Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Szeptember 20. 21:20, csütörtök | Helyi

Kérdések, indokok, nemek az őszi első közgyűlésen

Kérdések, indokok, nemek az őszi első közgyűlésen

A szokottnál több vita kíséretében döntött fontos kérdésekben Dunaújváros őszi közgyűlése. Két napirendi pontot – további egyeztetések okán – töröltek a most megtárgyalandók listájáról, egyet sürgősséggel felvettek.

Az önkormányzattal nem egyeztettek

Felszínre hozott a nyár több olyan kérdést, amely nem maradhatott szó nélkül az első őszi közgyűlésen. Ilyen volt Budavári Árpád rendőrkapitány nem indokolt menesztése. Selyem József és Pintér Tamás képviselők nemcsak helytelenítették a rendőrkapitány beosztásából való indokolás nélküli felmentését, azt is megjegyezték, hogy nemrég Fejér megyét e téren pozitívan értékelték és megyén belül a dunaújvárosi kapitányság területe az, ahol a legtöbb lakos jut egy rendőrre. A rendőrkapitány jól fogadta az észrevételeket, együttműködött a közbiztonsági tanácsnokkal és a közbiztonsági bizottsággal, példásan járt el a partcsúszás miatti katasztrófahelyzetekben. A kérdésre, hogy a döntés előtt az ORFK kikérte-e az önkormányzat véleményét, egyértelmű NEM volt Cserna Gábor polgármester válasza.

A vasműs létszámcsökkentéshez…

Pintér Attila az ISD Dunaferr Zrt. már ismert létszámcsökkentési tervével kapcsolatosan tudakolta, hogy tett-e lépéseket az önkormányzat. E kérdéskört kiegészítendő Kismoni László arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat foglalkozást segítő alapítványa (amelynek majd teendője lehet az állás nélküliek átmeneti segítése) ma csak vegetál kuratóriumi elnök nélkül. A polgármester válasza: tárgyalt a kialakuló helyzet ismeretében a vasmű illetékes vezetőivel, dr. Dorkota Lajos parlamenti képviselő, kormánymegbízott pedig felkereste a miniszterelnököt. Közvetlen beavatkozásra nincs mód, de felmerült állami fejlesztési hitel lehetősége. A foglalkoztatási alapítvány helyzetének vizsgálatára pedig dr. László Borbálát, a jogi, szervezési osztály igazgatóját kérte fel Cserna Gábor.
Szepesi Attila gazdasági alpolgármester kiegészítése: lehetőség szerint fel kell gyorsítani más befektetőknek a térségbe vonzását, továbbá a kisebb városi cégek is segíthetnek azzal, ha a vasműből elküldött nőket alkalmaznak, ha lehetőségük nyílik rá.

Az osztrák tulajdon nem jelent gondot

Terítékre került sok további kérdés. Pintér Tamás a DVCSH Kft. kisebbségi üzletrészének osztrák megvásárlását kifogásolta, Szabó Zsolt egy, a város gazdasági helyzetét elemző tanulmány közzétételét szorgalmazta, nem először. Szepesi Attila így válaszolt: a DVCSH Kft, üzletrészének néhány százalékos része került osztrák kézbe. Mivel minden érdemi döntéshez ¾-es szavazatarány kell, nem lett volna értelme élni az önkormányzat elővásárlási jogával. Dr. Kukorelli Sándor jegyző a tanulmányról elmondta, hogy egyes megállapításai ellentmondásosak, nyilvánosságra hozatala nem érdeke az önkormányzatnak, ráadásul nem pénzügyi, hanem adatvédelmi indoka van a publikálás mellőzésének.

Helyi buszközlekedés, kérdőjelekkel

Két, a helyi buszközlekedéssel kapcsolatos napirendi pontot tárgyalt volna az őszi első közgyűlés, ugyanakkor nem szerepelt a napirendi pontok között a Béke városrész kritikán aluli kiszolgálása.
Pintér Tamás, Tóth Kálmán, Szabó Zsolt kritizálták az augusztustól érvényes, „takarékos” autóbusz-menetrendet a nem elnapolt napirendi ponthoz kapcsolódva. Szabó Zsolt időalapú menetjegy kibocsátását is szorgalmazta. Azt a napirendi pontot ugyanis, amely szerint a szolgáltató cég 2006 és 2012 között az itteni helyi közlekedést terhelő, felhalmozódott veszteségének (ami 300 millió forint nagyságrendű összeg a cég szerint) felét megtérítené Dunaújváros önkormányzata, nem tárgyalta most a közgyűlés. A napirendről való levétel indoka: tovább kell egyeztetni. A másik, megtárgyalt és most megszavazott előterjesztés pedig arról szól, hogy az Alba Volán Zrt-vel nyolc éve kötött közszolgáltatási szerződést meg kívánja hosszabbítani 2016. végéig az önkormányzat. Evégett a szolgáltató által benyújtott szerződésmódosítási javaslat kiegészítését kéri a testület írásbeli indokolással, költségkalkulációval és az ellentételezés változó részéhez tartozó képlettel.

Itt nem lesz Erzsébet utalvány

Törvényi felhatalmazás alapján a helyi önkormányzatok természetben (Erzsébet-utalvány) nyújthatják a rendszeres szociális segély, valamint foglalkoztatást helyettesítő támogatás meghatározott részét. Dunaújvárosban ez 160 – 170 segélyezettet érinthetne. Ám vagy külön pénztári napkijelölését igényelné ez a módi, vagy postán lehetne kiküldeni az utalványokat, amelyeket a városházán őrizni, külön elszámolni kellene, a postai kiküldés költsége pedig meghaladná az évi 1,3 millió forintot. Mindezeket mérlegelve a közgyűlés úgy döntött, hogy városunkban nem vezetik be az Erzsébet-utalványt.

Zsákbamacska”-szerű testületi döntés

Ugrás a sötétbe” Szabó Zsolt szerint az oktatási intézmények működtetésével kapcsolatos kötelezettség-vállalás, amit Pintér Tamás így jellemzett: „Egy biztos: a bizonytalanság”. E kritikákra Cserna Gábor polgármester azt hangsúlyozta, hogy szándéknyilatkozat, amiben állást kell foglalnia a közgyűlésnek.

A köznevelési törvény ugyanis kimondja, hogy a háromezer lakost meghaladó lélekszámú települések gondoskodnak az oktatási intézményvagyon működtetéséről, noha 2013-tól az állam látja el – Intézményfenntartó Központ közbeiktatásával – a köznevelési feladatokat. Az önkormányzatok 2012. szeptember 30-áig kell állást foglalniuk, ha mentesülni kívánnak a szóban forgó vagyon működtetéséről és 2012. október 30-áig kell arról dönteniük, ha nem tudják vállalni a feladatot.

Mivel az önkormányzatok 2013. évi anyagi kondíciói parlamenti döntés (jövő évi költségvetés, forrásmegosztás stb,) híján nem ismeretesek, nem tudható, mit vállal, és amit vállal, képes lesz-e teljesíteni valamely önkormányzat. Ugyanakkor a feladatról való lemondás szűkítheti az önkormányzat ráhatását a területén levő oktatási intézmények működésére. Ezért volt nehéz és egyúttal felelősségteljes döntés kinyilvánítani, hogy Dunaújváros önkormányzata vállalja az iskolai ingó és ingatlan vagyon működtetését.

A Városháza tér megújítása pályázatról

Vita nélkül elfogadta a közgyűlés a polgármester, valamint Sági Péter, a DV N Zrt. vezérigazgatója írásos beszámolóját a Városháza tér és környéke megújítására kiírt pályázat anyagainak 2012 szeptember 4-én történt benyújtásáról és arról, hogy az akcióterület terv benyújtása 2012 szeptember 4-én történt meg. Az e beszámolót kiegészítő tervanyag terjedelmi okból csak digitálisan áll rendelkezésre. Megtekinthető és elérhető:

kozadat.dunaujvaros.hu/kozgyules/napirend/2012_ev/2012-09-20/IVS linken vagy a

http://kozadat.dunaujvaros.hu Web címre kattintva és lépésről lépésre kiválasztva a közgyűlés, majd tovább a napirend, a 2012, utána a 2012-09-20 és végül az IVS menüpontokat.

