Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2013. December 23. 05:52, hétfő | Helyi

Kétmillió ember jobban járhat

Kétmillió ember jobban járhat

A Polgári Magyarországért díjkiosztó ünnepségén, az Erkel Színházban hangzott el először nyilvánosan Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőjében, hogy újabb rezsicsökkentésre készül a kormány.

Pontosan egy hét telt el a bejelentés óta. Időközben Dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal vezetője is meghívást kapott az előkészítők csoportjába:


- Két rezsicsökkentésen vagyunk túl a kormány kezdeményezésére. Jelentősen, húsz százalékkal csökkentek a villany, gáz, távhő árak, és persze a hulladékkezelési, vízi közműdíj is csökkent, valamint a kéményseprésé. Amikor ez megtörtént, abban maradtunk a hivatalommal és Németh Szilárddal - aki a rezsicsökkentésért felel a Fideszen belül , hogy visszatérünk még a kérdésre, ha látunk tartalékokat. Miniszterelnök úr bejelentését követően létrejött egy munkacsoport, melyet a Fidesz frakcióvezetője irányít, a tagok között pedig ott van Fónagy János a Fejlesztési Minisztérium államtitkára és Németh Szilárd is, mellettük engem az Energiahivatal elnökeként kértek fel az előkészítő munkában való részvételre. Rogán Antal kifejezetten arra kért, hogy a szükséges döntés előkészítéshez szolgáltassunk adatokat, hiszen az energiaellátás területén valóban mi rendelkezünk a kérdezett mutatókkal, adatokkal. A munkacsoport első ülése szerdán, 18-án volt A miniszterelnök a munkacsoport vezetőjétől január elejéig kéri a tervet. Január elején a Fidesz frakcióülést tart, s utána kerülhetnek parlament elé az általunk megfogalmazott javaslatok.

- Figyelve hivatala munkáját, Ön szerint, maradtak még lehetőségek?

- Fél éve vezetem a hivatalt, amely jogszabályi környezetét tekintve a kormánytól függetlenül működik. A miniszterelnök ugyan kinevezi a hivatal vezetőjét, ám egyébként évente egyszer a parlamentnek vagyunk kötelesek beszámolni. A pontosság kedvéért emelem ki ezt, hiszen az adatszolgáltatásra való felkérés nem azt jelenti, hogy alá-fölérendeltségi viszonyban vagyunk.

Amit eddigi munkám során láttam, a multi-szolgáltatóknál vannak még tartalékok mind a gáz, mind a villamos energia árának csökkentése tekintetében. Ami a távfűtést illeti, Németh Lászlóné fejlesztési miniszterrel négy hete egyeztettünk egy hosszú távú programot, melynek keretében 2014 és 2020 között mintegy 380 ezer panellakás szigetelését lehetne megoldani Uniós és magyar forrásokból a lakosság bevonását sem mellőzve. Ez jelentős megtakarítást jelentene, hiszen aki már tapasztalta és igénybe vette ezt, tudja, hogy ajtók, ablakok, falak szigetelése 25,0 – 30,0 %-os energia- és költségmegtakarítást eredményezhet. Ugyanakkor azon dolgozunk, hogy a családi házak esetében is legyen egy hasonló támogatási forma, . és véleményem szerint ezen kívül is lehetséges még a családi házak tekintetében jelentős megtakarítási lehetőség

- Közelmúltban a Visegrádi négyek is vendégei voltak, miről állapodtak meg?

- Lengyel, Cseh és Szlovák partnereinkkel, elnökökkel tárgyaltunk egy nagyon hasznos napon. A megállapodás rögzítette, hogy rendszeres találkozókká fog ez válni, hiszen az energiabiztonság területén közösen fogunk fellépni az Unióban. Földgázfüggőségünket egyébként úgy szeretnénk csökkenteni, hogy például a lengyelektől vásárolnánk gázt, a magyar-szlovák vezeték kiépítése zajlik, s reményeim szerint 2015-től már szolgáltat is. A továbbiakban szeretnénk Horvátországból földgázt, cseppfolyós gázt is beszerezni.


- A V4-ekkel való partneri viszony kialakítás azt is jelenti, hogy bizonyos esetekben a magyar példát másolják és adoptálják más országok is?

- A találkozón az ellátás és szolgáltatásbiztonság mellett a villany ára is szóba került, s két-három napra rá a cseh elnök be is jelentette, hogy országában is csökkenti a villany árát, aminek első lépését nekünk tulajdonítja: példánk pozitív értelemben ragadós lett, s nem titkoltan azért is vettek részt a közös egyeztetésen, hogy tőlünk tanuljanak, és mi elmondtuk, mit tettünk, milyen módon. Mellettük például az angolok is követni szeretnék rezsicsökkentési példánkat. Úgy tervezem, hogy tavasszal folytatjuk a tárgyalásokat akár a cseh, akár a szlovák, lengyel partner otthonában.

- Ha és amennyiben az EU Közép-Európájában sikerül megvalósítani, kiterjeszteni ezt, okozhat feszültségeket, éppen a multik által?

- Villany és földgáz esetében Európában nagyon szigorú szabályok vonatkoznak előállítókra, kereskedőkre és felhasználókra egyaránt, együttműködésre kötelesek a felek. Mi négyen ezt az együttműködési megállapodást aláírtuk (igen, boldog voltam, hogy ennek a kezdeményezője lehettem), s úgy váltunk el, hogy románokkal, ukránokkal, horvátokkal szeretnénk ezt kibővíteni. Úgyhogy biztos vagyok abban, hogy az együttműködés erősödni fog. A közös érdekérvényesítéssel a magyar fogyasztók is jól járnak, a magyar gazdaság több forrásból képes lesz beszerezni az energiahordozókat. Nyilvánvaló, hogy ezzel olcsóbbá tudjuk tenni az energiahordozókat a gazdaságban és a fogyasztóknál is.

(pálinkás)

Fotó: Csikós Árpád

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.