Városlista
2022. július 3, vasárnap - Kornél

Hírek

2011. November 07. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Kapós lehet jövőre a közmunkás

Kapós lehet jövőre a közmunkás

A Világgazdaság azt írja, hogy a cégek egyelőre nem foglalkoztatnak nagy számban közmunkásokat, ám a bérköltségek csökkentése miatt jövőre nagyobb számban élhetnek a lehetőséggel.

A vonatkozó kormányrendelet szerint 57 ezer forintot kell fizetni egy közfoglalkoztatottnak havonta, ha 8 órás állásban dolgozik.

A jövő évre érvényes minimálbérnél (92 ezer forint) és a szakképzettséghez kötött garantált bérminimumnál (108 ezer forint) ez jóval alacsonyabb, így elvileg lehetséges, hogy a vállalkozások költségeik csökkentése céljából megfontolják a közmunkások alkalmazását. Kisebb-nagyobb vállalkozások már most is élnek ezzel, nemrégiben pedig a GYSEV Zrt. 50 közmunkás alkalmazását jelentette be. A közfoglalkoztatás azonban egyelőre az önkormányzatokon belül működik, jövőre azonban több cég is fontolóra veheti a váltást. „Piacgazdasági viszonyok között nem működőképes az, hogy a versenyszféra tömegesen alkalmazzon közfoglalkoztatottakat, és nem is lenne szerencsés, ha a gazdaság a nyílt munkaerőpiac helyett a közmunkára épülne” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Dávid Ferenc . A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára hozzátette: elsősorban a nagy állami beruházásoknál tudja elképzelni a közmunka jelentősebb alkalmazását, a munkaerőigények kiegészítéseként.

Dávid Ferenc hozzátette: veszélyeket rejt magában, ha a kiegészítő jelleg helyett egy cég az egyértelmű cserét választja. „Azok a vállalkozások, amelyek hagyományos minimálbéren foglalkoztatott dolgozókat bocsátanak el, és a helyükre közmunkásokat vesznek fel, azt kockáztatják, hogy egy munkaügyi ellenőrzésen nem rendezett munkaügyi kapcsolatot állapítanak meg. Ez esetben a bírságon túl azt is vállalják, hogy nem indulhatnak állami tendereken.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 02. 17:08, szombat | Belföld

Az idei volt a harmadik legmelegebb június Magyarországon

Az idei volt a harmadik legmelegebb június az 1901 óta vezetett mérések sorában Magyarországon. Egyes délkeleti területeken pedig 122 éve nem volt ilyen meleg és száraz a június

2022. Július 02. 16:06, szombat | Belföld

Változott a menetrend több regionális vasútvonalon

Július elsejétől változott a menetrend több regionális vasútvonalon - közölte a MÁV Zrt. pénteken az MTI-vel.

2022. Július 02. 15:06, szombat | Belföld

Ferenc pápa karitatív céljaira gyűjtenek vasárnap a katolikus templomokban

A Magyar Katolikus Egyház vasárnap tartja országszerte a péterfillérek gyűjtését a templomokban. Az adományokat Ferenc pápa karitatív céljaira fordítják

2022. Július 02. 14:12, szombat | Belföld

Visszaesett az új autók forgalomba helyezése az első félévben

Az idei első félévben 57 411 új személygépkocsi forgalomba helyezésével 11,4 százalékot esett vissza a belföldi autópiac - közölte az MTI-vel pénteken a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).