További azonnali (vita nélküli) döntések

A szellemileg leépült (demens) személyek nappali ellátásának térítési díját napi 300 forintban határozta meg a közgyűlés. Ezen szolgáltatás a Pentele városrészi idősek klubjában vehető igénybe.

Meghatározta a közgyűlés (a jelentkezések alapján) az e tanévben indítható középiskolai osztályok, valamint az általános iskolai napközis csoportok végleges számát. Módosította a testület az Egészségmegőrzési Központ alapító okiratát, a fogorvosok és egyes háziorvosok feladat-ellátási szerződését (a változtatások pontosítás jellegűek), valamint az önkormányzat közbeszerzési tervét.

Azzal a kikötéssel véleményezte a közgyűlés Dunavecse rendezési tervének módosítását, hogy az egyeztetési folyamatban részt kíván venni. Egy csatornafedél-hiba miatt gépkocsiban keletkezett kár rendezését és megosztását (DVCSH, DVG, önkormányzat között) is jóváhagyta vita nélkül és megszavazta a volt újtelepi iskola udvarán – amit ma a Dunamenti Regionális Népfőiskola gondoz – játszószerek jövő évi telepítését, pótolva a városrészben a hiányzó játszóteret. A Dunaúvárosi Kistérségi Turisztikai Közhasznú Non-profit Kft.-nek az ifjúsági közalapítvány előirányzata terhére 4,5 millió forint támogatást nyújt az önkormányzat. Vita nélkül elfogadta a közgyűlés a Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány 2011. évi beszámolóját.

Amire nemet mondott a közgyűlés

Ismét – immár sokadszor –foglalkozott a közgyűlés a Corner Trade Kft. azon kérésével, hogy adja el a város a cégnek a műemléki értékű tér egy részét, hogy a térszint alatt bővíthető legyen a cég vendéglátó egysége. A közgyűlési döntés vita nélkül pillanatok alatt megszületett: nem értékesíti a város a Dózsa György tér kiszemelt területrészét.

A Dunaferr Búvárklub azt kérte az önkormányzattól, hogy a kiserdőben levő lőtér ingatlanán hajdan épített mintegy 300 négyzetméter alapterületű csarnokgarázs tulajdonjogát ismerje el. A kérést azzal utasította el a közgyűlés, hogy nem találja kellően bizonyítottnak a Dunaferr Búvárklub beterjesztett igényét a csarnokgarázsra.

Az Egy Darab Gyepért alapítvány használja az egykori Barátság iskola Duna-soron levő sportpályáját, ahol 100 – 120 fiatal labdarúgót edzenek, nevelnek. Az alapítvány pályázatot nyújtott be az ott levő porta és egykori trafóház emeletráépítésére és műfüves pálya felújítására. Az érvényesíthető adókedvezmény érdekében az önkormánynak engedélyeznie kellene jelzálogjog bejegyzését a tervezett fejlesztés lebonyolításához, ám ezt a kérelmet az önkormányzat tavaly októberben elutasította. Tóth Kálmán képviselői indítványt nyújtott be a jelzálogjog bejegyzés megadása érdekében, mert idén júliustól a Dunaújvárosi Sportiskola megszüntette labdarúgó szakosztályát. Tóth Kálmán azzal is érvelt, hogy a fejlesztés nemcsak a labdarúgó utánpótlás nevelést segítené, gyarapítaná 31 millióval az önkormányzati vagyont is. Hiába. Nem kapott kellő számú támogató szavazatot a képviselői indítvány.

Hiányzik 400 millió adóbevétel

Új napirendi pontként sürgősséggel tárgyalta a közgyűlés a Javaslat az oktatási intézményekben a közétkeztetési szolgáltatás átmeneti ellátására, továbbá új közbeszerzési eljárás lebonyolítására című előterjesztést, mert az eddigi szolgáltató nem kívánja folytatni tevékenységét, ugyanakkor biztosítani kellett a diákok folyamatos étkeztetését.

