Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Április 10. 14:02, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: MTI/Máthé Zoltán

Kiemelten ellenőrzik a húsvéthoz köthető termékeket

Kiemelten ellenőrzik a húsvéthoz köthető termékeket

A kormány számára kiemelten fontos a családok biztonsága, a vásárlók megtévesztésének kiszűrése, ezért húsvétig fokozottan ellenőrzik a fogyasztóvédők az ünnepi szezonális termékeket

– hangsúlyozta Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációsért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára szerdán a húsvéti kiemelt fogyasztóvédelmi ellenőrzésről tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az államtitkár kiemelte: a magyar családok nyugodt húsvéti készülődését szolgálja az országos fogyasztóvédelmi vizsgálat, amely során március közepe óta az üzletekben, webáruházakban, vásárokon, piacokon ellenőriznek a fogyasztóvédők.

Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára ismertette: a húsvéti ellenőrzés során eddig 77 terméket vizsgáltak a minisztérium akkreditált laboratóriumában, a tapasztalatok szerint eddig elsősorban a fogyasztói tájékoztatással volt gond.

Elmondta, a 77 vizsgált termékből 37 sonka, 20 csokoládé figura, és 20 pálinka volt. A sonkák közül négy nem felelt meg az előírásnak, három nyers sonkánál a sótartalommal volt probléma, egy gépsonkában az előírtnál kevesebb fehérjét találtak, illetve a nedvessége magasabb volt a megengedettnél. A kifogásolt sonkák közül három már lekerült a polcokról – tete hozzá.

A helyettes államtitkár elmondta, a húsvéti csokoládé nyuszik közül 5 étcsokoládéból és 15 tejcsokoládéból készült terméket ellenőriztek. A 20 csoki nyúlból egy címkézésével akadt probléma, a tejcsokoládé figura csomagolásán a megengedett növényi zsiradék felhasználását nem tüntették fel.

A vizsgálaton jól szerepeltek a pálinkák, mind a 20 termék megfelelt az előírásoknak – mondta Keszthelyi Nikoletta.

A fogyasztóvédők 500 üzletben végeztek próbavásárlást, az üzletek 40 százalékánál találtak kifogásolnivalót. Tipikus volt az árfeltüntetéssel kapcsolatos probléma, például az akciós terméket a kiírtnál magasabban akarták értékesíteni. A kereskedők szinte minden esetben adnak blokkot, így a vásárlást követően ellenőrizhető, hogy a polcon feltüntetett árért adták-e el a terméket – tette hozzá Keszthelyi Nikoletta.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a húsvéti ellenőrzés laboratóriumi eredményei a kormany.hu honlapon olvashatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.