Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. December 18. 08:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Karanténba kerültek a fővárosi állatkert pelikánjai

Karanténba kerültek a fővárosi állatkert pelikánjai

Karanténba került a Fővárosi Állat- és Növénykert 57 pelikánja és 46 másik vízimadár, amelyeket ezért átmenetileg a nagyközönség sem láthat.

A rendkívüli intézkedés oka, hogy két elpusztult pelikánból a madárinfluenzáért felelős, H5N1 altípusba tartozó vírus jelenlétét mutatták ki - tájékoztatta az állatkert pénteken az MTI-t.

A vírust, amelyet elsősorban a vadon élő, vonuló vízimadarak terjesztenek, minden valószínűség szerint az állatkerti Nagy-tóra látogató vadmadarak vitték be.

A városligeti intézmény szakemberei azonnal értesítették az illetékes hatóságokat, majd a Nébih munkatársaival közösen elvégzett helyszíni szemle alapján született döntés a szükséges intézkedésekről.

Az érintett 103 egyedet a fővárosi állatkert és a Nébih szakemberei speciális előkészületek után egyenként befogták és megvizsgálták. Ezután az állatkertnek a közönség által nem látogatható részén kialakított karanténba kerültek, ahol lehetőség van arra, hogy az állatokat kis csoportonként elválasszák egymástól is.

A madaraktól egyenként vett minták egyikéből sem lehetett kimutatni a vírust, így minden jel arra mutat, hogy a gyors intézkedéssel a vírus belső terjedését eddig sikerült megállítani - közölték.

Az intézkedések az állatkert szokásos látogatási rendjét annyiban érintik, hogy a rózsás és a borzas gödényeket, valamint a Krokodilház melletti récés tavacska és a fekete hattyúk tavacskájának lakóit a nagyközönség átmenetileg nem láthatja.

Címkék: karantén, pelikán, vírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.