Áttekintette a közgyűlés a város idei első félévi költségvetését. A helyzetet Pintér Attila siralmasnak minősítette, amit Szepesi Attila gazdasági alpolgármester azzal egészített ki, hogy 400 mllió forintot meghaladó adóbevétel nem folyt be. Tovább gond, hogy nem ismertek a jövő évet meghatározó fontos jogszabályok. Cserna Gábor polgármester a parlamentben folyó vitákra utalt és arra, hogy Varga Mihány tárca nélküli miniszter kérésére (IMF tárgyalás) halasztották el az ország költségvetésének parlamenti vitáját és elfogadását. Kritika illette e napirendi pont kapcsán a város több intézményét, mert a felkérés és figyelmeztetés ellenére nem kellő takarékossággal gazdálkodtak ezidáig.

Elfogadta a közgyűlés az ERSTE Bank ajánlását az önkormányzat működésének átvilágítására. Amit a bank szerint a likviditási helyzet és a finanszírozó bankokkal fennálló kapcsolat működőképességének fenntartása indokol.

Kellemetlen garázsboltok, Pentele lépcső

A képviselői kérdések, észrevételek sorában számos kisebb jelentőségű, de a lakókörnyezetben élőket irritáló gond kapott nyilvánosságot, köztük járdahibák, parkoló-problémák, átvezető gyalogút hiánya a Baracsi és Szilágyi Erzsébet utak között. Cserni Béla tűrhetetlennek nevezte a Római körút 16, valamint 24 számú házak alján működő garázsboltok tevékenységét. Fogadóóráin sokan panaszolják az ott folyó italmérést, a belőle származó köztisztasági problémát. Gyakoribb, szigorúbb ellenőrzést sürgetett, egyúttal örömmel nyugtázta, hogy megtörténik a Pentele-lépcső felújítása.

Izsák Máté a mozi előtti béka-szökőkutak nem iható vizének hatékonyabb tudatosításáért kért szót, Kismoni László pedig a cirkusz-téren fellelhető nem kevés parlagfüvet és a Bocskai utcában éktelenkedő kátyút kifogásolta. Tóth Kálmán az újtelepi Hunyadi utca egyre nehezebben elviselhető átmenő teherforgalmát tette szóvá, Gombos István a Barátság városrészben kőris fasor telepítéséről számolt be, Selyem József pedig azt tudakolta, hogy miért nem működnek a városban a forgalomirányító lámpák, nem csak rendezvények alkalmával (ez utóbbira írásbeli választ ígért Szendrődi Tibor városüzemeltetési igazgató).

Ötvenmillió támogatás sportszervezeteknek

A „Javaslat a sportszervezetek létesítményi bérleti díjának pályázati támogatására a 2012. augusztus 1-je és 2012. december 31-e közötti időszakra” című napirendi pontban elfogadott közgyűlési döntés tételeiről Német Tünde sajtószóvivő az alábbi tájékoztatást adta:

Az önkormányzat korábban pályázatot hirdetett a sportszervezetek támogatására elkülönített 50 millió forint elnyerésére, illetve célirányos felhasználására.

10 – 10 millió forint támogatás illeti meg a Jégkorong Kft.-t, a Dunaújvárosi Kézilabda Akadémiát, a Dunaújváros Pálhalma Agrospeciál Sportegyesületet, valamint a Dunaferr Sportegyesületet. A támogatás fennmaradó részéből a következő kisebb egyesületek és szervezetek az alábbiak szerit részesednek: Dunaújvárosi Kohász Labdarúgó Öregfiúk Egyesület – 180. 000 Ft; Újvárosi Hokillák SE – 1. 227. 150 Ft; Titán SE – 856. 480 Ft; Főiskola Diáksport Egyesület – 400. 400 Ft; Sárkányszív Sárkányhajó Szakosztály – 903. 302 Ft; Angels Női Jégkorong Sportegyesület – 580. 865 Ft; Városi Sportiskola – 1. 675. 000 Ft; Atlétikai Club – 1. 820. 000 Ft. A támogatásokat még jóvá kell hagynia a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Támogatásokat Vizsgáló Irodájának.

(csgy)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.