Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. December 24. 12:36, hétfő | Helyi
Forrás: Juhász Zsófia

Karácsony Németországban

Karácsony Németországban

A német társadalom nagyon sok tradíciót vesz át Amerikától. Nálunk októberben kezdődik a karácsony várás a Halloween-nel.

. A gyerekek viccesebbnél viccesebb ruhákat öltenek magukra és járják az utcákat, persze szigorú szülői, az én esetemben, Au-air- Maedchen-i kísérettel. Süßes oder Saueres ? kérdéssel tömik zsákjukat 85 %-os sikerrel. Idén volt, aki nem igazán készült fel ezért kaptunk egy üveg mézet  De hát, ahogy a mondás tartja, ajándék lónak ne nézd a fogát.
Aztán november közepére egy szempillantás alatt minden fénybe borul és a karácsonyi fát is felhúzzák a Rathaus-nál. Megkezdődik a város díszítése. A boltok színpompás plakátokkal és akciókkal várják a kedves vásárlókat. Hála a jó égnek, mondaná anyukám engem nem lehet csak úgy elvarázsolni. Frankfurtban minden évben november utolsó hetében megkezdődik a karácsonyi vásár, ami azt jelenti, hogy a bevásárló utcától egészen a Main partjáig, ami hogy mások is értsék jó 15 perces gyalog út, megjelennek a kis fa házikók, benne pedig minden finomság : karamellás alma, csokiban forgatott eper-banán ( a kedvencem) , természetesen forralt bor kis karácsonyi hangulatú bögrében. Amint teljesen elborzattam az az igazi magyar NUTELLÁS LÁNGOS. Igen ők azt hiszik, hogy mi a lángost édesen vagyis nutellával illetve lekvárral eszük. Először gondoltam rosszul látok , vagy lehet felvidéki magyarok és ott ez a szokás. Megkérdeztem a szőke hölgyet, hogy ő esetleg beszél-e magyarul. Hát a hölgy és a munkatársai is minden egyéb nyelvet beszéltek a magyaron kívül. Akkor gondoltam megmutatnám, hogy mi az az igazi magyar lángos. Beugrottam a bódéba és olyan sajtos –tejfölös –fokhagymás lángost sütöttem, hogy a drága nagymamám megirigyelte volna. Majd elégedetten bólintottam, hogy na ez egy igazi MAGYAR LÁNGOS .

Aztán eljön a nagy nap a 24. . Reggel mikor mindenki felkelt a család leül az asztalhoz és együtt reggelizik, közben kitalálják, hogy hová is kéne felállítani a fát. Majd megkezdődik a művelet végrehajtása . A gyerekek szorgosan díszítik a felállított fenyőt ,eközben készül az ünnepi ebéd is. Délután meggyújtják az utolsó gyertyát és karácsonyi dalokat énekelnek ezzel csalogatják a Jézuskát vagy ahogy ők hívják a Christkind-et . Kopognak az ajtón ilyenkor a gyerekeknek kell ajtót nyitni, míg a szülők ügyesen becsempészik az ajándékokat a fa alá. Nagy sikítozva visszatérnek a gyerkőcök és félve bontják a nagy dobozokat.

Én karácsonyra mindig haza megyek a szüleimhez, hogy velük töltsem az ünnepeket , ez az ajándékom a családtól. Egy repülőjegy haza és vissza. Persze mindig értesülök a hírekről, mert a gyerekek másnap felhívnak telefonon és egymást túl ordítva mesélik, hogy miket hozott a Christkind tegnap este. Én nagy csodálkozva hallgatom, és persze jókat kuncogok mivel az ajándék vásárlásban igen aktívan közreműködtem .

Juhász Zsófia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.