Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. November 11. 22:22, vasárnap | Helyi sport
Forrás: Szárszó Lajos

Kézilabda akadémia: 40 millió forintos állami támogatás

Kézilabda akadémia: 40 millió forintos állami támogatás

Radulovics Bojana szakmai igazgató szerint ez az összeg olyan hátteret biztosít az akadémiának, amely biztonságos alapot ad a folytatásra, így nyugodtan lehet tervezni a jövőt.

A 2011. márciusában megalakult Dunaújvárosi Főiskola - Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia (DF-DKA) gazdálkodása kiemelten fontos, hiszen jövőképet csak úgy lehet tervezni, ha biztos a pénzügyi háttér. Ehhez meg kell találni a forrásokat, ami nehéz feladat. Az induláskor nyújtott biztos hátteret Dunaújváros Önkormányzata és a Dunaújvárosi Főiskola együttműködéséből származó évi 22 millió 500 ezer forint, amelyet szigorú feltételek mellett öt éven keresztül folyósítanak részükre. A sportegyesületek szakmai és gazdasági fejlődéséhez azonban ennél sokkal többre van szükség. Ezt ismerte fel jelenlegi kormányunk, így jött létre a látványsportágak számára lehetőséget és forrást is biztosító Társasági Adó (TAO) törvény erre vonatkozó része. Az akadémia vezetősége erre reagálva pályázott 10 millió forintra, melyet azonnal le is tudott hívni. Ez megalapozta a bajnoki szezont, de ekkor óriási fordulat következett be a DF-DKA életében, hiszen a bővültek a korcsoportok és a felnőtt női csapat működtetetése is hozzájuk került. Megnőttek a feladatok, szükség lett az akadémia pénzügyi helyzetének stabilizálására. Újabb stratégiát felállítva két irányban indult el a vezetőség.

Elkészítették az újabb TAO-s pályázatot, valamint Radulovics Bojana, a DF-DKA szakmai igazgatója személyesen vette fel a kapcsolatot Orbán Viktor Miniszterelnök Úrral, aki kiemelten fontosnak tarja az akadémiai rendszerű képzést. Az akadémia átadott részére egy dokumentumot, mely tartalmazta a költségvetést és a jövőképet. Az eredmény nem váratott sokat magára, hiszen 2012. július 25-én Magyarország Kormánya a rendkívüli tartalék terhére átcsoportosítást hajtott végre, és egyben utasította a Magyar Olimpiai Bizottságot és a Magyar Kézilabda Szövetséget (MKSZ), hogy a megfelelő szerződések elkészülte után – melyben egyértelműen ki van kötve, hogy a pénz hivatásos sportolók bérjellegű kifizetésére nem fordítható -50 millió forintos támogatást nyújtson a DF-DKA részére. Az örömhírt ekkor sajtótájékoztató keretében jelentette be dr. Dorkota Lajos Megyei Kormánymegbízott, aki beszédében kiemelte, hogy:

- Most elérkezett az idő, hogy ismét elinduljon a sikertörténet.

Cserna Gábor Dunaújváros polgármestere is örömének adott hangot:

  • Büszkék vagyunk arra, hogy városunk a nemzet sportvárosa, és az önkormányzat szempontjából továbbra is meghatározó, fontos, véleményalkotó a sport nyomon követése.

A sajtótájékoztató óta eltelt időszak elsősorban a szakmai munkáról szólt, de a napokban megérkezett a támogatás nagy része, vagyis 40 millió forint, melyet az MKSZ át is utalt az akadémia számlájára. Szemenyei István ügyvezető adott tájékoztatást arról, hogy ez mire fordítható:

- Visszamenőleg a 2012-es működésre használható fel, vagyis amit eddig megelőlegeztünk az önkormányzati és egyéb forrásokból, az most visszapótolható, a 2012-es évre elszámolható. A fennmaradó 10 millió forintot 2013 januárjában kapjuk meg, ami már a jövő évi felhasználásra fordítandó.

Dr. Cserna Gábor polgármester úr egy sikertörténet folytatását vetíti elénk:

  • A célunk, hogy ismét sportvárossá váljunk! Az akadémia most 40 milliós támogatásban részesült, melynek nagyon örülök, hiszen a kézilabda városunk egyik sikersportága volt, és most ismét elindult az a fejlődés, mellyel újra azzá válhat! A sport fontos szerepet tölt be életünkben, és újra él városunkban!

A napokban tehát megérkezett az állami támogatás, de Szemenyei István ügyvezetővel térjünk vissza a TAO- s pályázatra, melynek eredményeként újabb, akár 100 milliós összegek is lehívhatóvá váltak.

- Utánpótlás nevelésre közel 100 millió, létesítmény beruházásra pedig 255 millió forintot ítélt meg a szövetség. Ennyi az az összeg, amely összegyűjthető. A napokban folyamatosan megkerestük azokat a vállalatokat, cégeket, amelyek Társasági Adó befizetésre kötelezettek, hogy segítsenek bennünket abban, hogy az előbb említett összeg a számlánkra kerüljön. Nem egyszerű ez a feladat, hiszen jelenleg 10 millió forint érkezett ebből meg hozzánk. Ígéreteink vannak, hogy a decemberi feltöltésig kapunk még ezekből a pénzekből. Sajnálatos, hogy nem minden TAO-t befizető cég ismeri ezt a lehetőséget, pedig számukra ez a fajta rendszer még adókedvezménnyel is jár, és a sportszervezettel is jót tesz. Arra szeretném kérni azokat a vállalat vezetőket, hogy amennyiben Társasági Adó befizetésre kötelezettek, segítsenek bennünket!

Dunaújváros sportjának fejlődése most újra elindult, hiszen érzi a kormány támogatását, és már adottak a továbblépés irányai is. A városvezetés kiemelt céljai között tartja számon a sport és a turizmus összekapcsolását, de ne felejtsük el azt sem, hogy az egykori Vidám Park helyére tervezett sportkomplexum látványtervei már készen vannak, melybe beletartozik a kézilabda csarnok felújítása is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.