Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Október 13. 23:33, csütörtök | Helyi

Kiskereskedelmi egységek védelme

Kiskereskedelmi egységek védelme

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság tanácsai bűncselekmény elkerüléséhez

"Ugyan az utóbbi időben Fejér megyében nem fordultak elő kisboltok sérelmére elkövetett rablások, de a rendőrség meglátása az, hogy az ünnepek közeledtével ezen bűncselekmények megszaporodhatnak. Tapasztalatunk szerint amennyiben a kiskereskedelmi egységek megelőző intézkedéseket tesznek, elkerülhetik, hogy támadás célpontjává váljanak. Esetleg, hogyha a bűncselekmény mégis megtörténik, az elkövető(k) beazonosításában, elfogásában nagy segítséget tudnak nyújtani a rendőrségnek. Ennek függvényében kérjük, fogadják meg a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság alábbi tanácsait!

Alkalmazottak részére ajánlott magatartási formák:
Kísérjék figyelemmel a munkahelyük környezetében gyanúsnak ítélhető személy, vagy személyek megjelenését, mozgását! Jól nézzék meg külsejét, ruházatát!
Gyengülő vásárlói forgalom (nyitás, zárás, ebédidő) esetén ne hagyják magukra kollégájukat, sőt fokozzák éberségüket!
A nagyobb összegű pénzkezelést minden esetben végezzék a vásárlói forgalomtól elzárt helyen!
A pénzkísérés, pénzszállítás céljából megjelenő személyeket, ellenőrizzék le! Kérjék meg, hogy igazolja az adott munka elvégzésére való jogosultságát!
Amennyiben van az üzletben biztonsági őr, a szükséges mértékig ismerjék meg a munkakörét! Hangolják össze a külső szemlélő számára nem észlelhető vészjelzéseiket!

Üzemeltetők részére ajánlott intézkedések:
A non-stop nyitva tartás éjszakai időszakára javasoljuk a zárt ajtó – lehetőleg biztonsági ráccsal ellátott – kiadó ablakán keresztüli kiszolgálást. /A pénz átadása után kapja meg a vevő a kért árucikkeket./ A kiszolgáló személy nagyobb biztonságban érezheti magát a pánik/alarm gombbal felszerelt riasztórendszer és a zárt ajtó együttes alkalmazása esetén, így a támadó fizikailag akadályoztatva van.
Ajánlatosnak tartjuk a távfelügyeleti rendszerbe kapcsolt vagyonvédelmi riasztórendszer kiépítését, amely tartalmazza a stabil és/vagy mobil támadásjelző egységet is. Ennek jelzését egy kivonuló szolgálattal rendelkező vagyonvédelmi cég diszpécserközpontja fogadja, ahol megteszik a szükséges elsődleges intézkedéseket a rendőrség kiérkezéséig.
A támadásjelző alkalmazásán túlmenően az üzlethelyiségben történt eseményeket digitálisan rögzítő kamera-rendszer felszerelése ajánlott. Az eszköz prevenciós jelleggel bír, hisz a látható kamerának visszatartó hatása van, egy rejtett kamera pedig, az elkövető tudta nélkül képes rögzíteni az eseményeket. A bűncselekmény elkövetésének bizonyítását nagymértékben szolgálja, mivel segítséget nyújt az elkövető azonosításához. Fontos, hogy a képrögzítő egységhez ne férjen hozzá bárki. Javasoljuk, hogy a berendezést egy zárt helyiségben tárolják.
A rablások leggyakoribb elkövetési tárgya a készpénz. Ennek megszerzése megnehezíthető a különböző időzáras, vagy pénzbedobós trezort tartalmazó széfek használatával. Az ilyen szekrény használatát a bejárati ajtón matricával jelöljék, megelőzve ezzel a rablásokat!
Tapasztalataink szerint a zárás előtti időpont kritikus ezen objektumok esetében. Felhívjuk az üzemeltetők figyelmét arra, hogy még zárás előtt, akár több alkalommal vegyék magukhoz a bevételt, esetleg a pénzszállítást bízzák profi vagyonvédelmi cégre! Amennyiben ez nem megoldható, a veszélyeztetett időszakokban emeljék a kiszolgálói létszámot!"


Dunaújvárosi Rendőrkapitányság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.