Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. November 12. 19:59, szerda | Helyi

Kik azok a K+F+I tanácsadók?

Kik azok a K+F+I tanácsadók?

Most induló cikksorozatunkban a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara tevékenységi köreit, az ott elérhető szolgáltatásokat vesszük sorra, elsőként az innováció területével foglalkozunk, elsősorban aktualitásai miatt.

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara titkárától, Hegyiné Tóth Noémitől megtudtuk, a gazdaság önkormányzatai, a területi kamarák az elmúlt évek során mind több feladatot, ehhez kapcsolódó jogosítványokat kaptak, és úgy tűnik, ez a folyamat a jövőben is tart. Így már a tagvállalkozások számára is nehezen követhető lehet – a regisztrált vállalkozások számára még inkább –, milyen feladatokat végeznek, milyen szolgáltatásokat nyújtanak a kamarák. Ebben segítünk eligazodni.

Az innováció szolgálatában

A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával majd két éve tevékenykednek K+F+I tanácsadók a területi kamaráknál. Dunaújvárosban több mint egy éve ezt a feladatot Koniorczykné Magó Ilona látja el. Az elmúlt időszak legfontosabb feladata az volt, hogy a kamarai rendszer minél felkészültebben várja az idén indult, 2020-ig tartó költségvetési ciklusát az Európai Uniónak. Mint ismeretes, ebben az időszakban kiemelt szerepet játszik az innováció, elsősorban a kis- és középvállalkozások ilyen jellegű tevékenységének a támogatása.

A területi kamarák innovációs munkatársai részvételével több projekt indult, amely a tevékenység hátterének megalapozását szolgálja. Aki tehát felveszi a kapcsolatot a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara K+F+I tanácsadójával, hogy a témakörrel kapcsolatos kérdéseit feltegye, az ott kapható tájékoztatáson túl a kamarai rendszerben felhalmozott tudás, tapasztalat, kapcsolati rendszer előnyeiből is részesedhet. A hatékony információáramlás, illetve a K+F+I területén oly fontos együttműködések elősegítése érdekében a kamarák három országos adatbázist is létrehoztak (InnoPortfolio, KlaszterPortfolio, Nyitott Labor – elérhetők a helyi kamara honlapjáról is, www.dkik.hu), ezek feltöltésében, kezelésében természetesen a városi szervezet is részt vesz, ilyen célból is érdemes felkeresni őket.

Az innováció területén tevékenykedők fontos dilemmája, hogyan tudják megvédeni ötleteiket, fejlesztési eredményeiket. Ha ilyen jellegű kérdéseik vannak, jó tudni, a helyi kamara Szellemi Tulajdonvédelmi Kontaktpontként is működik. Az alapinformációkhoz helyben hozzájuthatnak az erre felkészített K+F+I tanácsadótól. Közeljövőben a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együttműködve egy workshop helyszíne lesz a városi kamara székháza. Minden érdeklődőt várnak!

Az Uniós pályázatok


Az új EU ciklusba illeszkedő pályázatok közül már két, a kkv-kat érintő pályázat megjelent, és természetesen folyamatosan nyílnak majd meg új pályázati lehetőségek. Ilyen apropóból is érdemes keresni a témával foglalkozó Koniorczykné Magó Ilonát, aki a kamarai rendszeren keresztül, valamint pályázatíró cégekkel együttműködve napra kész információkkal szolgálhat. És igény szerint előadások is lesznek a témában.
A tanácsadó fontos feladatának tekinti az üzleti partnerkeresés terén nyújtott segítséget, az üzletember-találkozók szervezését is. Az innováció terén oly fontos együttműködések kialakításában az Innovációs Klub több mint egy éves sikeres működése is nagy segítséget nyújthat az érintetteknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.