Újváros Drogambulancia - Tanácstalan szülőknek, bajbajutott drogosoknak

Újváros Drogambulancia - Tanácstalan szülőknek, bajbajutott drogosoknak

Egyrészt épp itt volt az ideje, másrészt, gondolták volna a pentelei fennsíkra érkező városépítők, hogy 2012-ben drogambulanciát adnak át a kábítószerfüggőknek?

Az ambulancia indításával akár két évtizedet is elkéstünk, bár azt tartja a mondás, jobb későn, mint soha. S hogy végre elhiggyék a döntésben illetékesek ennek szükségességét, két évig kutatni, tanulmányozni, számokkal támogatni kellett, aztán találni hozzá patrónust, akivel fenntartható a kezdeményezés.

A Magyar Református Egyház (MRE) számára nem tabu a „függőség”, nyújtja a kezét, segít lejönni a „szerről”, annak, aki igényli. Ebben az országban a reformátusoknak vannak a legjobb referenciái, lásd a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon Kallódó Ifjúságot Mentő Missziót, 25 év tapasztalatára építve, a Szekszárd melletti Zsibriki Drogterápiás Otthont (1989 óta), a budapesti Krisztina körúti Válaszút Misszió Drogkonzultációs Irodát (1997-től). S mostantól nálunk is megkezdte munkáját az Újváros Drogambulancia. Mondják, vallási hovatartozás/életgyakorlat nem feltétele a felvételnek és a programban maradásnak.

Debütált a szenvedélybetegeket ambulánsan fogadó új intézmény, a közeli Pentele klubházban fért el az a valamilyen vonatkozásban érintett kör, a jó úton haladók, a függésből gyógyulók, és azok, akik közreműködésével lesznek „tiszták”, ha maguk is akarják, a kliensek, miként a szakma hívja őket. Kerek volt a nyitó program, műsorral, köszöntőkkel, előadásokkal, gyógyult szenvedélybeteg vallomásával, kiadványokkal, intézménybejárással és vendéglátással. A Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon lakóinak énekszolgálatát Böttger Antal, dunaújvárosi református lelkipásztor köszöntője követte, akitől Czibere Károly, az MRE Szeretetszolgálati Iroda vezetője vette át a szót, hogy azután továbbadja Kleinné Németh Juditnak, a dunaújvárosi KEF, avagy a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakmai vezetőjének, amely szervezetben folyó szakmai munkából a mostani is kiforrta magát. Szemenyei István, a Dunaújváros Ifjúságáért Alapítvány kuratóriumának elnöke ismertette a TÁMOP 5.4.1. kiemelt projektet, annak is a „Kábítószer probléma kezelésével összefüggő szolgáltatások fejlesztése” című pillérét, amely két esztendő alatti kutatásaival, tanulmányival, javaslataival érveket adott a helyi döntéshozók kezébe ahhoz, hogy hazai viszonylatban közepes nagyságúnak számító városunkban elérkezett az ideje az alacsony küszöbű, közösségi, illetve addiktológiai ellátás bővítésének. Íme az eredmény, Czere-Ambrus Mária intézményi koordinátor június 1.-én, mindezt nyilvánvalóvá tette, elmondta, hogy pályáztak, nyertek és 2012 év elején belekezdtek a munkákba. A helyet DMJV Önkormányzata biztosította, az óvárosi Petőfi utca Orvosi rendelőinek földszinti helyiségeinek felújításában a ráckeresztúri otthon lakói is segítettek. Az elkövetkezőkben az egyházi fenntartást kiegészítik pályázati támogatásokkal. „A szenvedélybetegek közösségi ellátása” pályázatból működtetik közösségi ellátásukat, amit ajánlanak mindazoknak, akiknek szándékuk a függőségüket/függőségeiket legyőzni, és azoknak, akik érintett hozzátartozóiknak szeretnének hatékony segítséget nyújtani. A közösségi ellátás folyamatos partneri kapcsolat kialakítására törekszik a klienssel, az ellátás igénybe vehető egyéni és csoportos formában, hozzáértő segítőkkel, önkéntesekkel együttműködve, akik többek között szabadidős programokat, telefonálási-internetezési lehetőséget biztosítanak számukra.

Szeptembertől bővülnek a szolgáltatások, kezdetét veszi az úgynevezett alacsony küszöbű szolgáltatás, amely anonim és ingyenes. A legnagyobb igény az „elterélés” intézményének helyi létrehozása, ennek elindítása minisztériumi engedélyezésre vár.


Ami pedig a jövőt illeti, sikeres munkájukhoz a szociális, egészségügyi és civil szféra támogatását kérik a Petőfi Sándor utca 1. szám alatt a Magyar Református Egyház támogatásával működő Újváros Drogambulancia munkatársai és önkéntesei.

Victorné Erdős Eszter tiszteletes asszony a testvérintézmény, a Válaszút Misszió Drogkonzultációs Iroda tevékenysége kapcsán tájékoztatott a különböző ellátási fokozatokról, az anonimtól kezdve a partnerségen alapulón át az utógondozásig. Miként elmondta, ez a fajta munka holisztikus, mindent egyszerre kell segíteni a bajba jutottaknak - a hozzátartozók bevonásával.

Aki pedig többet szeretne megtudni a lehetőségekről, az tájékozódjon a www.ujdrogambulancia.hu internetes honlapról. E-mail címük:
info@ujdrogambulancia.hu, telefonos elérhetőségeik:
06/25-788-962, 06/25-788-984, 06/30-490-9326


Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.