Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 16. 14:05, péntek | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Két hetük van a magánnyugdíjpénztár-tagoknak a döntésre - új szempontok is vannak

Két hetük van a magánnyugdíjpénztár-tagoknak a döntésre - új szempontok is vannak

A fennmaradó magán-nyugdíjpénztárak közül az ING és az OTP is tagdíjat szedhet maradó tagjaitól.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár honlapján olvasható tájékoztatás szerint a pénztár márciusi küldöttközgyűlésén módosították a szervezeti és működési szabályzatot, amelynek értelmében "a tagdíj a pénztár szolgáltatásainak fedezetére, valamint a pénztárszervezet működtetésére a pénztártagok által önkéntesen vállalt, rendszeresen fizetett pénzbeli hozzájárulás".

A tájékoztatás szerint 2012. január 1. és 2012. május 31. között a tagdíj legkisebb mértéke 1000 forint havonta, amely egy összegben befizethető 2012. június 30-ig.

2012. június 1-től a tagdíj minden pénztártagra kötelező, legkisebb összege (egységes tagdíj) 5000 forint havonta. A befizethető tagdíj összegének nincs felső határa - olvasható a honlapon.

A befizetett tagdíj 99,1 százaléka a fedezeti tartalékba, maradék része pedig a működési tartalékba kerül. Amennyiben a pénztártag a tagdíjbefizetésből eredő részen túl hozzá kíván járulni a pénztár működéséhez, akkor adományt fizethet; ezt nem írják jóvá a tag egyéni számláján, az kizárólag a pénztár működését hivatott finanszírozni - áll a tájékoztatóban.

Az ING Magánnyugdíjpénztár - a Stabilitás Pénztárszövetség korábbi közlésére hivatkozva - honlapján emlékeztet arra, hogy a magán-nyugdíjpénztárak a további biztonságos üzemeltetéshez a tagok önkéntes tagi adományaira számítanak. Erre azért van szükség, mert a jelenlegi jogi szabályozás szerint a pénztárak a tagok által befizetett tagdíjból mindössze 0,9 százalékot vonhatnak le működési költségekre. Így - a költségek nagyságrendjét figyelembe véve - a tagoknak nagyon magas tagdíjat kellene fizetniük ahhoz, hogy az abból levonható összeg fedezze a pénztárak működését.

Az ING Magánnyugdíjpénztár esetében, a konkrét működési költségeket figyelembe véve a tagoknak 2013. január elsejétől tagonként összesen évi 4000 forint adományt kellene befizetniük. 2012-ben adománybefizetés nem szükséges. Ez az összeg a jelenlegi taglétszám - közel 20.000 tag - mellett fedezi a működési költségeket akkor, ha ezt a költséget minden maradó tag vállalja, és a szabályozási környezet és egyéb körülmények változatlanok maradnak. Ha kevesebben fizetnek be, az egy főre jutó költségek értelemszerűen emelkednek - olvasható a pénztár tájékoztatójában.

Az ING hozzáfűzi: az új törvényi szabályozás szerint ezen támogatás összegén túl a pénztártagoknak a jövőben tagdíjbefizetéseket is kell tenniük, melynek minimális összegét a nyugdíjpénztár következő közgyűlése határozza meg. A szabályozásból következően e tagdíj 99,1 százalékát a tag egyéni nyugdíj-megtakarítási számláján írják jóvá. A tervek szerint az ING ezt a minimum tagdíjat havi 500 forintban állapítja meg. Tagjaik számára azonban jelzik, hogy havi 4000-8000 forint tagdíjbefizetést javasolnak a magán-nyugdíjpénztári vagyon érdemi gyarapítása érdekében.

Az AXA-nál az MTI érdeklődésére azt közölték: egységes tagdíjukat nulla forintban határozták meg 2012 februárjában, és a közeljövőben sem tervezik a tagdíj emelését, mivel a jelenlegi jogszabályi környezetben a tagdíjból működésre elvonható összeg, még a beszedés költségét sem fedezi. Az AXA szerint további probléma, hogy jelenleg nincs joguk semmilyen szankciót alkalmazni a nem fizető tagokkal szemben, ez pedig méltatlan helyzetbe hozhatná azokat, akik hozzájárulnak befizetéseikkel a pénztár fenntartásához.

A jelenlegi szabályozási körülmények között tagdíj nélkül sajnos a magánpénztári rendszer nem fenntartható, így az AXA pénztár már most is az AXA magyarországi leányvállalatainak anyagi támogatása mellett működik - közölte a pénztár.

Az Allianznál az MTI-t úgy tájékoztatták, hogy a március végén összeülő taggyűlés határoz a kérdésben.

Az Origo ugyanakkor azt közölte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium a portál egy kérdésére választ küldött, amelyből kiderült: a gazdasági tárca 100 százalékos állami nyugdíjat ígér a magánnyugdíjpénztárban maradóknak. A magánnyugdíjpénztárakból a tb-rendszerbe visszalépők számára a tárca megteremti a reálhozam adómentes felvételének lehetőségét. Akinek több millió forintos megtakarítása van a magánnyugdíjpénztáránál, érdemes megfontolnia, hogy maradjon - írták az Origón.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: