Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. December 21. 07:26, szombat | Helyi

Karácsonyi készülődés : Szántó mama bejglije

Karácsonyi készülődés : Szántó mama bejglije

Azt a bejglit,ami ez alapján a recept alapján készül, aki megkóstolja, az nem is akar másmilyent enni. Olyan népszerű, hogy volt olyan év, hogy 60 rudat is kellett a rokonoknak, barátoknak sütni.

Szántó Péter édesanyjának a receptes könyvéből való, majd Péter vette át a készítését. Nagyon sikeres is volt benne, egészen a balesetéig. Azon a télen Péter élet-halál között volt, felesége, Ani pedig mellette. Nem készült akkor bejgli. A következő év a lábadozás ideje volt, így Ani vette át a csoda bejgli készítését. Azóta minden karácsony előtt ő készíti.

Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg vaj, vagy margarin, 15 dkg zsír, 50 dkg cukor, 8 dkg porcukor,1dkg élesztő, 2 db tojás, 2 dl tej, késhegynyi só, 40 dkg darált mák, 40 dkg darált dió, 10 dkg mazsola, fél citrom, 4 dkg zsemlemorzsa

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral, valamint a 8 dkg porcukorral, majd hozzáadjuk a közben 2 dl langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt, egy egész tojást és egy késhegynyi sót. Az egészet jól összekeverjük, majd néhány órát hideg helyen pihentetjük. A pihentetett tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, cipókba formáljuk, és egyenként téglalap alakúra nyújtjuk. A kinyújtott 6 lap közül hármat diós, hármat pedig mákos töltelékkel töltünk meg. A felvitt tölteléket lapos késsel a tészta széléig kenjük úgy, hogy a keskenyebbik oldalon kb 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, majd az egészet felsodorjuk.

A megtöltött bejgliket gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk, tojással bekenjük és legalább fél óráig meleg helyen tartjuk. A tepsiben, meleg helyen tartott süteményeket ismét megkenjük a maradék tojással és most hideg helyre téve pihentetjük addig, amíg a tojás megszárad a tésztán és berepedezik. Majd a mérsékelten meleg sütőben kb. 35-40 percig sütjük. (Így szép „márványos” lesz a sütést követően).
A töltelék készítése
A töltelékek készítésénél ügyeljünk arra, hogy az ne legyen se túl sűrű, de túl híg se - mert akkor a tészta oldala a sütés közben felreped.

Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és a darált dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, kis reszelt citromhéjat és 5 dkg zsemlemorzsát.


Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amivel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát. (Ha lazább tölteléket szeretnénk, akkor javaslok 2-3 hámozott, reszelt alma hozzáadását is).
A tölteléket mindig hidegen kenjük a tésztára!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.